TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Varje måndag blir det hädanefter veckokalendern. Igår hade jag rensning av post och underskrifter i massor. Idag tisdag är det bokslut och ordf. träff, kommunstyrelse och kvällsavslutning med travstyrelse. Onsdag är det budget - heldag. Torsdag är det kommunstyrelsekonferens för regionen och kvällsträff med företagare. Fredag är det kommunföretag och därefter resa till partikongress i Stockholm och hem söndag kväll sent.

Jag har haft en höjdarvistelse i Thailand, varmt i luften och vattnet, välgörande promenader och god mat. Apropå mat så går det inte att undgå att tänka på den svenska livsmedelskontrollen. I Thailand finns det mat att köpa överallt. Då menar jag verkligen överallt. På mopeder som är som grillvagnar med färskt kött och fisk. Det är 40 gr i solen och grillspetten är övertäckta med en plastfolie. På den lokala marknaden, med tak av presenningar och jordgolv, finns all mat att köpa och då menar jag verkligen allt; kött, fisk, grönsaker i alla dess former blandat med allt annat som folk behöver. Det serveras också mat. I hettan, styckas och bereds grisar och nöt. Grisskallarna hänger snyggt upphängda tillsammans med andra ätliga detaljer och allt äts nog. Restaurangkök är inte heller något som våra ögon undgår att reagera på. Oavsett hur det ser ut så är maten mycket bra överallt. Matsedlarna har också många rätter jämfört med här.

Men man kan inte undgå att ständigt tänka på den svenska livsmedelskontrollen. Har detta gett några mervärlden och bidragit med annat än världens dyraste mat? Jag har pratat med många svenskar och ingen klagar på matkvaliteten i Thailand och inte mår man dåligt heller. Har vi någonsin utvärderat nyttan, dvs. vet politiken som fattar besluten konsekvenserna av besluten och som sagt nyttan så att det inte bara är till för byråkraterna och att ingen törs ifrågasätta när dessa s.k. experter kommer med sina förslag. Vi är nog många som undrar och som jag efter ett Thailandsbesök om allt det vi gör på t.ex. livsmedelsområdet har någon nytta för konsumenten. Ser vi någonsin på hur det fungerar i andra länder, eller fixar vi en massa regler som dom som inte jobbbar på livsmedelsfältet här har någon förståelse för. Vi ska självklart inte riskera folks hälsa men visst blir man tveksam till nyttan när man ser hur det ser ut som t.ex. i Thailand. Vågar vi snart inte ifrågasätta det vi håller på med, blir det all byråkrati som äter upp oss och maten blir dyr för oss?2007-03-13, 09:51  Permalink


Hej Lennart!
"och kvällsträff med företagare."
Skellefteå Kommun med Bert Öhlund och Jens Wikström var enligt NV till Burträsk och hade möte med företagarna.. (Enl. artikel NV)
Där kunde man läsa att klagomål kom runt vägarnas status och även dålig räckvidd med mobilen.

Vägarna kunde tydligen kommunen påverka Vägverket om.. men räckvidden med mobilen det kunde inte kommunen göra nått åt.

Själv förstår jag problemet.. det ena ägs och styrs av staten.. det andra är privat.
Men visst är det risigt att privata markanaden kna göra en kommun handlingsförlamad?

Levande landsbyggd måste få innebära tvingande åtgärder även för privata tycker jag.

Folke Andersson
Utmärkt inlägg! All offentlig verksamhet behöver kontinuerligt utvärderas och omprövas i grunden. Många välmenande regleringar och institutioner får efter ett tag ett eget liv utan att någon ifrågasätter vad de ska vara bra för, eller om förutsättningarna kanske ändrats.

I samband med det s.k. miljonprogrammet på 1960-talet ökade t.ex. byggandet enormt, och den offentliga byråkratin på området behövde då utökas kraftfullt. Men ända sedan dess har det varit *betydligt* lägre aktivitet på bostadsbyggandet - men inte 17 drog man ner på den uppbyggda offentliga byråkratin inom den sektorn...

På samma sätt kan det finnas misstanke om att många andra gamla reglerings- och kontrollapparater behöver renoveras och omprövas i grunden.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM