TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Igår berättade jag om att jag gick förbi Sergels torg samtidigt som det var möte mot FRA-lagen och jag misstänkte då att de folkpartister som pratade om att FRA-lagen skulle rivas upp och att de ville ha ett parlamentariskt arbete med förändringarna skulle svänga tillbaka in med partipiskan. Att jag skulle besannas inom ett dygn trodde jag däremot inte.


Nu har man jobbat i det tysta med ett nytt förslag och jag delar Tomas Bodströms uppfattning att så här lagstiftar man inte utan man utreder ordentligt. Detta är ett hastverk. Jag är dock inte förvånad över hanteringen då denna regering tenderar att diskuterar mycket i slutna rum och verkar inte ha något intresse av att finna lösningar som ska hålla vid regeringsskiften. Men i säkerhetspolitiska frågor borde man kunna enas.


* Kronprinsessan Viktoria
I onsdags var det stor fest i Stockholms stadshus för att fira att kommunförbundet, nuvarande SKL fyllt hundra år och en av hedersgästerna var kronprinsessan Viktoria. Jag tillhör väl inte de allra största företrädarna för monarkin men jag kunde inte avstå att till mina bordsgrannar säga att jag tycker synd om Viktoria som inte får gifta sig med sin pojkvän. Det är i alla fall så det speglats och jag tror att det är rätt.


Flickan är 30 år och myndig och då ska inte kungen ha något med hennes äktenskap att göra. Han själv gifte sig ju med en person som inte var kunglig och jag är övertygad om att hade det gällt prinsen så har han utan vidare fått gifta sig med vem han vill och det gör att det finns mycket att göra i kungafamiljen när det gäller jämställdheten.

* Bankkrisen i USA
Man funderar verkligen över vad som sker i USA och om det som sker kommer att få förödande konsekvenser för hela världen. Visst förstår jag att det varit dålig kontroll och dåliga regler men visst undrar man om det finns något annat alternativ än att staten går in och rättar till det marknaden inte klarar av.


Det finns ett visst motstånd med att rädda finansmarknaden men fattar verkligen dessa marknadsliberaler vad som kan hända om man inget gör? Jjag tror inte det.

 

Den stora förändringen i världen inträffar nog nu äntligen om USA:s dominerade roll inom den finansiella sidan upphör. Däremot har vi ännu inte hört om det som sker kommer att tvinga fram strukturella förändringar i andra länder, kanske även i Sverige. Det skulle inte förvåna mig ett dugg då allt sitter ihop på något sätt och det händer ju saker lite varstans inom bankvärlden.


* Raitinginstituten en bluff
Det måste vara fler än jag som nu har insett att de s.k. Raitinginstituten är en bluff. Flera av bankerna och andra finansieringsinstitut har fått högsta möjliga raiting av Moodeys eller vad de nu heter.

 

Vad händer? Jo, de vänder sin bedömning från ena dagen till den andra då kurserna går upp och sedan när de faller. Dessa institut som vi sett som goda bedömare är ju då en bluff i den mycket skyddade finansmarknaden som har haft bonusavtal som varit viktigare än omtanken om kunderna och världen i övrigt. Det är kanske dags att roffa tillbaka en del pengar som bankledningar stulit på olika sätt.


* Björklöven blogg
Jag har även lovat att blogga på Björklövens hemsida men det blir inte samma som på VK. Ishockey är den sport som legat mig mycket varmt om hjärtat sedan jag flyttade hit 1959.

 

Jag har varit och sett i stort sett alla matcher med först dåvarande IFK Umeå som sedan blev Björklöven när IFK och Sandåkern fusionerande. Däremot är jag inte övertygad om att det blir en om dagen.Bankkrisen i USA. Ingen marknadsliberal skulle gå med på att låna ut pengar till folk utan kreditprövning, utan amortering och utan ränta och praktiskt taget utan säkerhet eller dålig säkerhet.

De institut som stått för dessa lån har eliminerat vinstintresset och då finns inget motstånd mot förlustintresset. Ägarna till instituten har varit anonyma och tjänstemännen, direktörerna, har utnyttjat detta till avtal som gynnar dem vid förlust och vid nedläggning. En sådan mentalitet finns inte hos marknadsliberaler, som inser och verkar för att vinstintresset är vitalt och viktigt. Då är det ägarens vinstintresse som är det viktiga och att ägarna själva får bära förlusterna. Det är marknadsliberalism.

Det som sker i USA nu är politikernas maktmissbruk som tar sig uttryck i skydd av girigheten och överföring av förluster på skattebetalarna. Detta är så långt ifrån marknadsliberalism som möjligt. En god socialdemokrat som du borde i stället fundera lite på vilka mekanismer som förorsakat finanskrisen.
Bankkrisen är icensatt av dom stora bankirfamiljerna så man ska lätt kunna köpa upp aktiemarknaden och sålla ut dom fattigaste genom att slå ut dem ur systemet med fattigdom.
Mike har möjligtvis rätt. Men scenariot bygger på att bankirfamiljerna lyckats muta en majoritet i kongressen som skapat förutsättningarna för denna kris. Så ansvaret faller ändock tillbaka på politikerna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM