TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

För några veckor sedan var jag i Polen och fick då möjligheten att besöka Auschwitz. För mig kändes det bra och riktigt att få besöka Auschwitz, att få komma till den här platsen där det hänt sådana hemska saker, men jag trodde egentligen inte jag skulle beröras. Eftersom historien vad som hänt har berättats så många gånger. Men jag blev väldigt illa berörd att få se Auschwitz och Auschwitz Birkenau som är den platsen som oftast skildras, där järnvägen går rätt in i koncentrationslägret. Man kunde riktigt känna att här hade helvetet utspelats för så många människor. Från hela Europa rullade det tåg fulla med människor mot koncentrationslägret. Redan på tåget fick dom känna på tyranneriet. I överfulla godsvagnar utan mat och toalett fraktades det människor. En del dog innan de kom fram. Jag tycker nästan det hemskaste är hur brutalt och känslokallt man behandlade dessa människor som kom dit. Man skilde män från kvinnor och barn. En del skickade man till gaskamrarna och döden direkt. Man tog alla tillhörigheter, och kläder och man klippte av allt håret och man gjorde till och med tyg av håret. Man fotograferade alla i 3 olika vinklar. En del överlevde en månad eller ett år. Alla fångar i Auschwitz hade på sina fångkläder en märkning varför de var där. Det var inte bara judar, utan det fanns flera olika grupper allt från politiska fångar till Jehovas vittne. Människor som Nazisterna inte tyckte passade in i det tyska riket försökte man utrota. Det var en så utstuderad okänslighet, kläder som inte värmde på vintern, baracker som inte skyddade mot kylan, inte tillräckligt med mat. Man straffade människor genom att de inte fick sova. I ett rum på en kvadratmeter, med en lucka längst ner fick fångar krypa in och ställa sig upp tillsammans med 3 personer till. Man gjorde medicinska experiment. I utrotningslägret rådde alltid stress och hets mot fångarna.
Hur illa kan en människa behandla en annan människa. Vi pratar om att nazisterna gjorde det här. Men nazisterna bestod ju ändå av vanliga människor. Hur kunde detta hända? Finns det någon likhet med det som hände Abu Ghraib fängelset i Irak. Även om det inte alls är i samma omfattning så är det lite av samma karaktär. Hur skall vi göra för att det aldrig mer får hända något sådant här?


2008-11-30, 10:59  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM