TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I går utsåg regeringen samordnare i Västerbotten och det blev landshövdingen och regionförbundets ordf. såsom på andra ställen. Det är rätt då landshövdingen har som uppgift att samordna statliga intressen och en del regional utveckling, samt att regionförbundet har ansvar för just regional utveckling.


Vi har krävt samordnare och startat upp en lokal arbetsgrupp men den stora frågan är om det finns några pengar att jobba med. De miljarder man haft över i årets budget tar slut vid årsskiftet och de finns inga nya pengar i nästa. Det är framförallt utbildningspengar som måste fram och nya utbildningsplatser men pengarna är det viktigaste. Så det skulle vara intressant att få höra var pengarna man ska jobba med är?


Jag ska inte döma ut detta men eftersom varslen ökar varje dag och inte bara i bilindustrin utan överallt är det fritt fall. Ökad arbetslöshet ger mindre skatteintäkter och uppenbara risker att folk tvingas söka socialbidrag då regeringen försämrat a-kassan och istället sänkt skatten för de som tjänar mest.


I Umeå ligger nu varsel på över 1000 personer och det är arbeten inom den privata sektorn som gör att vi kan ha en offentlig sektor. SKL, vårt förbund, har räknat ut att nedgången i ekonomin gör att det saknas 5 miljarder hos kommunerna och i statsbidrag. Jobben ökar i kommunsektorn bara det finns pengar och därför har det varit klokt att öka statsbidragen för att bevara välfärden. Regeringen måste därför ge kommunerna ökade resurser då man annars kommer att tvingas säga upp folk.


* Landshövdingens kullerbytta
Landshövdingen är en statlig chefstjänsteman för statlig förvaltning i ett län och ska leda den. Peo Eriksson, gammal centerpartist som gjorde ett gott jobb som gruppledare när c och s sanerade upp ekonomin. Han bidrog också till Volvos utveckling här i Umeå när han var chef för Nutek.


Men nu måste han ha snedtänt på något sätt när han som chefstjänsteman dömer ut det vi vill göra nämligen att demokratisera den statliga förvaltningen genom att bilda regionkommuner och att flytta över statliga uppgifter dit. Peo behöver ju dessutom inte hamna i arbetsmarknadspolitiken då han har ett välförtjänt pensionssystem att falla tillbaka på.


Jag blir alltid lika förvånad när landshövdingar som statliga chefstjänstemän lägger sig i hur politiken ska förbättra demokratin genom att organisera om sig och bland annat få mer pengar till verksamhet och mindre till byråkrati. Jag tror som Jan-Åke Björklund att viss administration för ett landsting går att ta bort och istället använda dessa pengar till sjukvård eller regional utveckling.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM