TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ja, det är ingen nyhet vid det här laget kan tyckas, men runt om i världen gör regeringarna massor av saker då den är viktig för sysselsättningen. Branschen har hamnat i en akut kris på grund av finanskrisen som orsakats av ansvarslösa banker, framför allt i kapitalismens hemförlovade land USA.

Idag har jag och andra diskuterat fordonsindustrin och bilden om hur det ser ut är lika i hela landet. I Sverige har vi världsledande företag på lastbilssidan samt betydande i personbilsindustrin, den senare är tyvärr en del i den amerikanska industrin som inte hängt med i utvecklingen.


Maud Olofsson är den som är ansvarig för näringspolitiken i Sverige och regeringen har fattat beslut om ett program på 28 miljarder med bland annat lånegarantier, undsättningslån och forskningsbolag. Än så länge händer dock inte ett enda dugg då inte en krona har börjat operera. Det saknas nog både vilja och kompetens för att inse vad bilindustrin betyder för Sverige som nation.

En industri som skapar jobb, skatteintäkter och forskning och utveckling på många platser. Den ger således välfärd. 5 000 arbetslösa kostar hela 2,5 miljarder kronor per år. Vi saknar därför en bra svensk näringspolitik och risken för att företagen väljer att lokalisera sig i andra länder är uppenbar på grund av regeringens syn. Regeringen tycks tro att skattesänkningar och hushållsnära tjänster är framtidens lösningar.


Utbildningspaket som såväl samordnare som lokala politiker och industrin efterlyser har vi inte sett skymten av. Jag tror att regeringens mål är att skrota den svenska fordonsindustrin som har gett så mycket jobb och välfärd över tiden. Den måste ges chansen att överleva i en akut kris i ekonomin. Regeringen för ett högt spel.


* Undersökningar
Titt som tätt får vi höra talas om olika utredningar som ska visa på företagens syn på kommunerna. Ofta ligger Bjurholm bra till i dessa undersökningar. Nog kan man undra om det verkligen är så bra med det underlag som finns i en kommun på strax under 3000 invånare och med få företag.


Jämförelserna handlar om hur man upplever den egna kommunen. Det är dock inte säkert att det som är bra i Bjurholm passar bra i Umeå. Skattesatser och vad man gör själv i kommunerna kan skilja sig åt. Vi vet att kommunen har en hög skatt och anser sig ha svårt att klara av verksamheten. Utan samarbete mellan kommunerna skulle det vara omöjligt att fortsätta som man gör. Likaså är entreprenadutsättningen i stort sett obefintlig i Bjurholm, vilket inte bekymrar Bjurholms näringsliv.
* Törs inte lokala borgare säga något?
Regeringen verkar ha lagt munkavle på sina lokala företrädare. Jag känner många politiker och diskuterar gärna öppenhjärtligt om vad som sker. Jag är dock besviken på att man inte törs öppna käften och tala om vad man tycker om kommunernas situation när det gäller ekonomin och kommunernas ansvar. Som kommuner kan vi inte och ska inte ta över vad som är statligt ansvar. Men varför törs man inte kritisera det som är fel. SKL:s ordförande han har i alla fall kurage att säga att kommunerna behöver mer pengar.Du har helt rätt igen Lennart


Lokala politiker på den borgerliga kanten i Umeå diskuterar inga viktiga frågor. I stället profllerar de sig som trädgårdmästare och diskuterar huruvida det går att plantera björkar eller inte.

Men väljarna lär inte låta sig imponeras av detta
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM