TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I tider av idélöshet och politisk villrådighet behövs en alert och utmanande idétidskrift mer än någonsin.  Socialdemokraternas idétidskrift "Tiden" fyller under sin nya ledning, med Daniel Suhonen som chefredaktör och Kristin Linderoth, Marika Lindgren-Åsbrink m fl i redaktionen, väl den uppgiften. 

 

Nu ryktas det om att partiet ska halvera Suhonens tjänst, vilket om det nu är sant, är ytterst oroväckande. Bortom dagspolitikens sifferexceriser behövs någonting mer, visioner om hur socialdemokratin vill form politiken i ett längre perspektiv, bortom närmast liggande budgetår.  Bara senaste numret av "Tiden" nr. 1/2012 är värt ett närgånget studium. www.tidenmagasin.se.

 

Här finns djuplodande artiklar om hur den nyliberala styrningskonstens aktivism skapar en värld av asociala medborgare.  I ständig konkurrens med varandra.  Här skriver Kent Werne under rubriken "Det nya riket" om hur svenskarna har lämnat en närmast hegemonisk välfärdskapitalism och om hur privatiseringar har  förändrat vårt sätt att tänka, känna och rösta.  Och här skildrar Kristin Linderoth slagkraftigt och tänkvärt om den borgerliga regeringens "Feminism för nedskärningar" - "Jämställdhetspolitiken har inte alltid begränsats till kvinnors rätt att fritt välja hos vilken privat arbetsgivare de vill väga de äldres kissblöjor."

 

I detta välmatade Tidennummer finner man också till omfånget mindre men mycket träffsäkra funderingar om socialdemokratins väg under den nya  partiledningen.  Jag har tagit mig friheten att låna  rubriken på Carl Thams inlägg och relevanta fråga "Varför jublar  den borgerliga pressen över Stefan Löfven?"  Ur detta inlägg är det värt att citera stora styckien:

 

"Varför är direktörerna så glada?  Det kan ju inte gärna vara a omsorg om socialdemokratin.  Och pratet om att det behövs en "stark opposition" är hycklande skönsång.  Regeringen - alla regeringar - vill självfallet ha en tandlös opposition och de borgerliga medierna vill ha en svagsocialdemokrati.

Kanske är gåtans lösning att de borgrliga skribenterna hoppas socialdemokraterna under Löfven kommr att ansluta sig till den dominerande borgerliga diskursen, själva samhällsklimatet.  Mona Sahlin hade ju som avskedsslut tagit avstånd från sin egen valrörelseoh de socialdemokratiska ståndpunkter som bröt med den borgerliga dominansen.  Sahlin hyllades för detta.  

 

Men så kom den bisarre Juholt som förde in frågor i den politiska diskussionen sominte bordevara där: den växande ojämlikheten, barnfattigdomen, vinster i vården och andra obehagligheter.  Men han snubblade för många gånger, med benägen medverkan avstarka krafter inom partiet som aldrig ville ha honom.

 

Den borgerliga förhoppningen är nu att Stefan Löfven ska återföra partiet till den borgerliga diskursen.......

Men tänk om borgerligheten misstar sig?  Tänk om den nye partiordföranden kommer att ifrågasätta den nyliberala konsensus som svävar över landet?  Tänk om han menar allvar med kampen mot arbtslösheten och föreslår ett verkligt stort investringsprogram som finansieras med lån på kapitalmarknaden (nästan noll ränta för Sverige)  Tänk om han - hemska tanke - föreslår att vi ska återgå till den gamla principen "skatt efter bärkraft" och säga nej till ett system där gamla, sjuka och arbetslösa ska beetala mer skatt än de som arbetar.  Tänk om han också vill göra slut på vinstprofitörerna inom vården.

 

Ja, tänk om.  Tanken svindlar.  Men vi kan vara helt säkra på att hyllningskörerna då upphör."

 

Ja, tänk om vi i sinom tid och i god tid före valet får klara besked från socialdemokraternas nya ledning om hur man tänker angripa tidens skriande orättvisor och hur man vill återställa svenska folkets nu starkt sviktande förtroende för välfärdssamhället. 

 

 "Partiet" vill göra sig av med Suhonen genom att röka ut honom, de har inte guts att ge honom sparken.

När det gäller rekommendationerna till Den Nye Killen tror jag inte han kommer att överge sin försiktiga linje för några nya vänsteräventyr. Opinionssiffrorna talar emot en sådan taktisk manöver. Men om det parti som hävdar det Tham önskar, vänsterpartiet, visar sig i mätningarna så kanske kanske. Men vad talar för det? Vänsterpartiet är kvar i dvärgpartiernas skara, trots en ny mycket hyllad partiledare.


Bengt Silfverstrand: Partiet gör sig och sina medlemmar en rejäl björntjänst om ryktet om begränsning av hans tjänst är sann och i ännu högre grad om detta innebär att han försvinner från Tiden. Det är ju också ganska fantastiskt att höra hur en statsvetare som i andra sammanhang propagerar för högt till tak och stor flexibilitet i socialdemokratiskt tänkande är så förbannat rädd för att det finns människor som hyser vad man i vid bemärkelse kan kalla vänsteråsikter.
Löfven har hittills lyckats undvika att bli placerad i någon särskild bur. Och det är bara att hoppas att han ska kunna navigera med samma skicklighet mellan höger och vänster även framöver.
Matchen avgörs på mittfältet, har jag läst hos en annan s-bloggare.

Men om alla spelare bara snurrar runt där på mittfältet, om matchen aldrig rör sig mot någon målbur?

Tänk om Suhonen behövs i anfallet för att det ska bli några mål? Vad händer om man tar honom av planen?Bengt Silfverstrand: Jomenvisst behövs Suhonen i anfallet. Och som bekant är anfall också ofta bästa försvar.
Nu tror inte jag att Stefan Löfven går så långt till höger som Mona Sahlin gick. För det skulle ju bara leda till att man förlorar en massa vänsterväljare.


Bengt Silfverstrand: Visst är det så. Stefan måste pendla skickligt mellan Scylla och Charybdis.
Bengt, jag tog inte ställning till Suhonen, jag bara konstaterade att "de" vill bli av med honom, framförallt därför att han skrev en ytterst olämplig debattartikel under Vinterkräksjukeperioden som antyder att han inte är pållitlig, men också därför att han är "kommunist".

Men focka honom inför öppen ridå, det törs inte partiet. Efter Juholtvoltan skulle det vara alltför utmanande. Därför denna metod.

Jag har inget emot Suhonen, bättre ha honom inne i tältet etc. Och jag har själv fått sparken från ett sosseblad pga min otrohet.

När det gäller Den Nye Killen är han och hans prat om plikt/rätt klassificerad som "höger" av Proletären. Det brukar antyda att kategoriseringsviruset snart sprider sig i partiet.

Du läser väl Proletären Bengt?


Bengt Silfverstrand: Att Suhonen skulle vara kommunist är ju rent trams. Däremot är han en välbehövlig företrädare för klassiska socialdemokratiska värderingar i en tid där mycket ständigt vill ha mer och marknaden girigt gaper efter nya skattefinansierade köttstycken på välfärdsområdet.

Jodå, det händer väl att jag någon gång läser Proletären, precis som tydligen du själv, eftersom du tycks vara väl informerad om tidningens preferenser. Löfven är naturligtvis inte höger. Han har som jag sagt vid flera tillfällen börjat bra, men tydligare profileringar behövs på välfärdsområdet.

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM