TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Gör inte Margot Wallström en björntjänst

Spekulationerna är nu i full gång inför det förestående valet av ny partiledare för socialdemokraterna.  Detta är självfallet inget att förundra sig över.  Att intresset för frågan är minst lika stort inom borgerligheten i allmänhet och den borgerliga monopolpressen i synnerhet visar bara att även våra politiska motståndare räknar med socialdemokratin som en synnerligen inflytelserik (ja t o m statsbärande)  kraft i svensk politik även i framtiden.    När man i dessa dagar läser borgerliga ledarsidor (ett nödvändigt ont) kan man till och med både på och mellan raderna

utläsa en, om än motvillig beundran för vårt parti och dess ledargestalter.  Ja, av någon anledning hyser många borgerligt sinnade  större beundran för socialdemokratin än den som i dessa dagar kommer partiet till del av vissa socialdemokratiska eftervalsanalytiker. En del av dem har gett efterklokheten ett ansikte och djupt nersjunkna i jämmerdalens kvicksand upprepar de sitt mantra.  Socialdemokratin förlorade på Göran Persson, Marita Ulvskog, vänstervridning och brist på förnyelse av politiken.  Som exempel på nödvändig förnyelse sluter de upp bakom den marknadsliberala kungstanken att nya jobb bara kan skapas genom en avreglering av arbetsmarknaden.  Det måste bli lättare att både sparka  och anställa folk. Och det senare kan bara åstadkommas om det skapas en låglönemarknad inom den privata tjänstesektorn, vilket i sin tur kräver kraftiga subventioner av servicearbeten, typ städjobb etc.

 

När de s-märkta marknadsliberalerna sedan gör tappra försök att koppla detta nygamla tankegods till en viss kandidat till partiledarposten är de inne på farliga vägar.  För att tala klarspråk så är det ingen alltför djärv gissning att påstå att Margot Wallström skulle bli ny partiledare om hon ställde sig till förfogande.  Hon besitter helt klart många av de egenskaper som krävs av en ledare för ett parti som fortfarande är synonymt med det svenska välfärdssamhället.  Men när socialdemokratiska EU-romantiker, s-märkta östgötaliberaler och

notoriska kappvändare efter en flyktig blick i sin kristallkula tycker sig finna nyorientering högerut i Wallströms politiska kappsäck, så gör de henne en verklig björntjänst.

 

Jag är övertygad om att Margot Wallström är mycket medveten om spännvidden i åsikter

inom det stora socialdemokratiska partiet och därför betackar sig för att bli någon självutnämnd högersidas kandidat.  Finner hon ett tillräckligt brett stöd kanske hon låter sig övertalas.  Om inte finns andra kvalificerade kandidater – fördel kvinna.

 

 

 

 

 2006-11-23, 09:27  Permalink


Jag trodde att en orsak till vår valförlust var högervridningen i partiet. Någon vänstervridning har jag dessvärre inte sett.
Jag tror att vi nu måste driva sann socialdemokratisk politik. Vi har inget behov av att hela tiden jämka med v och mp. Framför allt så tror jag att våra väljare, som trots allt är "hyfsat" många, vill att vi driver den politik vi säger oss stå för via vår ideologi. Låt vänster och mp driva sin politik, och vi vår. Vi får samarbeta när åsikterna samstämmer.

Själv har jag länge förordat Margot Wallström, med Karin Jämtin på andra plats. Det är två oerhört dugliga och kompetenta människor. Dessutom har de fördelen av att inte varit med i regeringen och partistyrelsen som faktiskt fått underkänt i valet.
Bengt Silfverstrand: Hej Christina,

Din analys stämmer väl överens med min egen. Jag tror läget f n är att Margot Wallström varit mottaglig för övertalning men att hon bara ställer upp om hon uppfattar stödet som mycket brett. När emellertid socialdemokrater går ut och förknippar henne med nyorientering åt höger så har de verkligen gjort henne en riktig björntjänst.

Carin Jämtin är ett gott val om Margot inte ställer upp.
Problemet med Margot är att hennes förmögenhet i Sverige inte växer något trots ganska massiva inkomster. Många journalister kommer att gräva i vad hon gör med sina pengar.

Kanske gör hon något liknande vänsterpartisten Jonas Sjöstedt som har köpt en tjusig våning på Park Avenue i New York...

Hoppas att hon är beredd att lägga alla papper på bordet.


Bengt Silfverstrand: Den tiden den sorgen. Margots största bekymmer f n, om hon nu på allvar funderat på att ställa sig till förfogande, är att hennes position underminerats av den sortens socialdemokrater som pådyvlat henne högeridéer.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM