TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ska man tro läckor om vårproppen ska pengar föras från fattiga kommuner som har hög skatt till högerstyrda lågskattekommuner med bra skatteunderlag. Media kallar det för Robin Hood skatt, vilket är direkt fel. Det finns två system, ett som jämnar ut inkomster, dvs. skattekraften och ett som utjämnar kostnaderna, dvs. kostnadsutjämningen. Därmed är det lika förutsättningar att bedriva välfärdspolitik i hela landet.

Den sista (som jämnar ut kostnaderna) tar hänsyn till strukturella skillnader som kostar olika, t.ex. andelen barn och gamla som behöver mer samhällsinsatser. Minns jag inte fel betalar Umeå mest till kostnadsutjämningen, men att man får på inkomstsidan. Det senare beror på den stora andelen studenter.

Vi kommuner i Västerbotten har tidigare yttrat sig över förslaget. Vi kan inte tänka oss att löneläget ska vara en faktor i kostnadsutjämningen. Dvs. kommuner som idag har hög skatt och dessutom inte haft råd med lika höga löner som man haft i lågskattekommuner. Vi ska tvingas ge mera pengar till dessa kommuner så dom kan höja lönerna ytterligare och därmed kunna sänka skatten ytterligare. Detta medan vi i Västerbotten inte ska kunna betala samma löneökningar. Det kan komma att bli så att vi tvingas skära i verksamheten eller höja skatten.

Nu vi jag se att kommunföreträdarna i Västerbotten vaknar upp och står för det vi varit överens om. Vi ville inte att löneläget ska vara med i kostnadsutjämningen. Hur i hela värden kan centern ha köpt detta förslag som enbart gynnar högerstyrda lågskattekommuner. Kasta förslaget i papperskorgen, det är inte sunt!

Hur vi ska klara kompetensförsörjningen och få rätt utbildad arbetskraft till våra företag är ett annat stolpskott från regeringen. Dra ner pengar på utbildningen för vuxna är fel väg att gå, bl.a. ett slag mot invandrarna. Komvux minskas med 30 % och arbetsförmedlingens minskning är på 40 %. Detta ger sämre förutsättningar både för de enskilda personerna och våra företag.

Jag ser också att VK:s politiske ledarskribent numera kallas politiker. På VK:s hemsida står Ola Nordebro under rubriken 'Här hittar du bloggare av Umeås hetaste politiker'. Olof Kleberg som jag debatterade med flera gånger blev mycket irriterad om man kallade honom politiker. Tiderna förändras.2007-04-13, 09:36  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM