TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

* Riksbanken kritisk till regeringens politik
Igår höjde riksbanken räntan åter igen och den ligger på den högsta nivån på 12 år. Den bedömning som görs är att den kommer att ligga kvar på samma nivå resten ut av året. Orsaken till höjningarna är den stora risken för inflation.


En del av inflationen beror på omständigheter utanför Sverige men vi har också en regering som måste föra en politik som håller inflationen nere. Riksbankens beslut måste därför ses som en kritik och en varning att inte sänka skatterna.

 

De skattesänkningar som regeringen har genomfört har däremot inte givit något mer i plånboken för folk. Sänkningarna har istället ätits upp av högre inflation då priserna stigit överlag, inte minst räntorna och därmed boendekostnaderna.


Högerregeringen levde i början av mandatperioden på den politik som socialdemokraterna hade fört och sysselsättningen ökade. Det gav bättre statsfinanser vilka användes till skattesänkningar som startade inflationsbrasan vilket har resulterat i lägre reallöner. Vi är dessutom på väg in i en tvärbroms när det gäller tillväxten och den ekonomiska utvecklingen. Vi går in i sämre tider med ökad arbetslöshet som följd.

 

* Unga är utan jobb
Vi får också höra att ungdomsarbetslösheten skenar och att 22 000 fler ungdomar är arbetslösa nu andra kvartalet jämfört med förra året. När det gäller julisiffrorna är det 30 000 fler som är utan jobb. Ungdomsstyrelsen varnar därför för att en hel generation kan hamna i utanförskap och kommer att känna att de belastar samhället. Det här är inte oväntat då regeringen för en politik där skattesänkningar har varit viktigare än välfärd och där inflationen dessutom gjort pengarna mindre värda.

 

* Fler läkarstudenter
Det sägs att antalet läkarstudenter i Umeå ska öka. Frågan är om universitetet kompenseras för att det är dyrare att genomföra utbildningen här då man under studietiden är hänvisad till ett större geografiskt område. Minns jag inte fel så satsar inte landstingen här lika mycket på forskning och utveckling gentemot till exempel Stockholms län som satsar över en miljard tillsammans med universitetet på utveckling. I Västerbotten har vänstern och högeralliansen dragit ner på anslaget för regional utveckling som gör att fria resurser för att stödja utvecklingsprojekt inte finns. De kör istället med regional avveckling.

 

* Icas agerande
Ica ska lägga ner sitt lager för frukt och grönt i Umeå och varorna till butikerna här uppe ska transporteras från Borlänge. Den motivering som Stig Lundgren som är logistikchef i Umeå "tvingats" säga för det känns som en  uppifrånorder bör man fundera över. Han säger: "frukt och grönt är känsliga produkter med kort hållbarhet och att butiksunderlaget i Umeå är för litet samt att omsättningshastigheten är för låg”.

 

Men beror inte omsättningshastigheten på hur mycket varor man tar upp och det är väl butikerna i Norra Sverige som det gäller. Om man minskar lagerstorleken lite grann så borde väl problemet vara löst. Det tar dessutom tid att först frakta saker till Borlänge och sedan hit för vidarebefordran till butik men jag antar att det ska samordnas med andra varor som ska ut.


Jag minns den diskussion som var tidigare i och med att vi köper färdiglagad mat från södra Sverige då inte leverantörerna här uppe klarade av kvaliteten. Nu får väl kunderna bestämma sig om de tror på förklaringarna och sedan får vi väl hoppas att de andra leverantörerna håller kvaliteten på frukt och grönt. Däremot faller lite vitsen med att köpa lokalproducerat av ICA i och med detta för då faller alla logistiska argument.


Trenden med att verksamheter i Norrland flyttas söderut verkar ha blivit legitimt då även staten agerar så. Men det är upp till oss själva att agera mot t.ex. Icas beslut genom vårt beteende när vi handlar. Vi bör också få reda på hur deras beslut påverkar miljön när det gäller transporter då jag vet att t.ex. Skogaholm såg Umeå som det naturliga centrat för sitt bageri som byggdes här.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM