TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

* Åk mindre bil
Det är det enkla budskapet om vi ska klara av luftkvalitetsnormen i centrala Umeå. Vi måste också få till en ringled men även andra saker behövs. Ökad kollektivtrafik säger en del personer men så enkelt är det inte. Skulle kollektivtrafikresandet öka med 25 % och alla togs från dem som går eller cyklar så är inget vunnit. Vi har ett gemensamt ansvar, vi Umeåbor tillsammans, och däri räknas alla företag självklart in.


Vi måste sätta oss ner och diskutera vad vi kan göra för att förändra attityderna och minska bilåkande. Flera åtgärder behövs som t.ex. väl fungerande gång- och cykelvägar vilket åligger kommunen, där ingår även en miljöbilpool. Andra stora frågor handlar om arbetsplatsparkeringar där antalet parkeringar och priset bör funderas över. Men också vilka stimulansincitament det finns för att gå, cykla eller åka kollektivt. Min önskan är att vi tillsammans vidtar de åtgärder som behövs för att få en bättre miljö i centrum när också vägarna runt stan kommer på plats.


* Nya A-kassan
Robertsfors får ett hårt slag när kommunens största privata arbetsgivare flyttar sin verksamhet till andra länder. Nu har vi dessutom nya regler i a-kassan som gör att folk ganska snart kan tvingas flytta från kommunen, samt att de därigenom tvingas lämna hus och hem. Här får Maud Olofsson stora möjligheter att på nära håll studera hur den nya a-kassan slår i verkligheten. Kanske är det någon bekant till henne som kan ge henne informationen när hon kommer hem över helgen.


* Balkongflickorna
Flickor och unga kvinnor får sätta livet till på balkonger runt om i världen då de inte upplevs leva upp till de gamla traditionerna som finns. Nu senast utreds ett fall i Malmö där släktingar är anhållna. De s.k. hedersmorden utförs av personer och släktingar till offren. Samhället måste på alla sätt ta avstånd från sådant handlande. Det rör ofta grupper från vissa länder vilket gör det viktigt att informera om detta när människorna anländer till Sverige. Att ta död på en annan människa är mord och vi måste hjälpas åt, dels att se till så att förövarna får sitt straff men också att förändra attityderna. I detta arbete är de som kommer från kulturer där det finns hedersmord en viktig resurs.

* Etanol av grot
Idag avslöjas att det inte blir någon etanolfabrik för framställning av grot i Vilhelmina. Det är inte förvånande då tekniken ännu inte finns och där råvaran inte kommer att räcka till. Vi ska använda träd som den resurs det är till det som man får ut mest av ekonomiskt. Att koka etanol av massaved är ett helgerån. Risken fins att etanol kommer att framställas av grödor som istället skulle kunna vara mat. Det är heller inte alls osannolikt att det finns många som är beredd att betala mera för varorna som råvara till etanol än till livsmedel med resultatet att det blir försämrade livsmedelstillgångar för fattiga människor.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM