TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det är ganska intressant att se hur folk fortfarande tror att socialdemokraterna styr Sverige. Det är Thomas Bodström som får kritik för Ipred och FRA lagen, inte Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask som har infört lagarna. Jag har tom debatterat med folk som har tyckt att Piratpartiet kan samarbeta med Moderaterna men inte med Socialdemokraterna.
Men egentligen är det intressanta med likheterna mellan socialdemokraterna och piratpartiet . Inget annat parti är piratpartiet så likt. Dom har faktiskt en likande historia. Det som arbetarrörelsen och socialdemokraterna bildades för var att kämpa för var att arbetare skulle bli medborgare men lika rättigheter som medel överklassen.
Och det är klar att ur medel och överklassens perspektiv så var det en helt orimlig tanke att en arbetare skulle ha röst rätt eller få delta i poltiken. Hade man inga pengar så kunde man väl inte tänka förnuftiga tankar och fatta bra politiska beslut. Hur kunde arbetarna tror att dom skulle kunna delat i politiken.


Nisse tycker att:
"Men egentligen är det intressanta med likheterna mellan socialdemokraterna och piratpartiet . Inget annat parti är piratpartiet så likt."

Inget parti är så sugna på överstatlighet som Sossarna; vilket jag kan lova dig att Piratpartiet inte är. Det är ju faktiskt själva syftet med PP Nils...

Cheers,
Andreas


Nils Erik Lindblom: Själva syftet med socialdemokraterna var att ge arbetarna delaktighet i det svenska samhället. När Socialdemokraterna bildades fanns det ingen det allmän rösträtt utan sverige sköttes som aktibolag och det var bar dom rika som tilläts rösta och vara politker. Får se hur piratpartiet är om 100 år......
Jag vet inte om jag kan hålla med dig Nisse i jämförelsen. Det finns troligen väldigt mycket som skiljer dessa partier åt. Däremot är det ett häftigt inlägg i debatten och eftervalsanalysen.


Nils Erik Lindblom: Jag skrev väl inte det här inlägget för att skaffa mig vänner bland sossar eller piratpartister. jag tycker att sossarna och piratpartiet är dom partier som har mest historisk likhet. Men det är klar att piratpartiet reagerar häftigt mot mitt utspel och det gör säkert sossar också. Nya partier är oftast en fråge partier från början och det var nog socialdemokraterna också. Och skall piratpartiet överleva måste dom också bredda sig agenda.
De flesta någorlunda insatta är fullt medvetna om att Alliansen röstade igenom FRA och Ipred, men lika fullt medvetna om att det var Socialdemokraterna som en gång initierade och arbetade fram FRA och de som en gång förbjöd privatkopiering ifall det sker via Internet (och av någon konstig anledning finns privatkopieringsavgiften kvar). När Alliansen var i opposition var de mot FRA, men röstade igenom det i regeringsställning. När Socialdemokraterna var i regeringsställning var de för FRA, men i opposition mot.
Tja, vad återstår för de som tröttnat på detta? Vi fick svaret i EU-valet.
Jag förstår ärligt talat inte liknelsen. Du kanske kan utveckla. Socialdemokraterna kämpade för lika rättigheter. Piratpartiet kämpar för att återta rättigheter som håller på att tas ifrån oss alla.

De som kritiserar Bodström för FRA-lagen är naturligtvis okunniga. Med Bodström var ju den som drev på för datalagringsdirektivet som socialdemokraterna fortfarande öppet stödjer i sin integritetsrapport. Medan Bodström har drivit på för dåliga lagar har Ask istället stått rätt handfallen och låtit det mesta gå igenom utan större protest. Vem som driver igenom lagarna spelar mindre roll tycker jag - det viktiga är ju vilka som stödjer dem. I debatten som föregick FRA-lagsklubbandet framförde socialdemokraterna knappt någon principiell kritik.

Att socialdemokraterna vill riva upp FRA-lagen och skriva om den imponerar inte så mycket på mig. Det viktiga är ju ens principer - tycker man att det är rimligt att staten tilltvingar sig tillgång till all gränsöverskridande kommunikation för avlyssning och data-mining? Tycker man att det är rimligt att privata intressen får ta del av ytterst integritetskänsliga uppgifter som annars skulle vara del av polisens brottsutredningar och som kan användas för åsiktsregistrering? Tycker man att det är ok med rättstryggheten där den vars identitet begärs ut med hänvisning till Ipred-lagen inte har rätt att försvara sig i domstolen ens via ombud och den som anklagas kan behöva bevisa sin egen oskuld? Är lättförfalskade skärmdumpar tillräckliga som bevis?

Det är ju sådana frågor som socialdemokraterna skulle behöva svara på.


Nils Erik Lindblom: För över 100 år sedan bildades socialdemokraterna för att ge arbetarna och dom egendomlösa rösträtt och rätten att delta i politiken och det var säkert i dom dåvarande härskarnas ögon något helt orealistiskt förslag. Sverige sköttes som aktiebolag och till riksdagen valde man in rika människor och dom som fick rösta var också rika männikor. Medan arbetarna bara fick titta på. Kampen för allmän och lika röstrött tog 40 år. Människor fängslades för att dom kämpade för allmän rösträtt
Jag håller inte heller med dig, Nisse, men jag tycker det är kul att du kan se Piratpartiet i ett så positivt ljus trots att du är sosse.

Om ni bara kan bli lite mindre maktfullkomliga och mer intresserade av integritetsfrågor (kanske en förutsättning för att kunna bilda regering med vårt stöd 2010?) tror jag att en röd-grön-lila allians skulle vara möjlig. :-)

Till Anders Carlsson har jag ytterligare en kommentar. Det är riktigt att datalagringsdirektivet och ett antal andra härstammar från Bodströms tid som justitieminister.

Men FRA-lagen är däremot inte något socialdemokratiskt påfund. Den lobbades fram av myndigheten själv (FRA alltså) i intimt samspel med en grupp tjänstemän på försvarsdepartementet. Dessa personer var inte på något sätt socialdemokrater - varken till partibok eller själ.

En av dessa tjänstemän (Helena Lindberg) efterträdde Ingvar Åkesson som expeditionschef på Fö 2004. Leni Björklund drevs framåt i FRA-frågan av Lindberg. Som bekant var det dock först under alliansregeringen som lagen slutligen drevs igenom i riksdagen.
Det som tydligt framkom vid riksdagsbehandlingen för ett år sedan var att moderaterna med Fredrik Reinfeldt i spetsen hetsade borgerliga riksdagsledamöter att rösta för FRA-lagen. Dvs all internettrafik fick lov att avlyssnas utan att misstanke om att brott föreligger.

Det som också kom fram var att socialdemokraterna sa nej till regeringens FRA-proposition.

Idag får man lov att telefonavlyssna under alldeles speciella omständigheter, t ex misstanke om ganska grova brott. Däremot är det förbjudet att avlyssna alla telefonsamtal.

Om exempelvis en terrorgrupp förbereder ett attenat mot någon i Sverige skall vi givetvis kunna skydda oss. Under 1970-talet fanns ett flertal attentat i Sverige. Mordet på Jugoslaviske ambassadören, flygplanskapningen på Sturup, bomberna på västtyska ambassaden i Stockholm samt förberedelserna för att kidnappa Anna-Greta Leijon är fyra mycket allvarliga exempel.

En orsak till att Sverige valdes ut för så många attentat kunde vara den ganska blåögda inställningen
i vårt land.

I debatten kunde jag tydligt höra att socialdemokraterna sa nej till de borgerligas massavlyssning på telenätet. Däremot ville man utreda från grunden frågan om bekämpning av grov brottslighet.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM