TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

När jag var på apoteket häromdagen så kunde jag inte låta bli att tänka på alliansens utförsäljning av just apoteken. Personligen är jag motståndare till utförsäljning. Men jag funderade just då om jag kanske har fel när det gäller utförsäljningen av apoteken. Vi kanske inte skall ha någon statlig eller kommunal affärsdrivande verksamhet, där likaväl privata företag kan sköta verksamheten.


För mig som socialist är det annars självklart att så mycket som möjligt av vår samhälls service skall vi drivas som offentlig verksamhet, som offentligverksamhet får vi full insyn och kontroll av verksamheten. Vinsterna av verksamheten tillfaller samhället som är vi tillsammans, fast syftet med offentlig verksamhet är givetvis inte vinster utan bra verksamhet med full insyn och kontroll av verksamheten.


Just nu pågår ett systemskifte av Sverige. Alliansen håller på att förändra Sverige i grunden till ett samhälle utan statliga företag och frågan är var dom kommer att sätta för gränsen i vad som kan privatiseras
Alla minns kanske bilderna från Abu-Ghraib fängelset i Irak, vad som kanske inte är lika känt att dom inte utfördes av USAs arme, utan av ett privat bolag, eftersom USA hade privatiserat så mycket som möjligt av militärens verksamhet.


Var går gränsen vad som kan privatiseras och var går gränsen för hur mycket Alliansen tänker privatisera?Kunde man inte privatisera regeringen, åtminstone den nuvarande?


Nils Erik Lindblom: Har du någon köpare?
Jag kan personligen tänka mig att allt som det idag finns privata alternativ till kan privatiseras (kan ha missat några självklarheter). Apoteken var ju ändå privata till 70-talaet om jag inte minns fel...

Men om man vänder på frågan? Vad är för dig samhällsservice? Mat? Transporter? Telefon? Hur långt är du beredd att gå?


Nils Erik Lindblom: Det finns väl inga gränser, allt som har varit offentligt kan forsätta vara det.
För dig som socialist vill du att så mycket som möjligt skall drivas av det offentliga, stat och kommun.

Men vi får tänka fritt.
Vi får uttala oss fritt.
Vi får trycka och sprida våra tankar fritt.
Det står i grundlagen.

Men vad som inte står är att vi skall få välja utbildning fritt, att vi får välja yrke fritt, att vi får arbeta fritt - eller sammantaget att vi har näringsfrihet.

Det tycker jag är självklart.

Och då blir det självklart, att apotek, el, skola vård och omsorg kan drivas i offentlig regi om nu socialisterna vill det. Men i demokratisk anda och med känsla för frihet och för rättigheter, så skall vem som helst som har kompetensen få arbeta på samma villkor som stat och kommun.


Nils Erik Lindblom: Det låter som vi är överens
Är inte regeringen redan privatiserad? Jag trodde det.

Skämt åsido, ett stort problem med den offentliga verksamheten som vi måste komma till rätta med är ju att vi gärna tror att vi har kontrollen, att vi har insyn och att syftet med den är att den ska vara bra för medborgaren. Men verkligheten säger ju ofta någoit annat, människan blir osynlig i Föräkringskasssan, beslöut tas över huvudet på folk, människor diskrimineras pga av härkomst, kön, ålder och funktionshinder, a-kassan jagar medlemmar, barn kan gå mobbade genom en hel grundskola utan att något görs. Exemplen är många och sanningen är nog tyvärr den att det samhälle vi ville bygga blev till en stat som allt färre vill ha.


Nils Erik Lindblom: Vi lever inte i den bästa av världar, tyvärr i dubbel mening eftersom Sverige länge har varit Socialdemokratsikt och borde därför varit den bästa av världar. Men jag kan inte se att det skulle bättre med den politik som leder till ökad privatisering. Vad som krävs för en humant samhälle är att vi medborgare håller öppsyn myndigheterna och myndighets personerna. Men återigen privatiseringar leder inte till mer öppenhet. jag skulle vilja att offentlighets principen gällde alla företag som utförde tjänster för stat och kommun.
Mitt enda intresse är medborgarnas välfärd, och jag tror inte heller att privatiseringar i sig varken skapar lycka eller välfärd. Men ett vet jag att den stat som vi socialdemokrater började bygga på 70-talet inte har levererat. Tvärtom så råkar fler människor idag illa ut, förnedras och felbehandlas än för 30 år sedan. Det blev inte som vi hoppades.

När så ledande partikamrater vägrar att göra en utvärdering av detta gigantiska samhällsexperiment, så kommer det bara att innebära att väljarna flyr oss. Att tro att de skulle följa med oss tillbaka i tiden för att göra om samma sak en gång till (återställa brukar de kalla det) är en önskedröm utan verklighetsförankring.


Nils Erik Lindblom:
Vi kan bara få en fungeradende välfärdsasamhälle om vi kräver att få vara med och äga det. varje steg mot privatisering är en del av nedmonteringen. dom som priavtierar och dom privata alternaiv som tar över verksamheten har inget intresse av välfärdsamhället annat än tjäna pengar på det.
Men socialdemokraterna har även en lång väg att gå för att få tillbaka förtroendet för att bygga det goda samhället .
Jag är inte helt överens med dig om att privata företags enda intresse skulle vara att gå med vinst. Levererar dom inte så tjänar dom inga pengar heller.

Min dotter gick på gymnasiet i Göteborg, GTI som ligger på Karl Gustavsgatan. Hon gick en teknisk linje, ensam tjej bland bara killar från Bergsjön och Hisingen. Det blev en ganska tuff stämmning ibland, så hon sökte sig över till kommunala Hvidtfeldtska hösten åk2 och kom in, men hon blev där bara tre veckor eftersom det var för opersonligt, snobbigt, brytigt för henne. Hon åtevände till sina bilmekar på det privata GTI, där hon blev sedd som den människa hon var och fick utveckla sina färdigheter på ett sätt som passade henne. Hon fyllde 18 i vintras och hon ska rösta första gången nästa år. Tror du att hon känner igen sig i beskrivningen av privata skolor som utsugande, giriga inrättningar där elevena bara är till för att maximera vinsten? Tror du att hon och hennes kompisar kommer att rösta på det parti som rakt kommer att hävda det?

Jag är så mycket socialdemokrat att jag anser att hennes åsikter och erfarenheter är lika mycket värda som Alva Myrdals knähundars. Att lyssna på dessa människor kan ibland vara mycket mera givande än principryttarnas samtliga konster i manegen.


Nils Erik Lindblom: Jag är mycket rädd för vad kapitalismen kan hitta på om den får fria händer. Ställer man rätt krav på kapitalismen så kan den vara mycket effektiv i vår bland ekonomi, men då måste kräva att den lever efter våra regler.
Människor är givetvis lika duktiga och ambitiösa om dom jobbar på privata företag som om dom jobbar på ett kommunalt eller statligt företag eller tvärtom.
Sen finns det en helt annan insyn i kommunal verksamheter än det finns i privata verksamheter och du har inte heller rätt som anställd att kritsera ditt företag offentligt.
Om Du skulle ställa dig upp och argumentera För privatisering av vården ,vad skulle dina Huvud argument vara ?
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM