TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Igår fick vi vara med om lite historia då länsstyrelsens styrelse i Västerbotten hade sitt sista sammanträde. Statens styrning förändras och lekmannastyrelsen tas bort. I vårt län har lekmännen haft ett större inflytande än i många andra län då mera beslut tagits upp i styrelsen. Nu ska delar av verksamheten föras över till ett kommunalt samverkansorgan men man ska komma ihåg att det inte är några nya pengar som förs över utan det är samma gamla instruktion. Jag upplever att alltför många politiker har en stark övertro att det nu går att göra så mycket mer efter nyår. Det gör det inte.

* Flygplatsutredning
Det har varit en utredning som har tittat på hur de svenska flygplatserna ska organiseras och vilka som ska få bidrag. Umeå blir kvar som nationell flygplats medan Skellefteå blir regional och Storuman upphör. Det känns precis som om det bara ska finns Arlanda i Sverige. Flygplatserna i Göteborg och Malmö föreslås säljas ut trots att de går med vinst. Jag undrar var man då ska hitta pengarna för att hålla flygplatserna runt om i landet igång? Arlanda skulle aldrig klara sig ekonomiskt om inte de andra fanns för ingen, inte en enda, skulle åka dit om planen bara stiger och landar från Arlanda. Det är dom övriga flygplatserna som gör att Arlanda behövs.


* Dåliga bilförare
Visst undrar man hur mycket utsläpp som spys ut p.g.a. dåliga bilförare som står och väntar och aldrig kör. Man måste vara vaken i trafiken och se hur de andra bilförarna ska köra t.ex. om de blinkar med sin körriktningsvisare. Jag är helt övertygad om att köerna skulle minska, liksom utsläppen, om förarna var lite mera vaken och alerta när man kommer till olika korsningar.2007-12-11, 08:31  Permalink
Andra bloggar om:  


Nej du Holmlund...

...nu har du fel.
Arlanda skulle teoretiskt klara sig bra utan inrikesflyget. Två tredjedelar av trafiken är nämligen utrikesflyg. Och det är utrikesflyget som växer samtidigt som inrikesflyget minskar.

Nu tycker jag egentligen att det är dumt att vinna billiga poäng på att polarisera storstad mot landsbygd. Låt oss istället konstatera att inrikesflyget behövs i vårt avlånga land. Det är däremot inte självklart att mindre landsortsflygplatser ska finansieras via bidragssystem från Stockholm.

Umeå genererar idag vinst på egna meriter. Skellefteå är på god väg om man ser till rörelseresultatet.
Det finns alltså möjligheter även för mindre flygplatser att utvecklas ekonomiskt och därmed få ett större mått av självständighet. Att regionerna ökar sitt engagemang i regionala flygplatser har visat sig positivt på de orter där detta redan skett, tex Norrköping och Kalmar.

För att Arlanda ska klara den internationella konkurrensen får flygplatsen inte dräneras på pengar. Stora och nödvändiga investeringar är gjorda på Arlanda, men flygplatsen måste också ha medel för att utveckla de mer "mjuka" värderna som service och komfort.

Ja, och så Storuman då.
Det är väl ändå rimligt att ställa sig frågan om en flygplats verkligen behövs när det ligger inte en, utan två, flygplatser inom räckhåll. Och där Storuman idag är det överlägset minst utnyttjade.
När människor gjort ett så tydligt val, så ter det ju sig mest bara löjligt när lokala politiker talar för sin sjuka moster. Satsa pengarna där det bevhös.

Till sist en eloge för att du engagerar dig för flyget i Västerbotten. Det är bra med politiker som står upp för tillgängligheten och inser dess betydelse för att en region ska kunna utvecklas.


Lennart Holmlund: Jag tror inte jag har fel och det beror på att man räknar alla som kommer inrikes och sedan åker vidare utrikes räknas som utrikesflyg. Om inte staten skjuter till pengar då måste det finanseras via systemet och då pratar jag om de statliga flygplatserna och inte de som finaseras på annat sätt. Mjuka värden beövs också på Umeå flygplats precis som Arlanda. Umeå är en av de större flyplatserna när det gäller antalet passagerare men standarden tillhör egentligen antiken
Jodå... du har fel.

De som byter flyg på Arlanda är 17 procent. Det inkluderar då alla former av transfereringar, alltså även inrikes-inrikes och utrikes-utrikes.

Däremot hade jag också lite fel när jag påstod att utrikestrafiken står för två tredjedelar av antalet resenärer. Korrekt är att det numera är närmare tre fjärdedelar.

Umeå flygplats är av största betydelse för Västerbotten, och det är därför rimligt att regionen bidrar till dess utveckling. Men dess betydelse för Arlanda bör inte överskattas.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM