TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I dag torsdag har vi kommunkonferens för kommunstyrelserna i Umeå, Vännäs, Vindeln, Nordmaling, Robertsfors och Bjurholms kommuner. Ett samverkansområde som är ett av de ben som samarbetet ska grunda sig på är effektivisering. Jag för min del är helt övertygad om att det finns mycket att göra och pengar att tjäna på detta område. Kanske mindre i kr per invånare för Umeå än för de mindre kommunerna. Jag är t.ex. helt övertygad om att följande områden ska kunna gå att utveckla; nästan allt som ligger inom samhällsbyggnadskontorets verksamhet förutom miljö, tillsyn och andra områden där så har vi redan Brand med en del kommuner. Vi har också frågor som finns inom byggnadsnämndens områden och tekniska nämnden; gator, parker men även andra saker som avfall och renhållning.

Det finns flera skäl för ett vidgat samarbete. Inte minst för pengarnas skull dvs. mer pengar till skola, vård och omsorg, men också att kompetenskraven kommer att bli svåra att klara för många av de mindre kommunerna och den lönekamp som finns när man konkurrerar med det privata näringslivet (för att få kompetent personal). För Umeås del skulle det vara nyttigt ur kompetenssynpunkt att experterna får jobba med det dom kan.

Många av verksamheterna som idag ligger under vårt servicekontor tror jag också det finns pengar att tjäna; data, fastighet och andra serviceverksamheter. Jag är inte alls säker på att allt detta behöver göras av oss själva utan att det kan sättas ut på upphandling. Det skulle innebära att de etableras i regionen och att den privata tjänstesektorn skulle bli större i Umeå.

Det är dags att gå från prat om samverkan till handling, mer pengar till kärnverksamhet och billigare och kanske bättre service för verksamheterna. Byråkratifunktioner ska effektiviseras före vi gör neddragningar i servicen till medborgarna. Från ord till handling alltså och hoppet är att våra kollegor i dom andra kommunerna vill få mer pengar över till annat, vilket vi vill.


2007-03-15, 08:51  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM