TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det finns och har funnits ett ganska stort intresse av att starta friskolor från företag. Orsaken till detta är självklart att man räknar med att företaget ska tjäna pengar. Man räknar krasst med att de pengar som man får enligt friskolereglerna räcker till en rejäl vinst och att man får en ersättning som är högre än kostnaderna. Då måste man göra saker annorlunda och en är att lärarna har 4 till 5 timmar mer undervisning jämfört med den offentliga skolan och därmed behövs mindre personal. Det gör att man kan betala bra löner.

När det gäller gymnasieskolan så är hälften av lärarna inte behöriga och i grundskolan är en tredjedel utan behörighet. Då har man troligen lägre löner som grund och kan höja lönerna lite mer tack vare undervisningstiden.

 

Visst finns det andra saker man kan tjäna pengar på i friskolorna och ett tror jag är att man startar med mindre byråkrati. Jag har den bestämda känslan att lokalerna ser annorlunda ut och att man inte heller har skolhälsovård, psykologer och liknande i samma omfattning som den kommunala skolan. Det gäller för kommunerna att se till att skolan drivs så kostnadseffektivt som möjligt för då blir inte friskolorna den vinstmaskin som man är idag.


* Olyckor på byggena
Det har varit oroväckande många arbetsplatsolyckor på byggarbetsplatser den senaste tiden och spekulationer om orsaken kommer inte minst från arbetsmiljöverket.

 

Visst kan man hålla med om att det kan vara stress, tidspress osv. Jag är också övertygad om att det är större risker på dessa riktigt stora projekt med många olika entreprenörer och underentreprenörer, folk från olika länder med språksvårigheter och där arbetsmiljöarbetet inte är lika högt på dagordningen som hos oss.

 

Men vägen ur detta inte är att öka den statliga tillsynen via arbetsmiljöverket utan att staten höjer bidragen till den regionala skyddsverksamheten. De fackliga regionala skyddsombudens roll har i alla tider underskattats.

* Vilda stora djur
Min fru Inger är från byn Ringvattet i Jämtland och för några år sedan så bets hennes brors hund ihjäl av en varg som lurade runt husknuten när han kom hem från jobbet. Det var ett riktigt spektakel bland myndigheterna innan man till slut gav tillåtelse att skjuta vargen som ständigt var mitt i byn.

 

Nu har man åter djur mitt i byn och folk är rädda, dock inte varg denna gång utan en björnhona med två ungar. Enligt byborna finns dessutom ytterligare björnar i närheten. Orsaken till att de är i byn beror säkert på att det finns tillgång till mat och att björnhonan inte vill att hennes ungar ska bli mat åt någon stor björnhanne som inte drar sig för att äta björnungar. Så är ju naturens funktioner.

 

Däremot är det åter samma strul med myndigheterna så folk törs inte vara ute som vanligt. Om djur stationerar sig i byar måste de självklart kunna skjutas för att skrämma bort dem är nog enbart en lek.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM