TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Hur bostäder, bostadsområden och handeln planeras kan man fundera över. Detsamma gäller hur utbildningen för arkitekter och planerare ändrats då samhället förändrats. Idag arbetar i de allra flesta fall båda i en familj. Men det syns som om planeringen ibland går ut på att det är mammorna som är hemma med barnen.


Barnen är idag den största delen av sin tid på dagis och de ytor som skapas inne i bostadsområdena med lekytor och annat nyttjas sällan. Gårdarna är inte mötesplatser på samma sätt som förut, i alla fall inte för de mindre barnen, och många gånger är nog dagistomten bättre då den är mer välplanerad och en mer fungerande mötesplats än den egna gården.


Parkeringar både i centrala lägen och i bostadsområden är trånga när man kommer med barn, barnvagn och varor från butiken. Att ha full ordning på barnen så att de inte öppnar bildörren så att det blir skador på en andra bilar är en utmaning. Likadant är det på bostadsparkeringarna.


Det framstår fortfarande som om utomhusmiljön och parkeringarna är gjorda för hemmafruar som tar en promenad till butiken i närområdet med barnvagnen och har barnet ute på gården vissa tider av dagen. Det här är endast två exempel där det ibland känns som om detaljerna i planeringen är gjorda för hemmafruar och skulle man syna detta finns säkert andra liknande planeringsmissar.

 

* Mer om planeringstankar…
Just nu håller vi på att planera för att bebygga Ön men när man pratar med planerare så finns det få nytänkare. Det handlar om byggandets karaktär och höjd till så många bilplatser som möjligt. Nog hade i alla fall jag väntat mig lite nyare idéer för hur man tar sig till och från Ön utan att bara bygga nya broar för bilar och/eller kollektivtrafik.


Jag tror själv att t.ex. en inglasad gång- och cykelväg med rullbanor som man kan ställa sig på om man inte vill gå och/eller små miljövänliga fordon, förhoppningsvis eldrivna, som man kan ta sig in till centrum. All kollektivtrafik borde vara attraktiv men några nya djärva grepp som dessutom är billiga och resurssnåla har vi inte hört talas om.


* Världsekonomi i dallring
Just nu rasar börserna världen runt och man tror att det beror på situationen framförallt i USA. Bankerna har lånat ut pengar till byggande av bostäder för folk som inte har ekonomi för detta och som inte klarar av att betala lånen. Förväntningarna och tron på att ekonomin ska rulla på i samma takt som tidigare har även denna gång varit överdrivna.


Folk blir aktieägare och t.o.m. lånar till aktier och när kurserna faller så tvingas många sälja till förlust. Då är det bara de som har det gott ställt som har råd att köpa till mycket låga priser. De vet nämligen att de vid nästa uppgång kan sälja igen och köpa tillbaka vid nästkommande nedgång.


Men jag är förundrad över den tilltro som finns till USA som alltid har haft svårt att få utgifter och inkomster att gå ihop. I USA har skattesänkningar, låga statliga utgifter och ett omfattande konsumtionssamhället i form av varor varit viktigt, dock inte konsumtion av välfärdstjänster. Dessutom går alldeles för mycket pengar till militären och krig runt om i världen. Sånt kostar pengar.Bra att du tog upp detta med planering. I Wasa min barndomsstad där har man i parkeringshuset under torget gjort kvinnoparkeringar. Det är för att kvinnorna handlar mest och har oftast barn och barnvagn med sig och då går det inte att komma in i bilen om det är för trångt.

Planerare tänker aldrig nytt. Det är den grupp som vill att allt ska vara som förut. Många gamla planerare i Umeå är de värsta bromsklossarna för utveckling, där gamle stadsarkitekten och länsantikvarien är två. Jag är förvånad över att du inte skrikit till tidigare när det gäller nytänk hur man planerar för att minska bilarna i områdena och för att minska biltrafiken till och från ett område utan att det blir så dyrt
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM