TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

 

Det är väl inte så konstigt att inte regeringen bryr sig om det inte finns några bostäder. Men bryr sig ju inte om om det finns några riktiga jobba att gå till, varför skulle man då bry sig om om det finns några bostäder.

En gång tiden var en bostad en social rättighet och på den tiden styrdes landet av socialdemokraterna. Men även borgliga politiker var för att vi satsade på att bygga bostäder till alla som behövde.

Staten subventionerade bostads byggande i hela Sverige och för att även renovering av gamla hus skulle få tillgång till pengarna kom ROT till. Men då handlade det inte om stöd till privatpersoner, utan till att renovera hyresfastigheter. Innan dess hade vi rivit alla äldre hyresfastigheter.

 

Det var Mats Odell som drog in det sista statliga stödet till bostadsbyggandet. Med orden att det skulle öka bostadsbyggandet. Men redan efter den ekonomiska krisen på 1990 talet så skars det mesta av utvecklingen av bra bostäder bort. Och det gäller även byggandet. Man började även minska på lägenhetsunderhållet. Förr i tiden målade man om alla lägenheter var 10 år.

 

Men nu verkar ju moderaterna i Göteborg och moderaternas starka man Jonas Ransgård överens med Anna Johansson och Anneli Hultén och socialdemokraterna att det behöver byggas nya lägenheter i Göteborg.

Då är det väl att sätta igång och bygga om alla politiker är för. Skicka iväg grävskoporna och gräv. Och så kan väl Jonas lyfta telefonen och ringa Fredrik om det skulle vara några problem på vägen.Där bostaden blivit en social rättighet är de städer/länder där marknaden är fri.

Att det inte byggs beror på att hyrorna är reglerade och inte täcker kostnaderna i nybyggen medan fastighetsägare har bra utdelning på gamla hus.

Lösningen är enkel. Släpp hyresmarknaden fri. All övervakning skall vara koncentrerad på att den fria marknaden får fritt spelrum. Bort med monopol och karteller. Vänta några år - kanske bara två år och se det finns lägenheter för alla kassor och alla kategorier.

Efter andra världskriget infördes dels hyresreglering dels bilreglering. Staten bestämde vilka kategorier som skulle få bilar - vilka kategorier som skulle få två dörrar resp fyra dörrar, Efter en kort tid orkade regleringsmaskineriet inte med och regleringen släpptes.
Jag tror inte det finns 'vetenskapliga bevis' för att bilmarknaden idag inte är ett socialt problem utan tvärtom en mjölkko för staten. Det finns exempel också från andra branscher. Det finns också exempel från reglerade marknader. Hade verkligen invånarna i Sovjet och DDR en högre levnadsstandard och ett bättre välstånd än västra Europa?

Socialdemokraterna skulle kunna göra en avgörande insats genom att se till att hyresregleringen avskaffades och att statens myndigheter endast bevakade kartell och monopolbildningar.

Men det är tröttsamt att höra att det är subventioner som fattas. Subventionerna gick alltid till högre kostnader för branschen och efterföljande högre krav på hyror och stagnation både produktionssidan och en marknad med starkt inslag av pengar under bordet.

Om socialdemokratin vill att de som har små resurser skall kunna få bra lägenheter till rätt pris - bli de som kräver avreglering - for konsumentens bästa.


Nils Erik Lindblom: En fri marknad garanterar ingenting. Men en demokrati kan göra det.
Hyresmarknaden har varit fri. Det var pågrund av den som man skapade allmenyttan. Först var det barnrike hus. Fattiga arbetarfamiljer hade inte råd att hyra lägenheter hos dom privata värdarna
Det finns människor som inte har råd med bil trots att vi lever i ett land som för inte så länge sedan hade två bilfabriker
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM