TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Bygg ut Vojmån
Just nu pågår en debatt främst i Vilhelmina kommun om en överledning av vattnet i Vojmån. Vi behöver ny och ren energi om vi ska klara av miljöhoten i framtiden det tror jag alla kan vara överens om. När så det ska upp till byggande då blir det motstånd och det blir oavsett hur bra miljöprojekt det är som Botniabanan, vindkraft och så vidare. Då finns det alltid platser som hörs vara bättre.


Vattenkraften är ju en ren och bra energikälla så om jag bodde i Vilhelmina så är det självklart jag skulle rösta ja och vore jag kommunalråd så är det rena klirret i kassan om man fick ersättning för det lilla intrånget som motsvarar över 2000 kr per invånare och år.


I går var jag ute och åkte bil och lyssnade på en radiodebatt från Vilhelmina och jag måste säga de beskyllningar och bristen på fakta som Göra Jonzon hade i sin argumentation var ett riktigt lågvattenmärke. Går Vilhelminaborna på sådana argument som han hade då är det synd om Vilhelminaborna.
Han saknade underlag men även om det skulle produceras 1 ton underlag för mycket stora pengar skulle han köra på i samma spår och orsaken till det överlåter jag till andra att bedöma.


Det är väl bra om det skapas riktiga jobb i Vilhelmina och ren energi och eftersom nejsidan ville behålla Vojmån som idag och det skulle ge så mycket turister så inte har jag hört något om turistströmmar och en besöksnäring som ger många jobb för Vilhelminaborna
Det är roligt att man får höra en socialdemokrat och en centerpartist så på samma sida i en energipolitisk debatt.

Sista förbrukningsdag
Tidigare i veckan gjorde någon tidning ett reportage om detta med sista förbrukningsdag eller om det var bäst föredag på matförpackningarna. Genomgående var att maten höll sig betydligt mycket längre än vad som stod på förpackningarna ibland till och med flera år


Det är ett fullständigt slöseri och en kraftig miljöpåverkan att tillverka och odla mat som kastas bort trots att det inte är något fel alls på maten. Jag vet att det är många livsmedelshandlare som kör bort tonvis med mat som är på väg att hamna på detta datum och mat som dom i stället borde sälja, sätt ner priset och tala om sanningen att det är inget fel i stället för att köra den på tippen.


Inte undra på att maten är dyr i Sverige då vi kastar bort felfri mat. Ska det vara datum så har också producenterna ett ansvar att ge riktiga datum men de kanske inte bryr sig då de får stora volymer som säljs till soptippen. Tala om resursslöseri och någon handlare kan väl bryta ny väg här då detta är en mycket större miljöpåverkan än plastpåsarTurismen i Vilhelmina 2007:
182 miljoner i omsättning
168 årssysselsatta
32 miljoner i bruttoskatteintäkter
Och det utan att Ja-sidan i folkomröstningen märkt något alls av alla turister. Tänk när man kan göra lite reklam och få till det ännu bättre med en icke överledd Vojmå!...

Dessutom: biologisk mångfald är inte förnyelsebart. Därför är inte heller vattenkraften bra som alternativ när vi nu ska ta hand om och möta klimatförändringarna.

Vindkraft däremot är riktigt bra, förutsatt att man inte bygger den precis var som helst. Och då är det inte förstörda utsikter i södra Sverige jag pratar om.

Det finns tusentals bra vindlägen i norra Sverige och därför kan man ta hänsyn till gammelskog och rovfågelsbon.

Det vore en skam om vi nu gör samma misstag som med vattenkraften när den byggde ut; bara bygger utan att ta några hänsyn alls. Då får vi återigen en miljöskandal på halsen, helt i onödan.
http://chriborg.bloggproffs.se/
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM