TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I går svek jag bloggsidan beroende på att jag kom fram till Tallinn i Estland på morgonen och fick inte rummet på hotellet förrän på eftermiddagen.
Första besöket i Estland gjorde jag i början på 90 talet strax efter att man blivit självständiga. Då besökte vi Öst Viru, nära den Ryska gränsen och besöket var ett led i stärkandet av demokratin och att bygga upp kommunorganisation, ett projekt vi Svenska kommunförbundet och kommunförbundet i Västerbotten.
Det var fruktansvärt illa där och vi bodde på ett sanatorium för skadade oljeskifferarbetare. Att gå ut på kvällen var otänkbart främst beroende på att det fanns många statslösa ryssar där och brottsligheten var hög.
För några månader sedan var det oroligheter just på grund av Estlands hantering av den gruppen människor då man flyttade ett ryskt minnesmärke. På det området har man en hel del kvar att göra från Esternas sida och vi får hoppas att de får slut på de konflikterna.
De har självklart många taggar till Ryssarna efter att ha varit ockuperat i många år under Sovjettiden och det kommunistiska styret. Man klarade dock frigörelsen från Sovjet på ett sätt som skedde utan våld men med ett brett folkligt stöd.
Däremot tror jag inte det finns många Ester som vill ha tillbaka det kommunistiska styret och det finns väl få platser som folk i fria val gett kommunismen spelrum.
Utvecklingen har gått snabbt framåt sedan mitt första besök i Estland. Folk verkar få det bättre och bättre och det ser man inte minst på att priserna på varor och tjänster stiger samtidigt som lönerna ökar och att man har en förhållandevis stor inflation.
Estland har dock en lång historia och något nytt får man lära sig varje gång. När man pratar med Estner och hamnar inom idrotten så är det skidåkning som blir ett ämne. Får bara hoppas att deras positiva utveckling får fortsätta utan att


2007-07-27, 06:27  Permalink
Andra bloggar om:  


Bra Lennart med en info om Estland och att dom går framåt!
Jag har kontakt varje vecka med en statslös i Estland och dom har ett till problem och det är att söka visum och resa till Sverige.

Det skulle säkert ha gått mycket smidigare ifall dom kunnat uppvisa Estniskt medborgarskap istället för statslöshet.

Men denne person jag talar om sköter sig som en Est.. har jobb och familj (två barn samt make, som alla tre har Estniskt medborgarskap)
Språket Estniska saknas hos den statslöse, men den statslöse talar och skriver perfekt Engelska.. Så varför problem med visum jämnfört med en Est.

Folke Andersson
Estland har med sin liberala politik och enormt snabba utveckling blivit ett föregångsland för gamla socialistiska u-länder. Sjukvården i huvudstaden håller redan nästan samma standard som svensk sjukvård.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM