TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Den galna dansen kring guldkalven

Ifjol utkom journalisten Björn Elmbrandt med boken ”Dansen kring guldkalven”.  Han skildrade däri historien om den galna börsbubblan.  Om vilka krafter som skapade börsbubblan och hur bubblan till slut brast.  Sen tog börsen en ny kraftig vändning upppåt.  Men häromdagen var det dags igen för en ny djupdykning.  Hela börsuppgången under 2006 fram till nu smälte ihop bara på några dagar.

 

Hur hänger detta ihop?  Ja, några realekonomiska förändringar handlar det inte om.  Konjunkturen är fortfarande stark – i USA, i Europa och inte minst i Sverige.  På samma sätt som förra gången då börsen djupdök är det de stora elefanterna – de professionella spekulanterna som satt igång raset.  De sägs oroa sig för att inflationen ska ta fart i USA och att räntan ska fortsätta att stiga.

 

Stora utländska aktörer, som t ex amerikanska pensionsfonder, väljer att flytta delar av sitt kapital till andra marknader. – När det blir oroligt i USA ser de om sina risker och säljer utländska tillgångar, säger Mikael Malmquist, mäklarchef på Nordea.

 

Som ringar på vattnet sprider sig skräcken till småspararna och rekordmånga svenska sparare har nu också valt att sälja andelar i sina aktiefonder.  Detta spär förstås på nedgången.

 

En av de slutsatser man kan dra av denna galna dans kring guldkalven – börsen är att det är tur att vi har en regering med både bättre nerver, större samhällsvar och skickligare handlag med vår gemensamma ekonomi än små och stora börshajar.  Ett skäl gott nog att inte rösta fram en borgerlig regering vid höstens val och därmed bidra till att ytterligare stärka makten hos dem som redan besitter den ekonomiska makten och som saknar sinne för proportioner men med klara böjelser för svindlande affärer.2006-05-19, 16:02  Permalink


"[...]de professionella spekulanterna som satt igång raset. De sägs oroa sig för att inflationen ska ta fart i USA och att räntan ska fortsätta att stiga." <-- Pajasar.


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst, och fullständigt befriade från allt vad samhällsansvar heter.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM