TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Kommer dom stora alkohol leverantörerna bara stå och titta på om dom små alkohol tillverkarna tillåts med gårdsförsälning. Eller kommer dom att kräva att få ha egna butiker?

 

Läs mer här

 

 2007-10-05, 20:59  Permalink
Andra bloggar om:  


"Växande alkoholmissbruk bland äldre

Antalet problemdrickare bland seniorerna ökar enligt forskare i Finland.

Riskerna för äldre är större både därför att kroppen tål mindre och därför att de ofta tar mediciner av olika slag.

-Förr i världen var seniorerna nyktra, och i synnerhet på landsbygden var alla kvinnor nyktra. Nu har den här nyktra generationen dött ut, säger forskningsprofessor Salme Ahlström som arbetar vid Stakes, ett organ i Finland som samlar sakkunniga inom social- och hälsovård.

Hon uttalar sig i samband med ett seminarium om rusmedelsinformation som hålls i Haarlem i Nederländerna.

Fler fallolyckor

Överdrivet alkoholbruk bland seniorer leder till exempel till fallolyckor och eldsvådor. Då alkoholkonsumtionen hos äldre ökar, försvagas deras funktionskapacitet. Det här gäller också dem som dricker måttligt.

Äldre män är benägna att ty sig till alkohol om de drabbas av ekonomiska problem. Ofta tar man också till alkohol mot ensamhet. Hos kvinnor kan makens död och andra negativa händelser varsla om alkoholproblem.

Kvinnornas andel av problemdrickarna har ökat, inte bara bland äldre. I Finland utgör de redan en tredjedel av alkoholklinikernas patienter. I Sverige har antalet kvinnor som dör av skrumplever ökat med 25 procent på sex år, visar statistik redovisad i våras av bland andra alkoholforskaren Mats Ramstedt vid Stockholms universitet.

Kvinnor, både yngre och äldre, påverkas kraftigare än männen av alkohol. Bland orsakerna nämns kvinnans mindre muskelmassa.

Kroppen förändras

Det är inte onyttigt med alkohol om man dricker måttligt, påpekar Salme Ahlström och menar då till exempel ett glas vin till middagen. Bäst är det om man har sällskap under måltiden. Också i övrigt är vänner och fritidsintressen bra sätt att undvika överdrivet bruk.

När en människa åldras förändras hennes fysiologi, vilket ger anlag för alkoholproblem.

-Hjärnan, njurarna och magsäcken blir känsligare, och förhållandet mellan fett och vätska i kroppen förändras, förklarar Ahlström.

Dessutom kan levern inte längre bryta ned alkohol lika bra som tidigare.

En del av hälsoriskerna uppstår då äldre människor använder mediciner och alkohol samtidigt.

-Medicinerna kan höja alkoholhalten i blodet eller så kan alkoholen försvaga eller förstärka medicinernas effekt.

Källa: TT

2007-10-06 "

Jag tycker denna artikel ger ett bra svar på frågan hur det ska vara med alkoholförsäljningen. Beakta att PRIS och antalet FÖRSÄLJNINSSTÄLLEN är de två viktigaste styrmedlen gällande konsumtionsnivån.


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM