TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Igår blev det vilodag med bloggandet, främst för att vädret gjorde att lusten att skriva försvunnit, men idag vi kör vidare och det har varit strålande fint väder. I fredags gjorde Löven sitt arbete på bortaplan med en uddamålsseger mot Oskarshamn. Det är härligt när det finns TV-kanaler som gör att man kan se matchen.

* Tillväxt enda chansen
I fredags på den uppstart vi gör varje år med budgetarbetet var Lars Westin, professor på Cerum, inbjuden för att tala. Hans föredragning blickade både bakåt och framåt i tiden men visade entydigt på vikten av att fortsätta arbeta för en fortsatt tillväxt samt befolkningsökning. Allt annat skulle innebära att vi går den andra vägen med en minskande befolkning och allt det negativa det innebär. En spiral nedåt är mycket svårt att vända och i minnet ska man även ha att detta handlar om mycket långsiktiga trender.


Lars Westin visade också på att mångfaldsstäder är bättre än enfaldsstäder samt att det ger fler näringar vilket är en bra förutsättning för tillväxt. Vi måste hålla minst samma takt som vi har gjort sedan 2000 t.o.m. 2006. Vi har ökat befolkningen med 7800 st. individer vilket är ett snitt på 975st/år, lite högre än den målsättning vi hade. Av dessa är det mesta vad vi gör själva nämligen födelseöverskott på 3900 st. individer samt 1800 som var flyttningsöverskott och här finns mer att göra.


När pensionsavgångarna blir stora framöver borde det finnas goda möjligheter att få fler människor att stanna i Umeå och då beror det självklart på hur attraktiv staden är. Statistiken visade också på att vi hade ett tillskott på 2100 st. personer varav överraskande många kom från länder i Asien. Samma tid hade vi +325 st. barn i förskolan, -1450 elever i grundskolan, +750 st. i åldersgruppen 16-18 år, +1200 st. i spannet 19-24 där studenterna finns, +4100 i jobb dvs. förvärvsarbetande och +1590 pensionärer. Antalet barn i förskolan kommer inte att bli så många som under 1990-talets början. Vi vet också att ungdomarna inte blir fler samtidigt som att andelen äldre blir fler.


Under perioden har vi skapat 590 lägenheter per år vilket är 4700 st., 10 färre än målet men vi har också haft många som bosatt sig fritidshus. Under de första åren var det 600 nya jobb per år mot 900 i slutet. Vi har därför goda förutsättningar för framtiden om vi vill fortsätta att växa vilket också är vår målsättning.


Vi ska forstsätta skapa förutsättningar så att nya jobb och nya bostäder kan byggas. Vi ska bygga staden attraktiv med mindre bilåkande och såsom folk vill bo. Då har vi möjlighet att få en lysande framtid för kommunen och bli ett viktigt centra oavsett var vissa funktioner i en ny regionbildning hamnar. För oberoende var vissa saker läggs så måste vissa finnas även här för att serva de människor som bor här. Jag tror också det är viktigt att arbeta för att få hit fler pensionärer vilket borde gå då många av deras barn och barnbarn redan bor här.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM