TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Mellan 1868 och 1910 emigrerade över en miljon människor från Sverige. Vid den här tiden var faktiskt var sjätte svensk bosatt i Amerika. Vid den amerikanska folkräkningen år 1900 hade Chicago större svensk befolkning än Göteborg. Många flydde fattigdom men också för att fritt få utöva sin religon. Källa ABFs tidning Fönstret.  Detta är  historia , men vi får aldrig glömma bort det har som har varit, då vårt folk inte kunde livnära sig och äta sig mätta i Sverige utan tvingades att emigrera. Och vad gjorde regeringen för att bekämpa fattigdomen. Vi bör även tänka på detta när främmande folk kommer till Sverige att många av våra landsmän var tvugna att lämna Sverige för att överleva.


2007-04-08, 20:44  Permalink
Andra bloggar om:  


En intressant sak är att utvandringen slutat så fanns det fler människor i Sverige än före.
Räknar man från 1840-talet till 1930-talet blir det 1.3 miljoner. De som kom dit i början fick klara sig bäst de kunde själv genom att skaffa en bit mark och börja odla. Har en släkting som utvandrade 1854 och som lyckades riktigt bra i det nya landet. Han deltog i inbördeskriget, drev diversehandel, var postmästare och satt i delstatsparlamentet. Det här var ju fråga om nybyggare, som visserligen trängde undan ursprungsbefolkningen, men som i övrigt bosatte sig i ganska öde områden. Skall man jämföra med dagens immigration är det nog mera rätt att göra det med emigrationen i början av 1900-talet till farmför allt USA:s storstäder (som Chicago). Ju senare de kom ju svårare blev det många gånger att klara sig och etablera sig i det nya landet.

Man får inte heller glömma bort att de allra fattigaste har aldrig råd eller möjlighet att fly någonstans, vare sig från eller till Sverige.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM