TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

* En ny Castro på Kuba?
Igår fick Kuba en ny Castro som president. Han var föresten den enda som nominerats tros sin ålder av 76 år. Jag har inte varit någon vän av den kommunistiska diktaturen på Kuba eller på andra ställen för den delen och det diktaturer oavsett färg. Det är mycket märkligt att ett folk i dagens upplysta samhälle accepterar ett sånt system.


Att censuren ska kunna vara så hård att man inte vet vad som händer ute i världen känns inte rätt. Det är med stor säkerhet andra metoder som gör att man kan hålla sig kvar vid makten där militären och polisen är en del. Vi får hoppas att kubanerna inom en inte alltför avlägsen tid får bli ett fritt demokratiskt land och får forma sin egen framtid utan Castro eller USA.


* Sveriges kommuner och Landsting (SKL)
Stadgarna för den organisationen säger att man ska vara en medlemsorganisation för alla kommuner och vara fristående från staten. Själv sitter jag inte i den styrelsen men rapporterna därifrån är entydiga. Man gått ifrån synsättet att det ska vara en medlemsorganisation och att ordförande Anders Knape använder organisationen som en kampanjorganisation för högeralliansen. Jag tycker det är tråkigt att inte kommunvärlden kan hålla ihop mot staten.


* Kommunsammanslagningar
Det förslår Edblom från Fredrika i dagens VK. Det är intressant att någon i inlandet också börjar reflektera över kommunernas storlek. Han vill ha Lycksele som centralort i storkommunen och en indelning i kommundelsnämnder. Det är en intressant idé med större kommuner och kommundelsnämnder. Samma sak har jag varit i Finland och förespråkat om. Visst ska demokratin få kosta pengar men frågan är om man kan klara sin uppgift om en kommun blir allt för liten med alla de specialiteter som måste och bör finnas i en kommun.


Jag förstår att det Edblom har sagt kommer att väcka en känslodebatt men nog bör samhällets pengar kunna användas effektivare än idag och mer gå till verksamhet än till byråkrati. Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm har mer än två lönehandläggare i sin kommun och har inte mer än runt 400 anställda. I Umeå kommun har vi 900 anställda på varje lönehandläggare. Mycket av de stödfunktioner som inlandskommunerna har skulle kunna skötas mycket effektivare. En kommunchef för alla åtta kommuner skulle ändå ha mycket färre anställda att ta hand om än hos oss.


Jag väntar mig en spännande diskussion som också dykt upp på agendan i Robertsfors för en tid sedan. Skulle man inte ha ett kostnadsutjämningssystem så skulle de minsta kommunerna inte klara sig, ett system som Umeå betalar mest till i hela landet.


Sådana här reformer tror jag inte man kan tvinga fram utan det måste ske på vilja från de enskilda kommunerna men frågan är hur man skapar insikten om de problem man står inför. Vi har också hört detta i samband med nya regionförbundet där man anser sig underrepresenterad från de små kommunerna vilket inte är fallet om man ser till demokratins grundregel en person en röst.Håller med dig när det gäller Kuba.. dom känner inte till att det finns nått annat än USA utanför sin gräns.

Vår partikamrat här:
http://www.s-info.nu/page/blogg.asp?id=1664&blogg=21739
Skriver detta om Kuba:
".... visste du det att eftersom USA sedan länge har stoppat sin handel med Kuba så används inga bekämpningsmedel i lantbruket (den finns inga att köpa)."

Och så blir det när man som du skriver:
"Att censuren ska kunna vara så hård att man inte vet vad som händer ute i världen känns inte rätt."
Jag menar att det inte är USA som är felet att bekämpningsmedel inte finns på Kuba.. Kuba vet ej om att det finns över huvud taget.. dom vet inte vad som händer i världen..

Folke Andersson
"Kubas ekologiska jordbruk är mycket intressant. Så här ligger det till. Kuba använde sig av bekämpningsmedel tidigare liksom andra länder. Man använder fortfarande en del bekämpningsmedel i de fall där de ännu inte har lyckats hitta alternativ, men det ligger på en bråkdel av den tidigare användningen. Miljötänkande är inget nytt på Kuba, men som utvecklingsland så är det inte alltid att resurserna räcker till att förverkliga alla projekt. I och med USA:s blockad som gör det svårt att köpa in bekämpningsmedlen så har man under lång tid försökt hitta alternativ. När Kubas handel med Östeuropa bröt samman i början på 1990-talet och runt 80 procent av handeln försvann, plus att USA stärkte blockaden ännu mera så satsade man med full kraft på ekologiskt jordbruk. Samtidigt började de också med sina stadsodlingar för att ytterligare effektivisera jordbruket, och när det gäller stadsodlingarna så handlar det främst om grönsaker och frukt. I det rådande ekonomiska läget var de helt enkelt tvungna att hitta alternativ, snabba som långsiktiga. Och det har de ju lyckats förträffligt med. I dag är den kubanska ekonomin stark, men de tänker likväl fortsätta att arbeta för en hållbar utveckling.
Hoppas att du är nöjd med svaret!
Hjärtliga hälsningar!
Achim Rödner, förbundssekreterare "

Det var väl en intressant perspektiv?
Mvh nina

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM