TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

För 10 år sedan hade den svenska makteliten, som de 200 i topp kallas, en lön som motsvarade 12,5 årslön för en industriarbetare. De har haft en fantastisk löneutveckling som idag motsvarar 18 industriårsarbetares lön. Det kan inte sägas vara dåligt. De har därmed tagit en större del av det löneutrymme som funnits. Dessutom har regeringen sänkt skatterna mest för de som har det bäst. Regeringen har direkt bidragit till att skillnaderna ökat.
Svenskt Näringsliv, högeralliansens kampanjorganisation, vill däremot sänka lönerna för löntagarna med hänvisning till krisen.


De 50 högsta cheferna där bankcheferna ingår tjänar motsvarande 51 industriarbetarlöner eller 14,5 miljon per år, plus bonusar och orubbliga pensionsförmåner som alltid ligger fast.


Det är bra att orimliga bonusar tas bort, inte minst i bankvärden där det utbetalats enorma bonusar för att man har ökat risktagandet, det som nu slår sönder ekonomin i hela världen. Många bonusar har heller inte gått att relatera till bättre arbete.


Nu går många av toppcheferna ut och avsäger sig sina bonusar och löneökningar. Och media går direkt i fällan och framställer dessa som företagens räddare. Det vore inte otippat om kraven kommer från cheferna att anställda också måste bidra. En del banker vägrar dessutom att gå med på den räddningsplan som regeringen har gett och det är säkert för att cheferna är rädda om gräddfilen.


Men ta till exempel taxichaufförer. De har i stort sett bara garantilön att luta sig mot. Den uppgår inte ens till 17 000 kronor i månaden och då är alla ob-tillägg inräknat. Vi har haft en diskussion om ingångslöner i den offentliga sektorn och de ligger i närheten av taxis slutlön om jag kommer ihåg rätt men till de offentliga lönerna kommer ob-tillägget till.


De höga cheferna har råd att åka taxi då taxichaufförernas lön ligger under industriarbetarnas. De tidigare nämnda har dock inte fått många ören i skattesänkningar av regeringen och klyftorna i samhället ökar, precis som lönegapet och orättvisorna. Jag har svårt att tycka synd om höga direktörerna och bankchefer, är det någon som ska ha bättre betalt så hör i alla fall taxiförarna dit.Taxichaufförer tävlar bland annat mot kraftigt subventionerad kollektivtrafik, vilket pressar ned priserna.

När det gäller skattesänkningarna så har en taxichaufför som tjänar 17000 kronor per månad i Umeå fått en skattesänkning på 1143 kronor per månad av Alliansregeringen.

Det återstår att se hur många av dessa kronor en rödgrön regeringen tänker ta tillbaka.
Varför har då SAP under 40 års tid stött ett system där taxichaufförens lön beskattas till 60 procent?

Jag räknar med den uppskjutna lön som felaktigt benämns "arbetsgivaravgifter". Även denna löneskatt belastar taxichauffören. Inte arbetsgivaren.

Samtidigt som arbetsfria kapitalinkomster typ aktieklipp beskattas till 30 procent platt (utan dolda "aktieägaravgifter").

Som grädde på moset kommer taxichaufförens skatt att öka progressivt - om han till exempel jobbar extra långa arbetspass och går över brytpunkten pga många arbetade timmar. Inte pga hög lön i sig, utan pga att han offrat MER tid än andra på jobbet.

Varför har ni beskattat småfolket så högt, och storfinansen så lågt?
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM