TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Svaret är nej. VK är en liberal kampanjorganisation. Det är många med mig som undrat över hur hårt nyhetsflödet på VK styrts utifrån folkpartiets åsikter och de liberala värderingarna. Idag har jag fått ett entydigt svar. I en annons letar man efter en ny chefredaktör och följande person ska man ha. Jag citerar ur annonsen;


"Med respekt för det liberala budskapet ska du driva VK och vk.se till att vara en självständig granskande röst i det demokratiska samhället, med fokus på vårt spridningsområde. Du ansvarar för det publicistiska och redaktionella i båda medierna svarar mot ställda kvalitetskrav, god etik och krav på trovärdighet samt att opinionsbildningen i våra medier genomsyras av en frisinnad och liberal anda".

 

Tydligare kan det inte bli att VK är en megafon för folkpartiet. Chefredaktören ska ”med respekt för det liberala budskapet” driva tidningen, samt att ”opinionsbildningen ska genomsyras av en frisinnad och liberal anda”. Jag förstår inte varför journalister förnekar att det ingår i deras jobb att i detta fall vara en folkpartimegafon.

Chefredaktörens roll är stenklar för uppfyller han eller hon inte målbilden får vederbörande gå. Jag tror inte VK skiljer sig från andra liberala tidningar. Reportagen om och mot kommunala bolag är ett exempel där folkpartiet inte gillar kommunala bolag, inte heller Folkets Hus för den delen. Annonsen om chefredaktör var befriande – VK i dess helhet ska genomsyras av liberala idéer enligt tidningens egen annons.


* Vilken restaurang subventioneras?
Svenskt Näringsliv har angripit den ekonomiska föreningen Folkets Hus och sagt att Umeå kommun subventionerar Teatercaféet. Kommunen har inte det avgörande inflytandet i Folkets Hus utan man har 10 mandat till stämman och 2 ledamöter i styrelsen.
De hyror som Folkets Hus belastar restaurangen med är även betydligt högre än de hyror kommunen tar ut för uthyrningen av Rådhuset.

 

De ytor som är restaurang och kafédel ligger runt 350kr lägre per kvm i rådhuset. Dessutom hyr vi ut ytor för vinkällare, förråd och kontor i Rådhuset, samt att kommunen har ansvarat för investeringen i kök. Om de är marknadsmässiga i förhållande till vad privata fastighetsägare tar ut vet jag inte, men vi har ju sett vilka hyreskrav andra har fått under hösten. Den granskningen ingick inte i Svenskt näringslivs undersökning om hur kommunal verksamhet bedrivs.


* Kvarkentrafik
Det framstår som att en hel del personer i Wasa vill ha slut på Kvarkentrafiken. Ärendet för Wasas del verkar befinna sig i en jojo och det skulle inte förvåna om de som bromsar ärendet sätter kommunen i stor risk. För gör man inget så kommer allt att vara som förut med den borgen som finns.


* Kastar inte bort mat
Uppdrag granskning besannade en misstanke jag haft nämligen att man ändrar sista förbrukningsdag på förpackningar, vilket man nu har kommit på ICA med att göra. Däremot är jag övertygad om att vi kastar bort miljontals ton mat som är felfri helt i onödan på grund av konstiga regler. Det är en onödig miljöbelastning.2007-12-05, 09:08  Permalink
Andra bloggar om:  


Fri press.

Det du beskriver om VK är väl just beviset för att vi har en fri press i Sverige.

Hur skulle det annars vara?


Lennart Holmlund: För mig handlar ordet om fri press att man på redaktionerna ska vara fria i sin nyhetsbevakning. Fri från staten självklart men jag tycker inte det är en fri press om nyhetsflödet ska präglas av de liberala ideerna. Fri från folkpartiet
Press med politisk inriktning vare sig de skriver oberoende liberal eller inte.


Lennart Holmlund: Jag tycker inte om nyhetsbebvakning som lägger in politik i nyheterna
Fri press grundar sig på att vi i Sverige har tryckfrihet och yttrandefrihet i grundlagen.

Det betyder, att en person med liberala idéer har grundlagen på sin sida när han vill ytttra sig och likaså låta trycka sina åsikter. Om denne person, eller kanske grupp av personer, eller kanske ett politiskt
parti, vill göra detta i form av en tidning och anställa en chefsredaktör så borde det för alla vara självklart, att personen ifråga, eller gruppen etc., söker en person med samma inställning som ju är meningen och avsikten med tidningen.

Om någon person, grupp av personer eller organisation, anser att de vill ge allmänheten en helt opartisk och sann nyhetsförmedliong, så kan denna person, eller grupp av personer, med stöd av grundlagens yttrandefrihet och tryckfrihet, sprida sin idé och gäran i form av en tidning. Denna idé återfinns framför allt i Storbrittanien och USA där det finns en tradition med denna form av journalistik.

Personer som inte tycker så får gärna tycka så och också yttra denna åsikt, t.ex. här på bloggen, också detta i skydd av yttrandefriheten.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM