TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Jag har lite funderingar kring vår skola.

Har vi betyg för att uppmuntra till studier, eller för att sålla ut dom elever som inte är tillräckligt duktiga. Om vi jämför industrin med en skola så skall slutresultatet alltid ha högsta betyg. Men så är det inte i någon skola. Är det elevernas eller skolan fel att inte alla har förmågan att ta till sig kunskaperna.

Jag anser att klassamhället idag till stor del skapas i skolan, dom elever som är mottagliga för kunskapen och går ut med bra betyg kan få ett intressant yrke med en bra lön och med möjlighet att påverka samhället. Medan dom elever som går ur skolan med låga betyg i bästa fall hamna i ett arbetaryrke och sämsta fall utan jobb och jag vill inte spekulera i allt som kan hända då.2006-01-29, 09:53  Permalink


Oavsett vad man tycker om betyg, så är det väl knappast "betygens fel" att det främst är elever med "läshuvud" som går vidare till högre utbildning och mer kvalificerade jobb.

Jag tror istället att "klassamhället" grundläggs i hemmen. Får man höra vid frukostbordet att högutbildade människor, särskilt inom privata näringslivet, oftast är egoistiska överbetalda borgarbrackor som gärna trampar på vanligt folk så ska det nog mycket till innan man själv väljer en sådan utbildning.

Betygen borde istället arbetarklassens barns bästa vän. De är en chans för en duktig elev att få ett objektivt bevis på sin kompetens, och därmed på egna rättvisa vilkor kunna hävda sig mot dem som har bättre stöd hemifrån.
Vad har vi betygen till?

Det är väl som med allt annat, till fler än en sak.

En del elever har betygen som en sporre.
En del fruktar att komma hem med betyget inför sommarlovet.
En del bryr sig inte.
Föräldrar finns det som skryter om sina barn med betygen.
Nästan alla som söker jobb kopierar betyg.
Många arbetsgivare som skall anställa sorterar betyg.

Man klassar folk inom grupper och i grupper med betyg.

Sorterar i högar och väljer helt enket.

KAS

Nu får ni ligga i socialdemokrater för prognosen visar fortfarande på borgarseger
http://www.bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp


"dom elever som går ur skolan med låga betyg i bästa fall hamna i ett arbetaryrke". Föraktet för arbetare är tydligen stort inom "Arbetarepartiet".

Försök förstå att alla är olika. Alla kan inte bli världsmästare i höjdhopp eller nobelpristagare i medicin. Att ha ambitionen att alla elever ska lyckas så bra som möjligt efter sina förutsättningar är bra, men det är elevernas ansvar att ta till sig av undervisningen.

Man kan leda en häst till vatten, man man kan inte tvinga den att dricka, säger ordspråket. Det ska finnas en mågnfald avskolor som passar alla barn, men ansvaret för att ta till sig undervisningen faller på eleverna och föräldrarna.
Till Andreas!
Du har helt rätt i att man inte kan lära någon något, men man kan skapa förutsättningar för vars och ens förmåga att kunna ta till sig ny kunskap. Där spelar bland annat människosynen in. Om man tror på människors förmåga och inte dömer ut dem när de misslyckas. Att skylla på föräldrarnas oförmåga, ointresse osv. är enkelt. Jag har i mitt liv aldrig träffat en förälder som inte velat att det skall gå bra för sitt barn. Vad det än gällt! Troligen har de föräldrar som "misslyckas" själva gått igenom en skola som inte passat dem och deras förutsättningar. Som betygssystem är uppbyggda, gagnas teoretiskt inriktade inlärningsförmågor och utesluter i hög grad andra mera praktiskt, rörliga, prövande. Vilket naturligtvis leder till dålig tilltro till sig själv..
Fram för förutsättningar för ett mer mångsidigt lärande i skolan och en tilltro till männiiskors vilja och förmåga.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM