TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

  • Är den kommunala gymnasieskolan beredd på den konkurrens den kommer att utsättas för? och är man tillräckligt flexibel över hela linjen för att möta den konkurrensen?
  • Är den kommunala skolan tillräckligt attraktiv för eleverna?, samt
  • Har man tillräcklig beredskap för att ställa om sin organisation så att ekonomin klaras av?

Det är stora utmaning skolan står inför. Vi vet att det finns ansökningar om att starta friskolor för ytterligare 740 elever för 2008 med en volym på 1892 elever år 2010. Idag är det väl runt 600 elever som går på fristående gymnasieskolor. Elevantalet totalt idag är runt 5400 elever i egna och fristående skolor.

Tycka vad man vill om friskolor, kommunen yttrar sig, skolverket fattar beslut sedan är det bara för kommunen att anpassa sig. Framtiden har därför med sig mycket stora utmaningar och dom som ska ta sig an utmaningen är självklart skolorna själva. Det gäller dessutom att kommunen inte förbygger sig med lokaler som kanske sedan inte används.

Ryska Karelen
Umeå har en vänort i ryska Karelen, i Petrosavodsk. Där har den förening Anna Kristensson grundade, Föreningen vänortsbarn, arbetat för att förbättra situationen på några barnhem, främst Ladva. Att besöka ett sånt ställe ger en många tankar.

Hur tänkte de gamla kommunisterna när det gäller barn som hade problem och handikapp? Det är tveksamt om det fanns något människovärde överhuvudtaget. Jag är dessutom helt säker på att samma synsätt fanns om vuxna med handikapp och om mentalsjukhus.

Det går inte med ord att att beskriva den förnedring som fanns. Man vet inte hur mycket längre man kommit idag, förutom på de platser där ideella krafter och andra kommit med hjälpinsatser. Hur kunde det verkligen vara så hemskt i ett kommunistiskt samhälle och hur kan någon fortfarande tro på det samhället med de exempel som finns runt om i världen? Bara en liten bloggfundering.2007-04-19, 08:42  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM