TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

 

Att inte alla politiker har lärt sig att journalisterna är deras bästa vän.

 

Det är ju en kanal rätt ut på första plats. Någon som vill lyssna på just dig. Du kanske kommer på första sidan i tidningen. Eller toppinslaget i tv och radio. Det är när människor möts som historia skapas.

 

Självklart har politikern och journalisten olika utgångspunkter för samtalet och allt sker på journalisten villkor. Men att tack nej till journalisten/ media gynnar ingen politiker. Som politiker måste man vara förbered på alla möjliga frågor. Jag tror man behöver ha en media coach som politiker. Någon som kan ha ställt att dom jävliga frågorna innan, så man är förbered och har bra svar.

 

Den politiker som väljer att alltid säja ja till att bli intervjuad av media leder slaget om väljarna. Och den politiker som även ger journalisten/ media något blir populär och får återkomma och vinner nya väljare.

 

Det är ju så enkelt. 2011-10-26, 17:33  Permalink
Andra bloggar om:  


Nils Erik, vad du beskriver är hur det borde vara om allting fungerade som det skulle. Nu är dxet faktiskt inte så. Och detta har de flesta socialdemokrater klart för sig som först haft Palmehat, mosa-Mona och nu upplevt avsätta-Håkan kampanjer. Där har ett drag av att ge de borgerliga ägarna valuta vilket snedvridit hela mediasituationen. Men hur menar du egentligen? För detta har väl också du observerat?
Hälsningar
Bo


Nils Erik Lindblom: Jag beskriver en möjlighet. Och likaväl som journalisten tror att han/hon kan använda ordet för att få fram sanningen så kan politikern använda ordet för att påverka.
Jag håller absolut inte med Nils Erik. Den politiker som alltid hoppar när någon journalist säger "hoppa" kommer inte att vinna slaget om väljarna. Han kommer snarare att göra sig ointressant som intervjuobjekt.

Är det en politiker med tillräckligt hög position för att inte tigas ihjäl, kommer journalisterna i stället att försöka snärja, för att få någon intressant vinkling eller ett ovanligt korkat uttalande som kan användas som skandalrubrik.

SD:s framgångar beror delvis på att man lärt sig att dressera journalister. Eftersom det mesta som skrevs om partiet i början var negativt och dessutom osakligt (medias kroniskt dåliga reseach!) ställde man inte upp före, utan begärde genmäle efteråt. Märk väl: ett nytt och relativt okänt parti gynnas av all publicitet, även negativ.

Men säg den jägare, som inte vill fälla ett svårfångat byte! De verkliga kändisarna kräver skyhöga ekonomiska ersättningar för att ens ställa upp på en intervju. Det kan iofs inte politiker göra, men kan dock i viss mån diktera villkoren. Littorin gjorde helt rätt, som vägrade "tala ut" med journalistslyngeln, som jagade honom över Visby flygplats med påståenden som sexköp. Tänk om alla politiker hade agerat så, slutat belöna skandalhyenor.

Om sedan Littorin hade haft något att tala ut om, kunde han därefter ha valt vilken journalist han skulle bikta sig inför. Och då hade den journalisten haft vägen asfalterad till de mest presigefyllda journalistprisen.

Det är viktigt att inte ha några förutfattade meningar om att alla journalister är skurkar. De flesta är det inte. Och det är naturligtvis de hyggliga journalisterna som ska gynnas. Det är de som ska få de åtråvärda intervjuerna och vara först med de läsvärda nyheterna. Man måste tänka sig in i journalisternas situation.

Nummer ett är att inga journalister vill framstå som politikernas papegojor.

Nummer två är att tänka på att journalister arbetar under stark tidspress och har begränsat spaltutrymme eller sändningstid till sitt förfogande. Det mesta kommer att klippas bort.

Nummer tre är att journalister arbetar i en utpräglad konkurrenssitation. Är det inte konkurrens med andra tidningar /medier, så är det konkurrens med andra journalister om jobben. Det gäller både att vasra framgånsrik (klirr i kassan för tidningsägaren) och föra ut de politiska vinklingar som tidningsägaren vill ha.

Alla politiker bör bygga upp en personlig relation till ömsesidig nytta med någon speciell journalist, men tänk på att han /hon å sin sida vill ha goda relationer med politiker i alla partier.

I så fall blir det kanske inte bara du som tipsar just den journalisten så att han /hon blir först med nyheterna, utan också journalisten som tipsar dig om något så att du får chansen att bli först med en motion i ämnet.

S har en dålig mediasstrategi, enligt min mening. Sedan LO sålt aktiemajoriteten i Affonbladet till Skibstedt råder total borgerlig dominans på nyhetsplats i riksmedia. Och det är ytterst de av ägarna tillsatta redaktionsledningarna som bestämmer vad de egna journalisternas arbetstid ska användas till, eller vilket externt material som ska köpas in.

Och vad som ska publieras omedelbart och vad som ska sparas till senare. Räkna med nya drev under veckan före valdagen och dementier i veckan efter.


Nils Erik Lindblom: jag tycker Lars håller med mig
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM