TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Västerbottens inland avstod från många jobb


Inom en snar framtid avgörs var djupförvaringen av det utbrända kärnbränslet ska förvaras och även en del annat material. För en del år sedan så hade man planer på att den förvaringen skulle kunna ligga i vårt län och främst i Malå eller Storuman.


En sån anläggning skulle ge många många jobb bara i och runt anläggningen och det skulle ha blivit massor med jobb även i besöksnäringen och alla andra servicefunktioner kanske inte minst inom den kommunala verksamheten då befolkningen hade ökat.


Det skulle ha planerats för fullt för anläggningen, för hotell och skolor, bostäder, och i stället för att lägga ner bensinmackar och butiker har frågan varit hur de skulle utvecklas. Kommunikationer till och från anläggningen har också varit viktig, liksom upprustning av vägar och järnvägar.


Det hölls folkomröstningar och man fick inte ens fullfölja förstudierna för att se om det var bra platser att göra anläggningen på. Experterna hade mycket stora förhoppningar på att berggrunden hos länet var den rätta.
Nu uppvaktar kommunerna regeringen för att folkmängden minskar kraftigt och kommunerna tappar i skatteunderlag och säger sig inte klara av sina uppgifter.


I Oskarshamn som är den troliga lokaliseringsorten där jublar man självklart över den utveckling som kommer att komma nu när beslutet skall tas inte minst över alla nya jobb som skapas.


Nu förs en annan diskussion än när folkomröstningen hölls och KD och Centern vill nu tillåta att ersätta de gamla reaktorerna med nya då de gamla tjänat ut. De gamla har nu också graderats upp. De nya systemen ger dock inte lika mycket avfall men det är inte otroligt att det man kallar det uttjänta kommer att kunna återanvändas för det finns enorma mängder energi kvar i dessa som räcker till bränsle mycket länge.


När folkomröstningen hölls fick känslorna råda i stället för kunskapen och nu kommer inte de här jobben till Västerbotten utan de problem som inlandet nu har kommer nog att fortsätta. De nya jobben som skapats har många varit avancerade och det har även blivit en hel del forskning runt anläggningen och det skulle ha varit en helt annan framtidstro i inlandet. Vi får väl också se i framtiden att beslutet om Vojmån kommer att skada Vilhelmina. Något måste folk ändå ha att jobba med.

 

Det är arbete och nya arbeten som skapar välfärd och inte skattesänkningar

Sprickor i alliansen


Läser man hur centern och Olle Edblom tolkar regeringens beslut i regionfrågan och moderaterna Riedel och Ågren så går det helt stick i stäv med varandra. Visserligen kan man också tolka det på det sättet att det är en enda person som bestämmer och det är Reinfeldt och med honom följer moderaterna. Den tendensen har man sett i många frågor där de andra får överge sina gamla ståndpunkter och sitta i samma högerbur. Det är klart att det är sprickor i denna fråga och jag skulle tro att Olle Edblom fått det svar han redovisar från sin partiledningKärnkraft kan aldrig bli annat än en parentes i historien. Problemet är att om vi satsar på kärnkraft nu så kommer utvecklingen av förnybara energikällor att stoppas upp.

Då står vi där med skägget i brevlådan om 30-40 år.

Bättre att låta huvudspåret vara förnybara energi källor direkt.Lennart Holmlund: Vi har vad skom kallas utbrännt bränsle och som ska tas om hand och det har varit utmärkt att lägga i berget i Västerbotten. Det kanske ger 1000 tals jobb och det har gett massor med forskning. Det var det jag skrev om i inlägget
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM