TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Är i Örnsköldsvik där vi har ett möte med Kvarkenrådet som är ett samarbetsorgan sedan lång tid med Nordiska ministerådet som en medfinansär och ett organ som genomför på regional nivå vad som faller inom de samarbetsområden man vill utveckla. För oss är självklart förbindelserna oerhört viktiga och vi jobbar för att på sikt få en fast förbindelse men under tiden måste en färja finnas som också tar ansvar för persontransporterna.
Svenska staten har varit mycket hårdhudad när det gäller stöd för trafiken, vår önska är att de skulle bete sig på samma sätt som den finska regeringen gör.


I går var vi och tittade på när MoDO slog Rögle med 5-2 och jag kan skryta med att jag var den som tippade rätt. Däremot kände jag igen det som har varit tidvis i Löven att man är mer rädd för att förlora än att vilja vinna. Deras försvarsspel i halva matchen var stundtals en katastrof och det var fruktansvärt virrigt men när fått ledningen skärpte man till sig.
Kommuner behöver ett stödpaket.


Sveriges kommuner och landsting har krävt av regeringen ett stödpaket för att kunna klara välfärden, främst genom att inkomsterna minska kraftigt med anledning av finanskrisen och att sysselsättningen går ner och att det sker förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen.

 

Kommunsammanslagningar
Sorsele vill ha ett särskilt stöd paket för att rensa upp sin ekonomi vilket jag tror är en olycklig väg. Vi har ett inkomstutjämningssysten och vi har ett kostnadsutjämningssystem som ska göra det likvärdigt att driva verksamhet. I systemet finns faktiskt befolkningsminskning med som en faktor så för det ska man inte dubbelkompenseras.

Umeå är ju den kommun som betalar mest av alla till kostnadsutjämningen av alla Sveriges kommuner.
Vi måste fråga oss hur små kommunerna ska kunna vara för att klara av sina uppgifter. Ju mindre en kommun är ju mer svårare har man med byråkratin och med de olika systemen som måste finnas. Välfärden behöver inte bli sämre om man gör kommunsammanslagningar för det finns faktiskt gränser hur små man kan vara för att klara av alla uppgifter som finns inom välfärdspolitiken.


Gör man inte kommunsammanslagningar riskerar man i stället att besluten förs upp till en högre nivå till exempel en framtida regionkommun vilket vore olyckligt.

Västerbotten är det län där det finns flera kommuner som är i slutet på befolkningsligan.

Västerbotten har många kommuner som har mindre än 10 000 invånare som kanske är en rimlig gräns neråt för en kommun

 

Jag tycker politikerna i de små kommunerna själva ska ta iniativ till att forma de framtida kommunerna så ingen annan gör det. På finsk sida har man ett system där man stimulerar till sammanslagningar och stimulansen består av lite pengar men också ett ansvar att göra vissa planeringar tillsammans.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM