TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Vi får allt oftare höra att allt som händer i kommunernas ekonomi beror på finanskrisen. Men det är inte sant för de som har underskott i år beror inte på det, utan det kommer mera. Karolinska och Huddinge har ett under skott på 810 miljoner för i år och nästa, varav 260 ligger på detta år. Effekterna blir att landstinget måste skära när det i kristider har behövts mera pengar till sjukvård.


Vi får liknande rapporter från många kommuner och landsting, ja nästan från de flesta. Det blir stora nedskärningar och mycket folk som får gå från jobbet och det spär på arbetslösheten och socialbidragen ökar, skatteintäkterna minskar än mer och den onda cirkeln rullar på.


Orsaken är att regeringen har valt att sänka skatterna för de som har det bäst och har arbete så pass mycket att man inte har haft råd att kompensera kommunerna. Inte ens för de kostnadsökningarna man har.

Jag förstår inte de människor som tror att den här regeringen duger till att klara av jobbfrågan bättre än socialdemokraterna. Det här är bara början på effekterna av en klassisk högerpolitik som urholkar skatteintäkterna och ordningen i ekonomin. I förlängningen kommer det att medföra att regeringen troligen kommer med ytterligare förslag på nedskärningar i välfärden.


Vi är många som minns vad som hände förra gången då de borgliga hade regeringsmakten. Det tog många år att städa upp efter dem och det var tur att centern hade modet att delta i arbetet med att få ordning på statskassan, vilket jag däremot är övertygad om det modet saknas hos nuvarande centerledning som hamnat till höger om högern. Det gamla folkrörelsepartiet centern är redan döda och begravna.


* Bra Storbritannien
Nu vet vi att Brown kommer att ta hem sina trupper från Irak och kriget där. Men jag fattar inte hur Tony Blair kunde gå med på Bushs aktioner och att han stödde kriget där, samt skickade dit trupper. Det blev nog detta som blev början till hans fall som Labourledare, vilket var synd för han hade gjort mycket positivt för sina landsmän.


Det finns väl ingen som idag kan säga att Irakkriget varit lyckat och har dessutom kostad mycket pengar framförallt för USA. Pengar som inte har funnits i deras statskassa och de är också ett land som sänkt skatterna mycket samt att deras underskott har haft stor betydelse för kraschen i världsekonomin.2008-12-19, 16:47  Permalink
Andra bloggar om:  


Sverige ligger på andra plats i skattetoppen inom EU och OECD länderna, vilket betyder att de skattesänkningar som genomförst har varit av minimal karaktär.

Inbetalning av skatt har aldrig vara så hög som under senare år, men när lågkonjunktur infaller sjunker skatteintäkterna dramatiskt för staten. Detta är ingenting nytt utan handlar om den offentliga sektorns starka beroende av konjunkturen i omvärlden.

Detta samband råder oavsett färg på regering.

Dessutom har ekonomi för Karolinska och Huddinge sjukhus inte varit stark under något år sedan sammanslagningen. Med andra ord är underskott i deras budget att betrakta som ett tragiskt normaltillstånd.


Lennart Holmlund: Skatteintäkterna minskar helt riktigt när det är lågkonjuktur, men däremot har inte kommunerna fått kompensation enligt finanseringsprincipen på de kostnader som regeringens beslut om A-kssa och sjukförsäkringen ger kommunerna. De trodde fel att sysselsättninge nskulle ligga kvar på hög nivå
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM