TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Just nu får vi bevittna hur marknadsekonomin i dess nuvarande form rasar samman. Något annat kan man inte säga när bank- och finanssystemen havererat och länder runt om i hela världen tvingas gå in och rädda betalsystemen.


Varför kan man fråga sig men det är klart att själva banksystemet är en huvudorsak där pengar lånats ut hur som helst till investeringar men även till spekulation i aktier och fonder. Att satsa på bra näringsverksamhet måste vara långsiktigt riktigt men inte att som hela världen sitta och följa aktiekurser timme för timme för att inbilla sig att man vinner något som någon annan förlorar.


Marknadsekonomin, kanske främst i marknadens förlovade land USA, och dessutom som det ser ut har saknat regler att följa. Ska marknadsekonomin fungera så måste den ha tydliga ramar att jobba inom.

 

Vi har dessutom sett hur girigheten gått över alla gränser och där ofattbara bonusbelopp tickat ut utan det egentligen har funnits något som gynnat den bank som dom varit anställda i. Det som har skett är en katastrof och alla de som har utbildat ekonomer till de uppgifter man har i bankerna måste ta sig en funderare eller så har man inte handlat enligt den utbildning man fått.

 

Några korta funderingar:


* Sms-Taxi
Varför är det inte möjligt att beställa Taxi via sms? (och om det finns så bör det uppmärksammas mer). En sms-funktion skulle vara ett utmärkt system kan man tycka så man dessutom slipper lyssna på dessa ord: ”välkommen till taxi vi tar strax emot ditt samtal”. Via sms skulle det dessutom vara lätt att bekräfta.


* Umeå effektivt
Vi jämför våra data och kostnader med andra kommuner. Då kan man se att vi har lägst kostnader av jämförbara kommuner där vi ligger lägst med 35 000 per arbetsplats och dyrast är dubbelt så hög. Den som ligger närmast har 56 000 per arbetsplats. Tittar vi på priset per användare har vi även där lägsta kostnaden med 46 000.


* Konståkning är ingen konst
Niklas Hogner, en 24-årig konståkare, blir avstängd på livstid av internationella skridskoförbundet för att han deltar i tävlingen Stjärnor på is. Man anser att det arrangemanget inte följer reglerna för amatörtävlingar.

 

Livstid för Stjärnor på is men max två år om man dopar sig. Det framstår synnerligen som lite märkligt. Skridskoförbundet har snarare i och med detta visat sig vara en sport som ingen skulle syssla med och inte minst få tider i TV för någon sans måste det vara.


* Allianssprickor
Tidigare i år sprack alliansen som styrt Storumans kommun och igår framkom det att Sorsele står i samma sits då folkpartiet nu hoppar av. Då kan alliansen inte sitta kvar om besluten går emot och jag håller med centerns kommunalråd som sa ungefär så här: Det har varit en jättesvag allians.

 

* Sälar
Sälstammen är alldeles för stor och fisket är utrotningshotat i Bottenviken och i Bottenhavet. Det är inte förenligt med den biologiska mångfalden om ett djur som sälen får ta överhanden. Enda alternativet är att öka jakten på säl och samtidigt fortsätta att ta hand om produkten, dvs. sälen som går att använda till mycket nyttigt.


* Norrlandsoperan
Jag blev minst sagt förvånad då jag läste Täljedals artikel i gårdagens VK. Umeå är en av de kommuner som satsar mest på kulturen för att vi tror att det är bra för kreativa människor. Vi har trots allt, vad han säger, gjort betydande satsningar och kanske mer än våra föregångare. Det senaste är faktiskt mer eller mindre ett nytt opera- och kulturhus som invigdes 2002. Utan den stora satsningen så hade operan haft en tynande tillvaro.


Vi har också hela tiden höjt anslagen och från kommunen fortsätter vi med detta om landstinget följer med. Detta då landstinget äger 60 % även om vi redan står lite mer på grund av en överenskommelse i starten.


Dessutom lät vi operan få hela vinsten av att man blev momspliktig samt att de fick tillbaka momsen och när de pengarna är förbrukade höjer vi anslagen så de slipper skära ner.


Täljedal verkar tycka att det var bättre förr och det får stå för honom. Vi som är aktiva nu får däremot ta ansvaret för allt som våra företrädare har gjort före 1997 i hela den offentliga sektorn och det är nämligen att plocka fram pengar så att de som varit anställda kan få sina pensioner. En skuld som bara i Umeå kommun ligger på flera miljarder och som även finns inom operavärlden.

 

Jag vill påstå att det har satsats och att det satsas. Sen kommer det förhoppningsvis även inom den världen att ske förändringar vilket det till viss del redan har gjort som till exempel bloggoperan och det internationella samarbetet. Kommunen har tagit och tar vårt ansvar och har en styrelse som driver verksamheten med de ökade ramar man fått.Marknadsekonomi har alltid varit och kommer alltid att vara ordet som avser den marknaden där säljare och köpare, marknadskrafterna, avgör vad som producenter och konsumenter skall tillverka och använda sig av. Mot marknadsekonomi har vi ordet planekonomi som avser den marknad där politiska preferenser utgör marknadskraften och planerar vad som skall produceras och konsumeras.

Analysen av bank- och finanskrisen är inte färdig ännu. Det finns få tecken på att marknadsekonomi varit orsaken. Tvärtom har lagstiftning och regeringars preferenser i en del grundläggande förhållanden varit styrande.

Ett problem är det institutionella ägandet som tydligen lämnar fältet fritt för orealistiska löne- och bonusprogram både för ledning och anställda inom finanssektorn.

Jag tror, eller bättre, jag är övertygad om att den som hanterar sina egna pengar gör det med större försiktighet och större ansvar än den som hanterar andras pengar. Hur detta skall gå till är svårt att se i en så storskalig värld som vi lever i. Att det är svårt att se vill jag inte skall tas som argument för att ta bort den enskildes ägande- och användarrätt till sina pengar. All förändring måste därför gå i den riktningen personligt ansvar och inte i riktningen statligt ägande och statlig kontroll.

Kan man tänka sig att politikerna nu moderniserar och slutar att prata om arbetslinjen?

Avskaffa självständighetsprincipen?

http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/kampen-fr-nya-arbeten.html
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM