TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Hur kunde Hilter blir rikskansler? Hur kom det sig Nationalsocialisterna kom till makten och avskaffade demokratin och förbjud alla andra partier?

1: För att Tyskland hade sedan sitt bildande ungefär 100 år tidigare odlat en rasbetonad nationalism där blodet var det som knöt folket samman.
2: Första världskriget försatte denna nya nationalstaten på ruinens brant och tysken var trampad på och satt under restriktioner från omgivande länder något som inte gick hand i hand med den självbild de var fostrade med att ha. Revanschlusten var stor i landet något Hitler tog tillvara på och dessutom gav han folket en gemensam fiende, juden.
3: Det var inflation i landet och extremt hög arbetslöshet med ännu större missnöje som resultat.
4: Det var en tid av politisk oro där kommunister och nationalister stred på gatorna mot varandra. En tid för ideologier och nya tankesätt. Där krigsveteraner, medelklassen och arbetarklassen fick löften från höger till vänster om vad som skulle göras för att det skulle bli bättre för folket. Nazisterna lovade mest och hade musklerna för att driva igenom sina beslut. De konfiskerade judisk egendom för att finansiera sina projekt, de gjorde sig effektivt av med oppositionen genom att manipulera systemet så att de fick total kontroll och kunde gripa de som de ansåg behövdes gripas.
5: De flesta byråkrater och de med rangordning i yrket, då som nu, gör som de blir tillsagda av den som bestämmer. När Hitler bestämde gjorde systemet som han sade.
Att han även åter lyckades bygga upp det tyska folkets självförtroende och samtidigt höjde Tysklands status hjälpte givetvis. Människan är ju ett flockdjur som gärna följer en stark ledare/förebild oavsett var denna för dem.
6: Sedan kan tilläggas att demokratin var ett ganska nytt fenomen i Tyskland (och övriga Europa) likväl som de olika -ismerna som stred mot varandra vilket också var en bidragande orsak.

Bara några punkter. Fanns givetvis fler orsaker och händelser som påverkade.


Nils Erik Lindblom: Vad hindrar att det som Hitler gjorde händer igen. det finns ofta någon tro hos folk att historiska grymhet inte skall hända igen och absolut inte vad Hitler gjorde.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM