TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Imorse åkte jag från Stockholm och läste då i en gratistidning att de fem största friskolorna i Stockholm gjorde en vinst på 85 miljoner kronor. Det kan inte vara skäligt och det har säkert uppstått för att man fått för hög ersättning eller har lägre standard än i de kommunala skolorna. I artikeln sägs det delvis beror på att man gjort neddragningar bland lärare, skolbibliotek och kuratorer.


Systemet med att en fristående skola ska få vad den kommunala skolan kostar per elev rakt upp utan att kommunen kan ställa krav på innehållet är fel. Hela systemet med att fristående skolor kan etableras är sjukt. När det gäller annan kommunal verksamhet som ska sättas ut på upphandling är det oerhört nog att man gör rätt enligt lagen om offentlig upphandling. Detta medan skolor får startas hur som helst och det enda kommunen kan göra är att yttra sig.


Jag är inte emot fristående skolor men på systemet hur de får tillstånd. Vi vet att alla elever som idag går i fristående skolor hade rymts inom den kommunala skolan. Det innebär att kommunen får betala för mer lokaler än behovet. När det gäller artikeln om vinsterna nämndes också att man nyttjade lokalerna bättre över dagen.


* The Toyota Way
Imorse nämnde jag några ord från gårdagens konferens vi hade i Kommuninvest där Toyota visade hur man jobbade med sin organisation. Det är det som är The Toyota Way. Det är en lönsam organisation då systemet gör att man gör bäst ekonomiskt resultat av alla. Det finns mycket i sättet som skulle gå att föra över i kommunal organisation. Jag tycker systemet med att så fort något ska göras/fel ska rättas eller vad det kan tänkas vara ska man alltid fråga – varför fem gånger. En intressant ide och vi kanske ska göra som när vi hört Tyra Franks arbete med äldreboenden, att ta hit någon och berätta hur man jobbar.


* Regeringen rensar ut
Nu ska regeringen kicka Bo Bylund från chefsposten i Arbetsförmedlingen. Det ser märkligt ut då Littorin i går sa att han har gott förtroende för Bylund.2008-04-04, 19:34  Permalink
Andra bloggar om:  


Inte en enda elev (eller förälder) skulle välja en friskola om den kommunala var bättre.
Hej Lennart!

Jag läser i ditt inlägg, att du "inte emot fristående skolor", men att du konstaterar, att någon fristående skola "gjorde en vinst på 85 miljoner kronor" och att "Det kan inte vara skäligt".
Jag kan berätta för dig ytterligare fakta ur denna verklighet. Det är ännu värre:
- Friskolebranschen i Sverige har vuxit till en miljardindustri. Sex av de största aktörerna tjänade tillsammans över 150 miljoner kronor förra året.
- Bure äger ett av de största friskoleföretagen, Anew Learning, som omsätter 1 miljard kronor årligen. Anew Learning har under året köpt flera skolor och Mikael Nachemson räknar med att de ska fortsätta växa.
- Eftersom elevernas hemkommuner betalar för utbildningen med skattepengar, så hamnar skolornas överskott i ägarnas fickor.
- När de sex största företagen tillsammans gör en vinst på 150 miljoner kronor är det inte längre hållbart att beskriva friskolor som en förlustbransch.

Dessa pengar kommer huvudsakligen från svenska skattebetalare. Och bland annat dessa förhållanden gör, att jag som skattebetalare och socialdemokrat tycker, att förhållandena är förskräckliga! Jag tycker oclså, att det är mycket bekymmersamt att socialdemokratin lockats in i denna för arbetarklassens medborgare orättvisa värld.
Vi vet, att en mängd negativa förhållanden sker i skolan på grund av den klassuppdelning som sker på hrund av fristående skolor.
Några förhållanden är:
- etnisk, socioekonomisk och prestationsmässig segregering skapas i skolan;
- ett segregerat, socialt uppdelat och ojämlikt samhälle skapas;
- elitskolor gör att andra skolor tvingas lägga ned;
- vi får inte en gemensam och sammanhållen för alla elever, vilket vi lovar i partiprogrammet

Ja, detta är några av alla de skadliga förhållanden som uppstår genom detta klass-uppdelande paralleskolesystem.

Borde inte socialdemokratin stanna upp och förverkliga den skola, som vi egentligen vill ha och som vi beskriver i partiprogrammet?

Med partihälsning
C G Carlsson
Luleå

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM