TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Bensinpriset stiger men det är inte många som kör mindre bil, inte så att det är märkbart i alla fall. I Umeå har vi problem med luftkvaliteten och nya vägar behövs men även andra åtgärder som minskar trafiken. Då kommer man utsökt in på resor till och från jobbet och varför man inte går, cyklar eller åker buss i större utsträckning.


Rent ekonomiskt skulle många få mera pengar till andra saker om man gick eller cyklade till jobbet. Detta då kollektivtrafiken är både väl utbyggd och billig i jämförelse med bilen. Det skulle även vara bra ur hälsosynpunkt att gå eller cykla en halvtimme på morgonen och kvällen. Varför man nu inte gör det beror säkert på flera saker som t.ex. invanda rutiner och kanske bekvämlighet.


Tidsvinsten med bil på morgonen i centrala Umeå är ju också relativt liten med tanke på de köer som finns. En annan orsak till varför man tar bilen kanske har att göra med att arbetsplatsparkeringarna, i det privata näringslivet och det i offentliga, fortfarande är för billiga. Här måste vi tillsammans ta vårt ansvar och se över detta.

Parkeringar ska i första hand vara till för de besökare som inte har några alternativ till bilen och för de anställda som inte kan åka kollektivtrafik eller gå och cykla. Jag ser därför med tillfredställelse att landstinget är på väg att göra något åt sina parkeringsavgifter vid sjukhuset. Vi väntar på initiativ från universitetet också.


* Sjukvårdsköer
Träffade Carema för en tid sedan då de presenterade sin verksamhet som man bedriver både inom landstingets verksamhet och i den kommunala äldreomsorgen. Vid besöket kom det fram saker som jag tyckte var intressant.


En av dem var det system som man använt sig av för att hjälpa till med att operera bort köerna i landsting som Västra Götaland. Mobila enheter användes med gott resultat och man såg direkt att man kunde ha låga kostnader för att man infört en väl fungerande logistik.

 

Ytorna för verksamheten var helt annorlunda än de moment som ibland byggs in med stora ytor som används sällan och många korridorer. Rent generellt så tror jag att det går att spara en hel del pengar på effektivt lokalutnyttjande och det gäller även kommunen.


Den andra intressanta delen gällde sjukvårde och det var att man sett att köerna i Västerbotten inte var så långa som man trott samt att intresset därför för deras verksamhet därmed inte skulle vara lika stort som i flera andra landsting.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM