TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I fredags var jag på länsstyrelsen med den nya funktionen insynsråd. Vi gick igenom vilka arbetsuppgifter som finns framför oss samt vilka speciella uppdrag som länsstyrelsen har. Ett handlade om ett EU-uppdrag som kortfattat går ut på att veta hur man ska klara av råvaruförsörjningen i Europa. Det gällde främst malm och skog.


Sverige som land har mycket av båda råvarorna men malmen är begränsad och det finns ingen nybildning. Malmen är kanske därför inte är det mest akuta då ju dyrare den blir desto större nytta för landet. Skogen däremot är förnyelsebar men med en viss omloppstid och just nu växer det för lite i förhållande till industrins behov som tidigare importerat ganska stora mängder från Ryssland.


Med Putins nya högre skatter blir emellertid skogsråvaran dyrare och orsaken är nog att han vill göra som oss och förädla mer på hemmaplan. Jag är dock övertygad om att vi måste förändra en hel del saker, som t.ex. att börja gödsla för att öka tillväxten. Till på köpet tar ju skogen upp mer koldioxid. Jag tycker också att en del bidrag måste omprövas.


Idag behövs inte all mark för odling av foder och då måste det vara fel att fortsätta ge bidrag för att hålla dessa öppna. De har ju även tidigare, kanske för 100 år sedan, funnits skog på dessa marker. Skog som avverkades när man skulle skaffa fram föda till befolkningen. Idag är det överskott på livsmedel, om än ojämlikt fördelat över världen. Den odlingsmark som idag hålls öppen genom att man då och då slår gräset och som endast är till gagn för råttor och små möss borde användas till annat.


Därför måste bidragen förändras eller tas bort för mark som inte odlas. Istället bör bidrag ges till skogsplantering om det inte finns behov av marken för andra ändamål. Då skulle vi även i framtiden, säg om 50 år, kunna garantera en välfärd för våra barnbarn.

 

Skogen har bidragit i hög grad till dagens välfärd och kan göra det även i framtiden. Helt enkelt; återställ en del av marken till vad den använts till i tusentals år – nämligen skogsproduktion som i sin tur kan vara papper, trävaror i stort och kanske resterna till biobränslen.

 

* Duktiga Norrlandpappor!
Pappor i Norrland får oftare vårdnaden om barnen vid skilsmässor, 20 % här mot 15 % i resten av landet. Pappor i Norrland är också bättre på att ta ut föräldraledighet, allt detta enligt DN. Jag är inte förvånad över dessa siffror då det bor många människor med vänstersympatier här samt att vi arbetar med jämställdhet.

 

Vi socialdemokrater vill inte ha ett ojämlikt samhälle där kvinnas plats enbart är att stå vid spisen och ta hand om barnen. Detta speglar sig också i att vi är emot vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster som skapar ett ojämlikt samhälle.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM