TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Den 14 maj var det 75 år sen skotten i Ådalen. Då svensk militär sköt på svenska demonstranter och 5 personer avled av skotten. Vi tycker ofta att vi lever i en fredlig och demokratisk del av världen och tror att inget ont kommer att hända oss. Men det som hände är mindre än 100 år sen. 1931 så pågick det många strejker i protest mot att arbetsgivarna sänkte lönerna. Och för att motverka strejkerna anställde bolagen strejkbrytare. Demonstrationen var på väg mot Lunde där strejkbrytarna var inhysta och när militären inte lyckades få stopp på demonstranterna så sköt man skarpt. Men efter detta så införde att polisen skulle garantera ordningen och säkerhet landet. Men nu diskuteras åter igen att miltär skall kunna sättas in när det är oroligheter.

 

Ute i centraleuropa kräver arbetsgivarna längre arbettider med bibehållen lön. Men här i Sverige börjar dom grupper som drivit fråga med 6 timmars arbetsdag släppa på kravet. Både kommunal och S kvinnor är väg att släppa kravet på 6 timmars arbetsdag. Jag blir lite orolig när kvinnorna håller på att släppa kravet på en en av våra störa jämlikhets reformer. Det är ju ändå kvinnorna som bär landet/ världens välstånd på sina axlar. Varför lyssnade vi inte .......eller det kanske inte är för sent?2006-05-16, 22:06  Permalink
Andra bloggar om:  


Ja, jösses, Ådalen var en katastrof! Vem var det egentligen som var ytterst ansvarig, dvs vem hade egentligen regeringsmakten? Och är det sant att demonstrationen i huvudsak var arrangerad av kommunister och anarkister och att ett inkompetent polisbefäl och nervösa militärer tillsammans orsakade denna katastrof?
1000 tals människor stod upp för sina rättigheter.De strejkade och protesterade mot att arbetsgivarna sänkt deras löner och satt in strejkbrytare.
Demonstrationen var fredlig men bemöttes med våld
Tyvärr ville ödet att Länstyrelsens beslut om att förbjuda strejkbrytare skulle komma några dagar efter den tragiska händelsen.
I Stockholm dagen efter, den 15 maj samlades nästan 80.000 personer i en solidarisk demonstration.
Maud, du menar alltså att det för regeringen var helt OK med strejbrytare fram till dess?

Vem tusan var det som hade regeringsmakten?
Dom frisinnade hade regeringsmakten, föregångare till folkpartiet. Och dom stödde arbetgivarna i sin politik.
Ådalen 31 var en tragisk händelse.
Men kampen mot lönedumpning är inte över ännu.
Idag 75 år senare betalar svenakt näringsliv kostnaderna för det lettiska byggföretaget i vaxholms kobflikten.
Det är samma krafter då som nu som angriper våra kollektivavtal.
Att kommunal överger 6 timmars arbetsdag är efter en medlems dialog.
Där kom det fram att man ville ha mer i plånboken istället för lägre arbetstid.
Heltid en rättighet, deltid en möjlighet.
Jag klandrar inte kommunalarna, men jag tycker det är synd att man inte längre tror att det går att förena 6 timmar arbetsdag med en lön som man leva på.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM