TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Fattigpsalm från Höganäs

Den styrande borgerliga kvartetten i Höganäs kommun vill chockhöja politikerarvodena.  Förslaget innebär bl a att nämnds- och styrelseordförandena skulle få höjningar på mellan 75 och drygt 100 procent.  Idoga försök har gjorts för att få oss socialdemokrater ”med på vagnen.”  Eftersom frågan är av principiell vikt tog vi upp den till diskussion på vårt medlemsmöte i måndags (19 juni).  Det blev ett rungande och enhälligt nej till förslaget.  Medlemsmötets ställningstagande var så kristallklart att fullmäktigegruppen dagen efter inte hade något problem att ansluta sig.  Vi klargjorde vår inställning innebärande att vi bara var beredda att gå med på en höjning som motsvarade löneutvecklingen för de kommunanställda – d v s ca. 3,5% höjning.

 

Vårt beslut tog skruv till den milda grad att borgarna fick kalla fötter.  Strax före kommunfullmäktiges sammanträde i går (21 juni) blev jag kontaktad av moderata kommunalrådet Peter Kovacs som meddelade att den borgerliga gruppen tänkte yrka på bordläggning av ärendet.  När detta skedde från talarstolen en stund senare lindade Kovacs in sitt yrkande i den sötaste sockervadd som troligen förekommit på ett kf-sammanträde på år och dag.  Han bedyrade sin vilja till samarbete och underströk hur viktigt vi kunde komma till en samförståndslösning i frågan.

 

Fundera ett ögonblick. Ärendet bordlades.  Det betyder att förslaget läggs fram i oförändrat skick då kommunfullmäktige sammanträder nästa gång, den 21 september, d v s omedelbart efter valet.  Och då är det samma besättning av ledamöter som ska ta ställning (nya kommunfullmäktige inträder först vid månadsskiftet oktober/november), vilket innebär att den borgerliga majoriteten då kan driva igenom sitt förslag utan att behöva gå i clinch med väljaropinionen.

 

Därför deklarerar vi socialdemokrater redan nu  att vi vid sammanträdet den 21 september kommer att vidhålla vår linje – höjningar endast i paritet med löneutvecklingen.  Något annat vore rent svek.  Vi kommer också att kräva besked av den borgerliga kommunledningen om de är beredda att ta tillbaka sitt utmanande förslag.  Uteblir svaret kan detta bara tolkas så att bordläggningen var en skenmanöver för att rädda skinnet inför valet den 17 september.

 

Förra veckan var det skolavslutning.  Då sjöngs på många håll den kända sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer.”  Kanhända det retat en del, men i så fall är det deras eget fel.

Blomstertiden och sommaren har nu också nått den politiska sfären och dagen till ära kan det vara på sin plats att vidarebefordra några strofer ur en annan ”psalm” nämligen Tage Danielssons ”Fattigpsalm”.  Den tillägnas de borgerliga partierna i Höganäs kommun och alla andra som är lika angelägna att berika sig själva.  Kanhända det retar en del, men i så fall är det deras eget fel!  Håll till godo!

 

Var nöjd med din beskärda del.

Tyck inte du behandlas fel!

Det pund du fått är ringa.

Men om du det förvaltar väl

Så kommer lyckan till din själ

Och sorger har du inga

Sträva

Gräva

Med din spade

Hej du glade,

Som är fattig!

Sitt och le där Herren ser dig!

 

Du kanske vill ha mer betalt.

Det vore rent katastrofalt

För ditt förnöjda psyke

Att leva som vi rika gör

Du skulle ställas utanför

Du hajar inte klyke

Bli som

Vi som

Pengar ösa

Kärlekslösa

Slåss och kivas!

Tro du att du skulle trivas?

 

Nu kanske du vill fråga oss

Varför vi rika plåga oss

Med stora penningmängder.

Till dig vi kunde rubbet ge

Och sedan gå omkring och le

På fattigdomens ängder

Jo’ru

Tro’ru

Inte vi vet!

Ljuva livet

Avgrundsdjupen

Skulle göra dig försupen

 

GLADLYNT MIDSOMMAR!

 

HÄLSAR

Bengt S2006-06-22, 14:02  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM