TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Stoppnålen och städhjälpen

-Talar man om en stoppnål, så är det alltid någon enögd f-n, som känner sig träffad, sa Fritjof Nilsson Piraten på tal om vissa ömskinnade själars benägenhet att alltid känna igen sig i hans historier.  Jag konstaterade att Norra hamnens bosättare har råd att betala vad städhjälp faktiskt kostar. Och som skjuten ur en kanon börjar en av dessa bosättare – EU-parlamentarikern - Jan Andersson att svamla om ohederlig debatteknik och brist på sakargument.

 

Nej i själva verket är mina sakargument mycket goda. Till saken hör att Jan Andersson är en ihärdig försvarare av skattesubventionerad städhjälp.

Jag har i likhet med hela den socialdemokratiska riksdagsgruppen, och sannolikt en förkrossande majoritet av den socialdemokratiska väljarkåren, en annan uppfattning.  Jag tycker det är ett hån mot majoriteten av de svenska skattebetalarna att införa skatteavdrag på tjänster som bevisligen främst kommer att gynna höginkomsttagare.  Att använda gemensamma resurser till att ge skattereduktioner åt högavlönade är en mycket dålig fördelningspolitik.  Vår strävan som socialdemokrater borde i stället vara att arbeta för minskade klyftor i det svenska samhället.

 

Bengt Silfverstrand (s)

 

p.s. Jan Andersson får se upp så att inte den berömda socialdemokratiska valfilmen "Skattefria Andersson" får en efterföljare betitlad "Humorfria Andersson."

 

 2006-11-09, 11:34  Permalink


Hej Bengt!

Mycket bra det du skriver. Jag kan bara säga att jag håller helt med dig. Det är vi många, många som gör. Så stå på dig.

Jag tycker det är beklämmande att socialdemokrater går på borgerlig propaganda och köper deras argument utan att närmare fundera närmare på om det stämmer överens med vad vi socialdemokrater står för.

Det kanske är dags att de skrivs etiska kontrakt för s-politiker på olika nivåer där det bland annat står att föra en socialdemokratisk politik och stå för våra värderingar.


Bengt Silfverstrand: Hej Roger,

Tack för stödet. Det finns en historia om en pojke som stod vid köksfönstret och studerade fåglar. -Pappa, vad är det där för fågel. Pappan som läste sin tidning svarade varje gång förstrött. -Det är en bofink! Tills pojken tröttnade och frågade. -Får en bofink se ut hur som helst?

På samma sätt måste vi fråga oss. Får socialdemokratin se ut hur som helst? Svaret blir självfallet, NEJ! Ett system med skattesubventionerade hushållstjänster är en solklar borgerlig idé som varje sann socialdemokrat måste avvisa.

Sen kan det kanske vara svårt att införa etiska kontrakt för s-politiker, även om idén är intressant.
Bra Bengt!
Är det så att när lönen stiger så försvinner förnuft och värderingar.
Jag är otroligt besviken på Jan Andersson för hans ställningstagande i denna fråga!
Är det sådana här ställningstagande som gör att väljarna tycker att dom lika gärna kan rösta på alliansen?


Bengt Silfverstrand: Hej Kerstin,

Ja där har du en poäng. Jan Andersson har skyllt valförlusten på Göran Persson och Marita Ulvskog. Men det kan ju lika väl vara så att det är på högeravvikelser av den typ som Jan A. mfl förordar som vi tappade regeringsinnehavet.
Hej Bengt!

Bra inlägg från din sida. Jag håller fullständigt med dig.

Samtidigt gillar jag Rogers idé om etiska kontrakt. Varför inte arbeta för " Etiska-Moraliska kontrakt"??

Jag tycker det är dags att lyfta både etik och moral högt på dagordningen.
Rannsaka oss själva och då få fram en tydlighet som våra väljare med största sannolikhet skulle uppskatta.


Bengt Silfverstrand: Självfallet är även jag beredd att arbeta för etisk-moraliska kontrakt. Ett klarare och tydligare socialdemokratisk profil är en absolut förutsättning för att vi ska vinna nästa val. Anammandet av borgerligt tankegods som städavdrag o.dyl. leder i stället käpprätt åt skogen.
Mycket bra inlägg! Är dock tveksam till kontrakt, som Roger och Mikael föreslår även om de är etniska. Det måste gå att hålla både moral och etik högt utan att skriva kontrakt.
Guds frid Bengt!
Är inte avdragsförslaget för städning ett försök att HÖJA skatten? Idag sker det ju i stor utsträckning svart.
Vad sägs fö om förslaget om att socialdemokratiska partikongressen i mars själva ska städa lokalerna samt hotellrummen för att göra det billigare och visa proletäriatet att ingen ska städa efter någon annan?
Hej igen Bengt!

Tackar så mycket för liknelsen. Den är bra.

Jag tänkte nyansera det etiska kontraktet lite. Det handlar om förhållningssätt gentemot varandra i partiet.

Vi vet ju alla att det finns personer som gärna intregerar, spelar ut folk mot varandra, går sina egna vägar och skapar problem. Det finns de som går till personangrepp eller det finns ordförande som stoppar folk från att prata, som dominerar och ska ha sin vilja igenom, som inte lyssnar på andra och så vidare. Det behövs ett kontrakt som skrivs under som visar en viss minimiribba mellan oss.

Det kan gälla att det ska vara högt i tak, respekt för varandras åsikter, vi ska lyssna på varandra, begära ordet, se varandras positiva sidor, alla ska vara med och jobba i partiet, alla ska känna sig välkomna, ledande politiker ska ställa upp på kommunmöten varje år och så vidare.

Sen kan det också omfatta politiken som att följa av kongressen fattat partiprogram och liknande. Det ska gälla alla, från enskilde medlemen till ordförande för partiet.

Det är det jag menar med ett etiskt kontrakt. Det ger som sagt en bra minimiribba och alla vet vad som gäller. Om någon bryter mot det går det alltid att hänvisa till kontraktet och att personen ifråga har skrivit under det.

Till Stig-Björn. Bra idé. Kommer jag dit ska jag definitivt göra det. Jag brukar alltid hugga tag i och städa på det rum jag har när jag är ute och reser. Det uppskattas alltid av städerskorna men samtidigt är de konfunderade när man frågar på morgonen när de kommer om man kan få låna sopkvasten och lite poleringsmedel.

Hur gör du själv Stig-Björn?
Själv skulle jag aldrig göra det, om det finns folk anställda som sköter jobbet. Fast jag naturligtvis försöker snygga upp lite efter mig.
Men mina erfarenheter som fabriksarbetare är att vi då städade efter oss, spolade rent från lut, eller skrapade bort parafin etc. Ett j-a sopande och sköljande blev det.
Så varför inte genomföra samma sak på socialdemokratiska partiexpeditioner runt om i landet? Och på Sveagvägen 68? Så att principen blir klart genomförd?
Kreativt meningsutbyte. Det gamla hedervärda projektet "Gräv där du står" följs upp med "Städa där du är". Varför inte en motion till nästa p-kongress på detta tema.

Och till uppbyggelse för dem som önskar en rejäl ommöblering i partitoppen lanseras härmed projektet: "Rent hus på 68:an."

Sen ska vi som socialdemokrater nog akta oss för att ansluta oss till sällskapet: "Subventionerad dammtussjakt - för att göra svart till vitt." Att bemöta fiffel och fusk med skattesänkning är lika ungefär lika begåvat som att sänka trösklarna i brottsbalken för att minska antalet lagförda brott.
OK Bengt, ska vi skriva den motionen tilsammans?
"Städa där då står" är en bra rubrik.
Heja, heja, Roger!

Själv äger jag en mindre andel av ett konferrenshotell. Städningen är en av de kostnader man måste ha täckning på och en hotellstädning tar ändå 8 minuter för ca 30 kr.

Med tanke på att vinsten ligger så lågt som under 50 kr per rum och dygn (nästan i paritet med städningen) så skulle det finnas mycket att vinna på att dra in städningen.

Att bara dela ut linne och låna ut städutrustning skulle bara ta ett par minuter per rum. Om ni städar själva skulle vinsten kunna höjas 50 %.

Detta skulle säkert gå att utveckla. Varför inte servera sig själva vid lunch och middag? Diska själv? T.o.m. laga maten själv?

Lägg till avskaffandet av video och, varför inte, TV så finns det stora pengar att göra.

Stig-Björn; jag tror att det skulle finnas en stor marknad för gör-det-självhotell. Det finns tilräckligt med klostermoralsossar för att det här skulle kunna vara en affärsidé som kan ge klirr i kassan. Och vi slipper det eländiga hotell & restaurangfacket!

Vill du vara med och testa affärsplanen skarpt?
Vandrarhem med guldkant typ?
Men ska det finnas personal som dukar fram frukost på mornarna också?
Vad säger jämlikhetsivrarna då? De som säger "vem ska städa hemma hos städerskan"?
Vem lagar frukost åt frukostlagarna?
Det viktiga är dock om någon ska subventionera mitt städande eller inte. Det borde gå att välja: hotellrum med eller utan städning....och socialdemokratisk eller facklig expedition med eller utan städning av egen arbetsplats - städar du inte själv dras det av på lönen....
Jag tänkte mig något vi kallar för hotell och tar betalt för som hotell men vi har ingen personal. Man skulle kunna kalla det för "etiskt" hotell och inte låtsas om att det bara gäller den etik som spridits i vissa kretsar som ser en ära i att göra allt själva.

Det blir ju betydligt billigare att driva när man kan avskeda all personal och då stiger ju vinstmarginalen.

Men om etiken ifråga blir upphöjd till allmän lag är det nog svårt att alls driva hotell. Då blir nog boendeformen förbjuden eftersom den exploaterar människor. Vi kan ju alla ta med husvagnen och ta hand om vår egen sk-t.

Utan att själv lägga några värderingar på frågan utan endast vidarebefodra de som framkommit av riktiga socialdemokrater här kan man säga följande:
Sverige skall ju inte ha lågkvalificerade jobb som eliten föraktar utan vi skall alla vara datakonsulter och politiker. För de som trivs bäst med att städa eller göra andra underklassiga arbeten finns det ju så bra bidragssystem att tillgå som inte är bidrag utan försäkringsersättningar.
Varför tillåter inte bloggen ord som ingår i s's allra starkaste slagord som "var och en skall ta hand om sin egen sk-t"? Det verkar lite okonsekvent tycker jag.
Och så kan man gå till ytterligheterna Stig-Björn och Leif E...
"Mina herrar som räknar profiter, parasiter som styr detta land. Ni skall få sopa i våra fabriker, ert förbannade rövarband"
Håller fullständigt med Tunström, upp på banan igen och försök inte blanda bort korten genom att skoja bort hela sakfrågan.

Vi skojar inte bort sakfrågan, utan ställer den på sin spets.
Vem ska städa åt vem och var?
Och är inte avdrag för hushållsnära tjänster egentligen en skattehöjning, eftersom det idag är aktiviteter som ofta utförs utan någon skatt alls.
Fast visan du citerar är ganska bra, vill också minnas stroferna om hur facket ställde sig till den vilda strejken som klasskämpen drog igång....
Nu hittade jag texten, mot slutet så går den så här:

"Men när missnöjet började svälla
Kom en rödmosig fakombudsman
- Vi förhandlar som bäst, så var snälla
Och ge er till tåls lite grann

Mina herrar som räknar profiter
Parasiter som styr detta land
Ni ska få sopa i våra fabriker
ert förbannade rövarband

Men till strejk gick man redo att strida
Eniga som en man
Och facket det valde genast sida
Och lyste strejken i bann

Mina herrar...

Han blev uppförd på SÄPO:s register
Hen blev kickad helt resolut
För av LO:s ränker och lister
Krossades strejken till slut"
Dags att avrunda denna animerade och stundtals rent uppsluppna debatt.

Frilansjournalisten Kerstin Fredholm kom förra våren ut med boken "Fint hemma". Den handlar om hur hon "wallraffade" som städerska. Boken är högaktuell. Läs till att börja med Ulla Richters artikel "Svarta städjobb blir vita låglönejobb?" i senaste numret av Tiden (Nr. 5/2006). Denna socialdemokratiska idé- och debattskrift som genomgått ett glädjande ideologiskt lyft, sedan Bo Bernhardsson tog över som chefredaktör.

Visst går det att skapa fler jobb genom att subventionera hushållsnära tjänster. Men det blir naturligtvis låglönejobb. Och var ligger poängen i att omvandla svarta städjobb till vita låglönejobb? Lägg därtill att tjänsterna, som alla erfarenheter från länder där hugskottet införts visar, och som bekräftas av Kerstin Fredholms egna insatser, i allt väsentligt utnyttjas av
överklass och övre medelklass.

Fredholms avslutningsord i boken "Fint hemma" kan vara värda att citera: "Nu är portarna till mina före detta arbetsgivare åter låsta för mig även om jag fortfarande kan koderna. Den gräns mellan det privata och det offentliga som jag under en period överskred har återupprättats.
Förmodligen kommer jag aldrig mer att få träffa ett hovrättsråd i kalsongerna i hans eget hem."

Att sopa rent efter sig själv eller köpa denna tjänst av någon annan är upp till var och en. Men om man väljer att överlåta arbetet åt någon annan så ska man självfallet vara beredd att betala vad det i verkligheten kostar. Alla som Fredholm jobbade oss hade råd att betala vitt för att få städhjälp.

Det har samtliga här uppträdande debattörer, Jan Andersson, hela Norrahamnenkollektivet i Helsingborg m fl
sannolikt också. Det finns som bekant också betydligt angelägnare saker att satsa skattemedel på.
Hej Bengt,
Jag instämmr med föregående talare...
Det vi skall ta ställning till är huruvida vi med skattepengar göra det billigare för vissa att få städat hemma. Det är som Bengt säger - de som har städhjälp idag har råd och betala och subvetioneringen kommer knappas leda till att förbättra för de som städar. Om man ser vad något kostar (och få betala det) värderar man detta högre, genom att göra städhjälpen billigare skapar man ett intryck av att arbetet egentligen inte är så värdefullt. Lite herrskap och tjänstefolk...

Dessutom leder inte dessa subventioner till att de som verkligen skulle behöva städhjälp - som den heltidsarbetande ensamstående mamman/pappan får råd till det. Nej, det är de facto en skattesänkning för de med höga inkomster, men det låter bättre när man kallar det subvention - kanske skulle vi kalla det bidrag...


Bengt Silfverstrand: Hej Anette,

Visst är det så. Man ska kalla saker och ting vid deras rätta namn, som bl a Olof Palme var mån om att påpeka. Bidrag är vad det handlar om. Eller ännu klarare - rikemansbidrag.
Bravo Silverstrand!

Jag har alltid varit emot bidrag! Låt oss nu bekämpa bidrag av alla former. Är man frisk och arbetsför skall man väl kunna städa hemmet själv eller anlita en städerska till fullt pris. Är man frisk och arbetsför skall man väl kunna försörja sig och sin familj själv utan bidrag.

Byt ut bidragen vid all slags arbetsfrihet mot riktiga försäkringar, att leva på besparingar eller låna av familjen. Det har ju fungerat förr.


Bengt Silfverstrand: Det är skillnad på bidrag och bidrag. Ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet har man själv bidragit till genom skatt resp. avgift till a-kassa. Det är här inte fråga om några bidrag. Om en fullt frisk och arbetsför person, tillika oftast välbärgad däremot begär subventionerad städhjälp, då är det något sjukt. Att anlita städhjälp är självfallet helt i sin ordning. Men då ska man också vara beredd att betala fullt ut vad det kostar.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM