TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Maud Olofsson är näringsminister och därmed ansvarig för regionalpolitiken och även det som rör EU:s strukturfonder. Det är nu 1 år och två månader sedan den nya programperioden började och kan ni tänka er att hela 3 projekt har fått formellt godkännande av Nutek. Skrivningen av programmen var klara i god tid men den formella hanteringen på departement och inskickning till Bryssel dröjde.

 

Man gick ifrån den hantering som hade varit förut och gjorde Nutek till myndighetsansvarig. Men vilket förbannat kaos allt har blivit sedan dess, allt är bara en fruktansvärd byråkrati som inte för något framåt överhuvudtaget, en myndighetshantering som saknar motstycke i modern tid. Nutek har fått någon typ av roll som ska laglighetspröva projekten innan strukturfondspartnerskapet får säga sitt. Ett partnerskap där näringsministern inte lyssnade till vad partnerna ville när det gäller vilka ledamöter som skulle sitta i organisationen så ur den synpunkten är det inte ett partnerskap.


Nu har det gått lång tid och det är inte många projekt som hinner komma igång. Pengar har länsstyrelsen fått i s.k. 33:1 anslag som ska vara en regional finansiering som ska fram för att EU ska medfinansiera utveckling. Förbrukas inte pengarna tar man tillbaka dem till stadskassan och det är fruktansvärt att pengar som avsatts till regional utveckling ska skickas tillbaka eller är det kanske detta som är meningen för att man ska kunna finansiera skattesänkningar i Stockholmsförorter. Det finns också en risk att EU-pengarna inte hinner arbetas upp och händer det åker pengarna tillbaka till EU-budgeten och vi får inte tillbaka vår del av medlemsavgiften.


Enligt obekräftade uppgifter ska man dessutom ha fastställt så kallade bemyndigaramar för Nutek och då är läget ännu hopplösare när det gäller att hinna arbeta upp EU- pengarna, dessutom har det redan gått ett år. Så brukar man göra för länsstyrelsen det vet jag men då är det svenska pengar det gäller för att klara den svenska budgeten, men i detta fall är det EU-pengar det handlar om. Stämmer dessa uppgifter är det ytterligare ett mycket konstigt beslut som saknar all logik och då blir det stora problem med programgenomförandet.


Man skulle kunna skriva en hel roman om allt som hänt runt detta men enkelt uttryckt är det ett fullständigt kaos. Tyvärr så sitter högeralliansens företrädare tyst och tycker internt att det är åt helvete men utåt tiger man som muren. Vi som känner Maud Olofsson vet hur hon brukade låta när hon var i opposition och kritisk mot allt. Nu gör hon själv ingenting åt kaoset som hon är ansvarig för och det är en riktig skandal.


Som det var organiserat förut fanns väl inarbetade rutiner och det hände saker med EU-programmen. I stort sett borde det ha gått att arbeta på samma sätt även denna gång då jag inte tror att EU:s regler förändrats . Det sker ingen regional utveckling med hjälp av strukturfonderna.


* Centraliseringen fortsätter
Enligt mediauppgifter ska polisutbildningen minskas i kraftigt Umeå i framtiden. Inte förvånande med nuvarande regering som koncentrerar all sin verksamhet runt Stockholm. Så sker på område efter område och det finns ingen regionalpolitik med denna högerregering.

* Är du seriös Britt-Marie Lövgren?
Hörde att Britt-Marie Lövgren (fp) igår på sin blogg föreslagit att en fyraläns regionkommun skulle heta Jämtland med motivet att få med dom på en storregion. Man kan fråga sig om Britt-Marie Lövgren verkligen menar allvar eller vad som har hänt. Att ledande Umeåpolitiker går ut med den typen av förslag skadar alla andra politiker. Jag har svårt att tänka mig att någon annan skulle tro på ett sånt förslag och att förslaget är mer av medial karaktär.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM