TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Fransmännen ser Sverige som en förebild och vill ha samma välfärdsamhälle som socialdemokraterna skapat. Nu efter valet tycks även svenskarna upptäckt att den borgliga alliansens politik inte var något alternativ till den socialdemokratiska.

Socialdemokraterna ökar


2007-02-25, 20:22  Permalink
Andra bloggar om:  


"Spara nu för hygglig pension

Du måste spara mellan 600 och 1 000 kronor i månaden för att få en rimlig levnadsstandard som pensionär.

Det rådet får 70-talisterna i en ny rapport från försäkringsbolaget Folksam.

Är man 70-talist och arbetare bör man ha ett sparkapital på 650 000 kronor den dag man går i pension för att under tio år få en pension som motsvarar 70 procent av slutlönen.

Är man 70-talist och tjänsteman bör sparandet uppgå till 850 000 kronor. En offentligt anställd bör lägga undan 750 000 kronor för att kunna bibehålla en rimlig levnadsstandard efter pensionen.

Men 70-talisterna har fortfarande god tid på sig att spara ihop till de beloppen, menar Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman.

Nära tusenlappen

Hur man sparar är upp till var och en men väljer man en pensionsförsäkring så uppskattar Folksam att den genomsnittliga månadspremien blir 630 kronor för en arbetare, 800 kronor för statsanställda, 830 kronor för kommunanställda och 950 kronor för privatanställda tjänstemän.

Att sparbehovet blir olika för olika yrkesgrupper, även om lönen är lika, beror på skillnader i olika tjänstepensionsavtal. Modellen som använts för beräkningarna tar också hänsyn till risken för arbetslöshet, studieavbrott, föräldraledigheter och andra händelser som påverkar inkomsterna.

För de uppskattningsvis 20 procent av 70-talisterna som saknar tjänstepension fördubblas sparbehovet.

En sen start i arbetslivet minskar också tjänstepensionen kraftigt, något som riskerar att drabba kvinnor i större utsträckning än män, enligt Folksam.

Kan man jobba till 67 års ålder halveras sparbehovet, enligt Folksam.

Dyra fonder

Om man väljer att spara i olika fonder bör man också titta närmare på vilka avgifter som fondförvaltaren tar ut. Många fondförvaltare tar ut höga avgifter.

"Vid en avgift på 1,6 procent eller mer försvinner minst 40 procent av pensionskapitalet till förvaltarna. De höga avgifterna skulle inte vara något problem om det fanns ett entydigt samband mellan höga avgifter och hög avkastning, men hittills har detta samband lyst med sin frånvaro", skriver Håkan Svärdman i rapporten.

Källa: TT

2007-02-26"

Om dessa uppgifter är fullt korrekta, vilket man väl kan anta,så visar det sig att nuvarande pensionsreform, om man nu ska använda ett sådant ord, blev ett misslyckande. Det verkar inte vara någon riktig socialdemokratisk produkt denna gång i likhet med ATP. Kan det vara sant att de kritiska remissvaren lades åt sidan under utredningens gång? FP:s företrädare fick ett starkare genomslag på sina värderingar och S fick backa för att få till stånd en uppgörelse.

Det bör nu vara aktuellt från S att arbeta för ett bättre pensionssytem, som rimligen ska finnas med inför valet 2010. En viktig social fråga,som nu har kommit på efterkälken, och som måste snarast rättas till. Takterna från ATP tiden bör åter få komma till tals.

1958 var det en Göteborgare som gjorde att propositionen kunde antas av riksdagen. Därtill Folkpartist, men som visst blev utesluten ur partiet genom dessa partiledare Bertil Ohlin. Röstsiffror 115-114 har en viss tyngd.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM