TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Vi har nu lagt vårt budgetförslag och det går att hitta på partiets hemsida, www.umesosse.se. Att förklara allt i bloggen skulle krävas väl långa förklaringar.

I handlingarna finns det ett dokument som visar hur nämndernas ramar för framtiden ser ut, dvs. hur mycket pengar man har till förfogande och vilka nya tillskott som ges. Osäkerhet är kring löneökningarna, därför inför vi en lönereserv på 1.25% för 2008.

Pengarna till nämnderna räknas också upp när lönereserven för 2007 läggs ut liksom 2008. Det pratas mycket om de tillskott som ges men det är en droppe i havet. Nettobudgeten är på knappt 4,7 miljarder för 2008. Det är de gamla pengarna som är stora.

Investeringarna 2007 -2010 är på drygt 3 miljarder. I handlingarna redovisas också de förändringar som är gjord på investeringssidan i förhållande till tidigare plan, helheten läggs ut så fort den är klar. Vi visar även vilka mål som finns liksom den bedömning som ligger bakom.

Nu till "att svära i kyrkan" - som är ett gammalt uttryck. Jag ska göra det när det gäller skolan, framförallt gymnasieskolan. I budgeten finns en oro över löneökningsutrymmet. Vi måste rationalisera över hela kommunen för att klara löneökningarna.

Rationalisera är att göra saker annorlunda. Då kommer svordomen. Tiden med elever dvs. undervisningstid är ca 15 timmar per vecka enligt uppgift. Skulle den tiden öka med en timme per vecka så frigörs massor med löneutrymme, 1 av 15 är många procent. Det förutsätter givetvis att personalstyrkan minskas i samma omfattning som andra ger mer undervisning.

Det är på det sättet industrin och andra rationaliserar och skapar löneutrymme samt konkurrenskraft. Vi borde kunna göra på samma sätt i våra skolor. Jag är helt säker på att det är andra arbetssätt som gör att det är så intressant att starta friskolor, där det ger vinster för dom som driver skolorna och bättre lön för de anställda. Pengarna får dom nämligen efter hur kostnaderna är i den kommunala skolan. Konstigt är att här är det ingen som frågar efter utmaningsrätt eller att man i stället har haft ett anbudsförfarande som inom all annan verksamhet vi bedriver när någon annan ska göra jobbet.2007-05-16, 11:28  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM