TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Igår kom de politiska och tjänstemannaledningarna från våra nordiska vänorter till oss. Det blir alltid ett trevligt möte där vi som ledare pratar om våra kommuners möjligheter inför framtiden.

 

Kommunerna är Harstad från Norge, Wasa från Finland och Helsingör från Danmark. Ni kan inte tro hur mycket det är att diskutera och en glad stämning trots att vi tillhör olika partier. Jag tillhör dom som tror att vi alltid har saker att lära av varandra.

 

* Moderater byter parti


I media har det framgått att två moderater i Sundbyberg gått över från moderaterna till oss socialdemokrater. Dom är självklart välkomna då man tycker att vårt parti är bättre.

 

Min fråga är om majoriteter ska kunna ändras på det sättet. Det svenska valsystemet bygger på partival med personvalsinslag och då är detta för mig ett demokratiskt problem. Väljarna röstade i första hand på partiet och i andra hand på kandidaterna och sen förändras majoriteterna.

Vallagarna har förändras genom åren, bland annat efter det som skett i Umeå då andra använde vårt partis namn och satte dit sina kandidater, det var företrädarna för den väpnade revolutionen dvs. idag rättvisepartiet som första gången kom in så.

 

Jag har alltid haft den inställningen att byter man parti så ska man säga av sig uppdragen man fått av ett annat parti och inte lura väljarna. Det här är inte en kritik mot dom som byter parti utan mot systemet.2007-08-10, 08:24  Permalink


Att byta parti är inget annat än bedrägeri mot väljarna och dessutom en spark i röv-n på demokratin.
Vi har ju annars ett gott exempel från riksdaken där en viss Gudrun under en tid satt på "eget mandat". Därvid erhållandes en maffig lön från skattebetalarna och ett tämligen långt och ansenligt avgångsvederlag (under 5 år!) lite senare, utan krav på några arbetsinsatser..
Märkligt tyst om detta sista?


Lennart Holmlund: Ja det är det jag säger. Gudrun,s sätt har jag kommenterat tidigare och hon bedrog väljarna, men som tur avlöjades hon och fick inget nytt förtroende. Jag tycker att om man byter parti måste man säga av sig sitt uppdrag i det parti men blev invald på. I det fallet finns det ingen kompromiss. Allt sånt skadar demokratin
Ja jag skrivit och kritiserat henne och systemet runt denna fråga många gånger.. så inte har det varit helt tyst!

Men man skriver och hojtar dagarna då det hänt.. man håller inte på dag ut och dag in evinnerligt.
Folke Andersson


Lennart Holmlund: Händer inget måste man jobba vidare, för man får inte ge upp om något är fel. Däremot tror jag i det enskillda fallet det är bättre för medborgarna i den kommunen, men så får det inte bli för att man byter parti. Väljarna bestämmer vilket parti man röstar på
Eric Hellmén: Jag delar din uppfattning om att Gudrun borde ha ställt sin plats till förfogande, men det finns faktiskt en liten skillnad. Med personval så hade säkert Gudrun kommit in i riksdagen, så populär var (är?) hon.

De två herrar som bytte sida i Sumpan var däremot en del av ett anonymt kollektiv, kanske i viss mån nödvändiga i demokratins tjänst (så att nämnder fylls etc.), men då endast som representater för ett PARTI, inte för FOLKET.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM