TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Facklig-politiskt samarbete. Sverige har länge formats av facklig-politiskt samarbete mellan socialdemokraterna och LO till irritation för många andra politiska partier och även inom i socialdemokratin har det funnit motståndare.

Facklig-politiskt samarbete har skapat möjligheter som skulle vara svåra att få igenom i ett kollektiv avtal. Men är en möjligt när det finansieras via staten. Och det har även gjort att löner har kunnat hållas nere och framför allt att alla medborgare har kunnat få tillgång till samma välfärd.

Ta sjukförsäkringen. Om alla medborgare istället skulle teckna en privat individuell sjukförsäkring. Så skulle lönen behöva höjas för alla istället. Och så skulle dom som inte har något arbete drabbas. Men i Sverige har samma sjukvård gällt för alla, städare som för akademiker.
Det här är en del av det facklig-politiska samarbete som inte ens diskuteras. Bland arbetskollegor finns kritiken att LO inte borde stödja socialdemokraterna eftersom socialdemokraterna inte för en arbetarpolitik längre utan har blivit ett högerparti. Medan dom borgliga partierna tycker det är fel att LO tar pengar som dom i förlängningen fått från alla dom som är medlemmar facket och kanske inte röstar på socialdemokraterna men ändå tvingas stödja socialdemokraterna.
Men varför skulle LO samarbeta med partier som inte för en politik som är bra fackbundens medlemmar.
Rent historiskt har LO fackförbunden bildat socialdemokraterna och socialdemokraterna hade tidigt den sammankallande roll som LO har idag för fackförbunden. Socialdemokraterna bildades för att någon skulle kämpa för arbetarnas rättigheter i riksdagen. I början på 1900 talet strejkades det mest i Sverige av länderna i Europa. Sverige var även ett av världens fattigaste länder. Sverige från 30 talet till 70 talet av socialdemokraterna förutom under kriget som var en samlingsregering mellan socialdemokraterna, högern, folkpartiet, centern. Kommunisterna fick inte vara med.LO är ett särintresse i samhället. 'Särintresse' är inget fult ord utan endast en beteckning på en organisation, som tillvaratar sina medlemmars intresse.

I en demokrati är det en grundsten att rättsstaten genom lagen behandlar alla medborgare lika.

Ett särintresse måste därför arbeta med alla politiska partier för att övertyga dessa att stifta en lag som gynnar eller straffar alla medborgare lika.

Vanligtvis så brukar inte särintressen anses vara riktigt demokratiska i sitt arbetssätt. Det är bättre, att LO koncentrerar sig på att uppnå bästa villkor för sina medlemmar genom att förhandla med de olika arbetsgivarna i landet.

LO bör ha förtroende för att våra folkvalda har känsla för det som på arbetsmarknaden är av allmänt intresse och som bör regleras i lag, lika för alla medborgare.

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM