TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Idag är jag i Korsholm i Finland för ett styrelsemöte med Kvarkenrådet. Tyvärr så fanns det ingen annan möjlighet än att ta sig hit med flyg. Dels för att det går att klara av på en dag (resan hade annars tagit nästan tre dagar), samt att det blir billigare. När vi får en fast förbindelse kan vi äntligen få fri rörlighet mellan våra länder där vattnet idag är ett hinder, därav vår vision om en fast förbindelse.

 

Huvudtemat för mötet är ministerrådets nya finansieringsmodell samt de områden som ligger på dagordningen. Det är bland annat regional utvecklingstillväxt och innovationspolitik, politik för regional utjämning och balans, regional planering, gränsöverskridande regionalt utvecklingsarbete samt sektorsövergripande policyutveckling.


Jag berättade tidigare här i veckan på bloggen att jag fick träffa ansvariga ministrar under en middag på länsstyrelsen och prata lite om frågorna. Det är mycket vackert skrivet och många riktiga bedömningar men det blir nog mest ord då det saknas pengar till genomförande på regional nivå.


* Misslyckad regeringspolitik
Jag tvingas än en gång återkomma till att regeringens politik minskar sysselsättningen i Sverige. Man verkar inte inse att man inte längre kan rida på den politik som vi förde för två år sedan. Nu är regeringen inte ansvarig helt och hållet för den ekonomiska turbulensen då en stor anledning till detta kommer från USA ett land som styrs av samma ideologi.


- 50 000 människor kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen nästa år. De blir utan försörjning och det innebär att man skyfflar över kostnaderna på kommunerna som får dra ner på annat om inte folk ska svälta ihjäl, men någon kompensation med pengar kommer inte.


- 4 av de 10 kommunerna som drabbas hårdast finns i länet och sämst blir det för centerstyrda Vilhelmina och Sorsele. Sämst i landet blir det för Ragunda kommun. Danderyd klarar sig bäst, dom som redan har det lättast ekonomiskt då det är så många höginkomsttagare som lever där.


- Bolånen är dyrare än på mycket länge och boendekostnaderna stiger. Räntorna för ett villalån på 2 miljoner har gett en ökad boendekostnad på 4350 kr per månad jämfört med 2005. Vad som förvånar är dock riksbankschefens ord: att när man nu lånar ut pengar till bankerna ska bolåneräntorna falla. Han som alldeles nyss var en av orsakerna till att de höjdes.


- Bilindustrin genomgår en kris och till och med i USA satsar regeringen pengar på utveckling så att den inte ska slås ut. I Göteborgsregionen vilket leds av socialdemokrater funderar man på att göra något för att stärka regionen inför framtiden men regeringen har abdikerat och skall ingeting göra. Jag blev dessutom oerhört besviken när jag hörde orsakerna till varför man inte vill göra något och det var Maud Olofsson och Littorin som framförde budskapet. Så sent som i förra budgeten drog man ju också ner på anslagen för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Som sagt högerregeringens misslyckande när det gäller välfärd och jobb skulle kunna uppmärksammas flera gånger om dagen och i veckor i sträck.


* Vi vill annorlunda
Igår presenterade Östros tillsammans med Miljöpartiet 10 nya miljarder mer än regeringen på utbildning och fortbildning. Jag kan inte hela paketet men det ska bland annat innehålla yrkesutbildning för arbetslösa, fler platser till de som vill gå komvux och läsa in gymnasiekompetens eller omskola sig. Högerregeringen drog kraftigt ner komvux då dom inte insåg vilka konsekvenser deras egen politik skulle få.


* Slopa tanken på nya ombudsmän
Jag är däremot lite tveksam till om en integritetsombudsman är det som kan skydda människors integritet. Visst har integriteten hotats inte minst med tanke på FRA-lagen och jag förstår Monas motiv men jag tror inte att ytterligare en ombudsman är rätt medel. Arbetet med integritetsfrågorna måste genomsyra alla politikområden på samma sätt som inom andra områden där ombudsmän har tillsatts. Annars finns risken att man hänvisar till att ”det är någon annan ska göra det”.Så ofta skriver bloggare här, att det finns risk för att folk i Sverige skall svälta ihjäl.

Kom igen nu:

Är det rätt eller fel, att personer som har arbetsförmåga skall ha sjukpenning?

Är det rätt eller fel, att personer som är arbetslösa skall ha a-kassa?

Är det rätt eller fel att personer, som inte är sjuka och som inte har a-kassa skall ha försörjningsstöd?

Är det rätt eller fel i den socialdemokratiska lagen att det är kommunen som är ansvarig för försörjningen, inte bara kommunmedborgare, utan av alla som vistas i kommunen?Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM