TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Kommunsammanslagningar
I gårdagens blogg skrev jag om hur inlandet tidigt avstod från att kunna få ett par tusen nya jobb när man avbröt förstudierna om djupförvaring av utbränt kärnbränsle.
I dag är det dåligt med ekonomin i de flesta mindre kommunerna och flera Västerbottenskommuner uppvaktar regeringen om stöd.

 

Visst skulle kommunerna behöva få ett stöd då inte stadsbidragen räknats upp och då regeringens politik i sjukförsäkringen och arbetslöshetskassan gör att kommunerna får ökade kostnader. Lågkonjunkturen gör också att det skulle behövas ett krispaket för kommunerna.


Frågan är dock större än så nämligen om kommunerna kan vara hur små som helst för att klara av sin uppgift. För det första gäller det alla kompetensområden som behövs och sedan är det att byråkratin andel blir större än i större kommuner. Jag är övertygad om att allt skulle rymmas i en större kommun system.


Det kommer säkert inte något förslag från centralt håll då man till och med gick förbi frågan i ansvarskommiten. I Finland har man med morötter försökt stimulera fram kommunsammanslagningar med liten framgång. I Sverige har man själva gjort vissa funderingar i en del kommuner men inte kommit till skott.


En lösning vid en kommunsammanslagning skulle kunna vara att man införde kommundelsnämnder för att ha kvar det lokala inflytandet ungefär som vi har i Umeå då Sävar, Holmsund och Hörnefors som gamla kommuner har kommundelsnämnder. Även hos oss skulle det nog gå att förändra förvaltningsorganisationen som vi gjort inom samhällsbyggnadskontoret där nämnderna tekniska, miljö, byggnadsnämnd och brand numer utgör en förvaltning medan nämnderna finns kvar.

 

Vi bör nog syna om vi kan effektivisera vår organisation genom sammanslagningar av förvaltningar med bibehållen nämndsorganisation. Jag tycker nog att man frivilligt bör överväga kommunsammanslagningar om vi i framtiden ska kunna ha ett stort kommunalt självstyre som vi har.

Grattis Helena
Det finns ingen bättre TV sport än skidskytte och jaktstarten och idag kan vi glädjas åt att ha fått en världsmästare. Helena Jonsson vann helt rättvist och främst beroende på att hon är så duktig i stående skyttet.
Grattis till Guldet, du är väl värd dettaFörnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM