TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Aningslöst konstaterar Jan Andersson i sin senaste blogg att väljarna sviker det socialdemokratiska partiet.  Inte med ett enda ord berör han hetsjakten mot Håkan Juholt och de personer som via anonyma mediala utspel blockerar både Håkans och hela partiets möjligheter att diskutera sakpolitiken.

 

Jan Andersson som för inte så länge sedan krävde Håkan Juholt avgång tonade därefter under en tid ner kritiken sedan han fått bakläxa av partivännerna i Helsingborg.  Nu slirar han på lamellerna och kallar kritik av anonyma utspel av illojala partivänner för konspirationsteorier.  Här handlar det i första hand inte om illasinnade media utan om både illasinnade och fega "partivänner" som förser medierna med ur deras synvinkel tacksamt stoff.

Tänk att det ska  vara så svårt för vissa att se vad som verkligen sker i det som synes ske.

 

Självfallet beror det vikande stödet för partiet i hög grad på att partiet uppfattas som både velande och vacklande i grundläggande politiska frågor, inte minst synen i på välfärdens organisation och huruvida skattepengar ska gå till välfärdens bristområden eller betalas ut i form av omvända bidrag till höginkomsttagare.

 

Partiet backade i praktiskt taget ett enda drag till runt 25 procent när hyresbidragskarusellen kring Håkan Juholt drog igång.  Kring denna siffra har våra opinionssiffror sedan skvalpat.  Risken är självfallet uppenbar att vi tappar ännu mer om debatten genom illojala utspel och försök att undergräva Håkan Juholts position fortsätter.  Ansvaret för det opinionsdopp vi nu upplever faller tungt på dem som antingen deltar i skallet eller genom undanglidande och halvkvädna visor inte vågar ta ställning.

 

Visst ska vi ha en öppen debatt i partiet och visst ska vi tillåta olika åsikter.  Men krypskytte och anonymt spring till media med intern kritik har inget med vare sig öppenhet eller åsiktsfrihet att göra.

 

Väljarna sviker soclaldemokratin på grund av det interna käbblet, som i sin tur blockerar möjligheterna att föra en offensiv oppositionspoliti,k och  ytterst gör det svårt för att inte säga omöjligt för väljarna att veta vilken politik socialdemokratin står för.

 

Fråga Stig Björn Ljunggren och hans Italienvänner.  De kan kanske kasta ljus över skeendet."Väljarna sviker soclaldemokratin på grund av det interna käbblet, som i sin tur blockerar möjligheterna att föra en offensiv oppositionspoliti,k och ytterst gör det svårt för att inte säga omöjligt för väljarna att veta vilken politik socialdemokratin står för."

Med anledning av citatet ovan skulle jag vilja vända på steken. Det är socialdemokratin som i nuläget sviker väljarna, genom att käbbla internt i stället för att föra ut sin politik.

Och lösningen känns enkel. Sluta klaga på den elaka pressen, sluta hacka på varandra, och berätta vad er politik går ut på. Vilket Sverige vill ni ha 2020? Så kan jag kontra med min vision om ett Sverige med lägre skatter och mer egenmakt.


Bengt Silfverstrand: Det finns ingen som helst motsägelse i detta resonemang. Väljarna är självfallet innerligt trötta på det interna käbbel som underlång tid pågått inom socialdemokratin och där tyngdpunkten hela tiden legat på att detronisera Håkan Juholt från partiledarposten.
Vem klagar på någon elak press? Kritiken gäller ju de lösmynta "partivänner" som ständigt sprider skvaller till media, och som media självfallet tacksamt vidarebefordrar.

Socialdemokratin har ett program och har senast i sin budgetmotion lagt fram en rad intressanta förslag. Det handlar bl a på satsningar på infrastrukturen med betydligt större lödighet än vad b-regeringen förmått
redovisa. Och det handlar om ett sysselsättningsprogram som stöds av tunga ekonomer som Lars Calmfors.

Lägre skatter? Knappast om vi ska klara välfärden.. Däremot kanske vi kan behålla ungefär nuvarande skatteuttag om vi får stopp få exporten av skattefinansierade överskott i välfärdssektorn till skatteparadis i utlandet.
Du gör antydningar Bengt, antagligen baserat på skvaller, något i stil med att Ljunggren äger hus i Italien tillsammans med x y och z.
En gång i tiden var det så. Men inte längre. Så fokusera på politiken nu, lyssna inte på skvallerkärringar, sakfrågorna i centrum, diskutera politik istället för att jolla dig. Det finns tillräckligt med paranoida figurer i det här partiet för att du också ska sälla dig till denna skara.


Bengt Silfverstrand: Nåväl, jag tar dig på orden och då lämnar vi Italien för den här gången. Visst ska sakfrågorna sättas i centrum, men det blir ju som jag sagt omöjligt så länge varje sådant försök blockeras av de skvallerkärringar som springer till media - nu senast till Dagens Industri, of all papers - med sina utgjuelser mot Håkan Juholt. Paranoida figurer, ha ha, menar du det Stockholmsgäng som håller i bilan mot Håkan?
Det var en tunn analys.
För att finna svaret på frågan om varför väljarna sviker socialdemokratin vilket medfört att man nu förlorat två val på raken så tvingas vi gå tillbaka till det första förlustvalet 2006.

Och där tror jag att Stig-Björn Ljunggren hade rätt i den analys som han gjorde direkt efter valet 2006 som gick ut på att man bemötte moderaternas utmaning på fel sätt och valde att välja ryggen mot det arbetande folket, den kategori människor där (s) förlorat flest väljare.
Den linjen kom att fortsätta under mandatperioden 2006-2010 och medförde att i valet 2010 så var det bara en av fem väljare av de som har ett jobb som valde att rösta på (s). "
Det var många som skrattade gott när moderaterna tillkännagav att man var "det nya arbetarpartiet". Jag får erkänna att jag skrattade själv. Men nu när vi vet att i det senaste riksdagsvalet så röstade 50% fler av de som har ett jobb på moderaterna än på socialdemokraterna så har skratten tystnat.
Om (s) vill komma igen så måste man återerövra positionen som "det arbetande Sveriges politiska alternativ". Om man inte gör det så är man kördBengt Silfverstrand: Tvärtom den är kristallklar. S gick fram under Håkans första tid som partiledare. Därefter fann någon förenligt med sina intressen att "avslöja" det som var känt sedan lång tid tillbaka av riksdagsförvaltningen. Hyresaffären sänkte nästan omgående partit till opinionssiffror kring 25 procent och där befinner vi oss ungefär nu.
Då debatten bara handlat om internt tjafs initierat och vidareutvecklat av de illojal element som vill ha bort Håkan Juholt, så är det skrala opinionsläget helt förutsägbart.

Det är möjligt att vi bemötte moderaterna fel, vi lyckades t ex inte avslöja deras bluff om utanförskapet. Nu har vi massarbetslöshet, utanförskap och klyftor som växer snabbare än på mycket länge. Allt under en borgerlig regering.
Moderaterna är inget arbetarparti och det arbetande folket är inte ett dugg betjänta av försämringarna av arbetslöshets- och sjukförsäkringar. Ej heller av att deras skattepengar försvinner till skatteparadis i ultandet.
Tunt, Bengt!. Mycket tunt! Inget nytt utöver påhittade konspirationsteorier:


Bengt Silfverstrand: Vilka konspirationsteorier? Så det är lögn att Håkan Juholt är utsatt för en kampanj, att partistyrelsemedlemmar som Ylva Johansson, Jan Nygren mfl deltar i skallet, att du själv krävt hans avgång och inte med ett ord stöttar Håkan. Du som med emfas brukar hävda att vi ska sluta upp bakom de valda ledarna.
Som gräsrot, och därmed kan jag inget om partiet eller vem som tar vem, inser man lätt att sakpolitiska frågor är nästan ingen mening att prata om. Varje tanke eller åsikt som uttrycks så finns det alltid någon som är motvals. Motvals är alltid ärlig, kärleksfull, orolig för partiet mm - sedan ska vi förstås inte glömma alla hemliga källor som uppenbarligen N. Svensson och andra känner. Jag, som gräsrot, har ingen aning om dessa hemlisar ens finns.

Motvals har ingen agenda, det enda han vill är att tycka olika. Men, kära motvals, det är inte längre kärleksfullt eller oro ni uttrycker. Mer och mer känns kärleksfulheten och oron lite falsk. Det klingar inte längre konstruktiva tankar. Det enda jag hör är uppgivenhet och jag ser röda stopp skyltar. Det kärleksfulla har övergått till ett NEJ sägande i all oändlighet. Bakom varje oro finns det ett ord om vad partiet INTE ska göra. Det borde vara tvärtom. Olle Svenning skriver idag i AB ;

"Kan den ­politiska vänstern – de rödgröna – ­skriva program för att, enkelt och högtidligt ­uttryckt, rädda demokratin och miljön från den auktoritära kapitalismen? ­Möjligen är det Miljöpartiet och Vänsterpartiet som kommer att vara mest framgångsrika i det arbetet. De partierna upprätthåller ett visst mått av systemkritik.
Socialdemokratin är upptagen av ­annat. Historien straffar den som ­kommer för sent för sent, sa Gorbatjov."

Det kanske är tid att göra annat än att bara vara motvals. Om inte, blir det for sent. Det behöver man inte vara paranoid for att inse.
Nu förstår jag inte vad du menar? Finns det några boende i Italien som kan svara på frågan varför väljarna sviker? Det låter en aning paranoit.

Sedan fundera jag på hur du resonerar. Håkan Juholt erkänner att han inte hade läst regelverket för sitt övernattningsboende och därmed fått 160 000 kronor för mycket i ersättning. Carin Jämtin beskriver situationen på samma sätt. Och väljarna sviker. Eller snarare deras förtroende för det socialdemokratiska partier sviker. Menar du att Juholt och Jämtin ljuger? Eller är det någon som tvingat Juholt/Jämtin att säga det de säger mot bättre vetande? Vilka är detta i så fall?

Sedan önskar du dig en öppen debatt i partiet, men samtidigt verkar det inte vara tillåtet med en annan åsikt. Denna betecknas av dig som krypskytte och spring med interna uppgifter till media. Har du någon lista på åsikter som du menar inte faller under kategorin krypskytte och spring och har du en uppfattning om vad öppenhet tillåter innan det karaktäriseras som krypskytte och spring?


Bengt Silfverstrand: Som vanligt svävar du på tunna moln. Jag gillar ju egentligen Stig Björn som i motsats till Anders Nilsson m fl har lite distans till politiken. Vad jag menat och står för eftersom uppgifterna bygger på en mycket säker källa är att Stig Björn har en mycket insikt i partiets inre liv.

Tjafset om Håkan Juholts s k hyresaffär är historia. Fakta i målet är annars att uppgifterna på blanketten var helt korrekt ifyllda. Det framgick klart att det var två boende i lägenheten, varför riksdagsförvaltningen omgående skulle ha korrigerat själva hyresbeloppet, som brukligt är och som förekommit i flera andra fall. Nu är det som det är. Håkan har bett om ursäkt och åkt land och rike runt, sett folk i ögonen och pratat socialdemokratisk politik. Det är det sistnämnda han i huvudsak sysslat med, vilket jag kan bekräfta dels genom att själv ha mött honom vid ett sådant tillfälle och dels genom rapporter från folk runt om i landet. Nej, varken Håkan Juholt eller Carin Jämtin ljuger.
En öppen debatt har i mig en varm anhängare, och den förekommer ju bl a här. Däremot har anonymt skvaller, som nu senast till Dagens Industri varesig med åsiktsfrihet eller öppenhet att göra.
Ja, krypskytte är just vad det handlar om. Synd att du har så svårt med svenska språkets nyanser.
13 SJ tåg ställdes in ifrån Göteborg Centralstation igår.Detta påminner mig om Stefan Demert och hans sång SJ.

Han är en av de främsta vissångare Sverige har haft som har förvaltat modern lyrisk folkhemskkomik i underbara burleska visor.

Emedan Europaunionens 26 medlemsländer har prioriterat infrastruktur och järnväg har den svenska regeringen gjort helt tvärtom. Lagt ned den i avgrunden. Se bara vad som händer med infrastrukturen och järnvägen i Norrland och Svealand.

Det är hög tid att ta tag sakpolitikens innehåll och dess sociala orättvisor som drabbar det svenska folket med ett stenhårt knytnävslag.


SJ.

Musik&Text Stefan Demert.
Boka plats, biljett och res, medan möjligheten ges
Med vår järnväg vart du vill, snart finns den inte till
Ta en trip med andra klass, gratis vatten bruna dass
Om du kommer fram i tid så fröjda dig därvid

SJ, SJ gamle vän. Festligt att du lever än
Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut

Vad ska du med flyg och bil? Tåget för dig många mil
dyrare för varje år men tänk på vad du får
Unna dig en kafferast, det finns smörgåsar i plast
Dom har rest i många dar, men ligger ändå kvar

SJ, SJ gamle vän. Festligt att du lever än
Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut
Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut
Väljarna sviker på grund av de inre striderna! De är förödande för både SAP och kristdemokraterna.


Bengt Silfverstrand: Ja, visst är det förödande. Men det tycker krypskyttarna uppenbarligen inte eller så vill de medvetet krossa partiet, för att sedan kunnat ta plats som "nya entreprenörer" på ruinerna.
Vem f-n känner sig hemma och vill tillhöra ett parti med en målsättning som människor varit ense om i femtio år - men där alla far i strupen på varandra i praktiskt taget alla frågor.
Borgerlig politisk metodik bör vi låta borgerskapet sköta själva. Låt dom ta kål på varandra medan vi sköter Sverige.


Bengt Silfverstrand: Instämmer, men det går ju inte att få utrymme för en diskussion om politikens huvudfrågor, så länge s k "partivänner" tycker det är viktigare att kvadda partiledaren.
Väljarna "sviker" partiet för att partiet inger inte förtroende.

Väljarna dras till M för att M inger förtroende.

För att socialdemokraterna ska få bli regeringsbildare krävs att:
Väljarna är trygga med att det INTE blir några stora skattehöjningar (för flertalet).
Väljarna är trygga med att partiet för en tillväxt vänlig politik.
Väljarna är trygga med att landets finanser inte urholkas.
Väljarna är trygga med statsministerkandidaten.

Socialdemokraterna borde enkelt kunna vinna slaget om välfärden och en effektiv hantering av skattemedlen. Men konstigt nog så har partiet inte klarat av det (ännu).Bengt Silfverstrand: Det stora problemet f n är att folk i allmänhet egentligen inte vet vad partiet står för eftersom det socialdemokratiska politiska sakbudskapet blockeras av att debatten tagits över av personer som tycker det är viktigare att göra livet surt för partiledaren än att attackera de tidens orättvisor som fördjupats under den borgerliga regimen.
Håller helt med Hans Odeberg att det är S som sviker väljarna och demokratin genom att göra ett så uselt arbete som största oppositionsparti. Målet är öppet utan målvakt och ändå lyckas man med att sparka bollen utanför.


Bengt Silfverstrand: Ja, men åter igen det är ingen motsägelse gentemot vad jag skriver. Opinionsläget är helt förutsägbart så länge krypskyttet fortsätter.
Om nu Hr Ljunggren vill slippa spekulationer så vore det klädsamt att berätta sanningen, fast att det skulle inträffa är nog inte speciellt sannolikt
Bäste Christer Eriksson, vilken sanning? Det finns många sådana. Du måste nog tyvärr precisera dig lite.


Bengt Silfverstrand: Ja sant är under alla omständigheter att Stig Björn har god insikt i partiets inre liv. Vilket skulle bevisas.
Sitter och njuter av hur Sjöstedt plockar ner Lööf i Agenda. Synd att V har tokat till det om 30 timmars arbetsvecka. Men det kanske blir V ändå ...


Bengt Silfverstrand: Delar din uppfattning. Det var rena lustmordet. Men lika intressant var att Jonas Sjöstedt lät som en god socialdemokrat rakt igenom. Därför gäller det nu för socialdemokraterna att gå till offensiv bl a i den fråga missbruk av skattemedel och privat geschäft inom äldreomsorgen.
Jag tror det kommer vända nu, jag tror att det trots intensiva drev som inte lyckades kommer gå åt rätt håll och att vi inom hyfsad kort framtid kommer att få se betydligt bättre siffror för S
Replik Lars Johannson.

Du har rätt. Trodde att uppgifterna på internet var OK.:)
För att få det att vända så måste S börja gå åt vänster. För det var under Göran P tid som partiledare partiet började gå mot höger och då började fallet och sedan kom Mona S och hon velade ju hela tiden åt höger och då fortsatte fallet för S. Och vill inte dom så kallade höger sossarna inse fakta så måste dom ju kliva åt sidan.
Replik Carl Schad:
Kan man säga att S går som tåget?


Bengt Silfverstrand: Ja, det beror förstås på vilket tåg man menar.
Kjell Hedman

”För att få det att vända så måste S börja gå åt vänster.”

Om det vore så att det fanns en massa väljare till vänster om socialdemokratin av idag så skulle Vänsterpartiet ha varit ett betydligt större parti.
Väljarna finns i mitten vilket är den riktning i vilken socialdemokraterna måste gå.Bengt Silfverstrand: Återigen lösa spekulationer Vänstern varit alltför passiv hittills. Nu går Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet till offensiv och det tycks omgående ge ett visst opinionsmässigt genomslag. Därför dags för socialdemokratin att fånga upp den kastade handsken.
Jamen vad fint då Lars Johansson att S budget ligger i mitten och är ett betydligt bättre alternativ än högerns klena.
Dessutom inrymmer den förbättringar för sjuka och arbetslösa.

Jag såg just Juholt på tv och han är på offensiven nu.
Duktigt less på ryktesspridning som inte stämmer alls.

Bra!
Nu kommer koncentration på politik och han kommer inte att låta sig avledas av korkade frågor mer, det såg jag.
"Bengt Silfverstrand: Återigen lösa spekulationer Vänstern varit alltför passiv hittills. Nu går Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet till offensiv och det tycks omgående ge ett visst opinionsmässigt genomslag".

Jag tror också på att det ger ett visst genomslag. V kan säkert öka sitt väljarstöd och bli ett 10% parti i stället för ett 5% parti.
Men det innebär inte att socialdemokraterna ska följa efter och kämpa med V om dessa väljare.
Det vore fel


Bengt Silfverstrand: Följa efter? Vem har pratat om att följa efter? Vi har två grundläggande problem att ta itu med i Sverige. Massarbetslösheten och de växande klyftorna. För att angripa dessa problem krävs samhällsingripanden. Det går inte att förlita sig på marknaden. När Jonas Sjöstedt igår angriper svindeln med skattepengar inom den privata vårdverksamheten så talar han inte bara för vänstern utan också för en bred majoritet av svenska folket. Detta framgick också mycket klart av den undersökning som SVT låtit göra om svenska folkets inställning till privat resp. kommunal vårdverksamhet.
Lars Johansson

Om det nu var som du sa så skulle ju S vara på topp i Stockholm på det kommunala planet. För S i Stockholm är ju långt åt höger. Men det är ju så att om S försöker konkurera med Alliansen om Alliansens politik..Ja då väljer ju dom flesta Alliansen som är originalet . För dom anser dom inte har något alternativ då många inte vill rösta V av gammal hävd.


Bengt Silfverstrand: Det är nog Stockholms läns socialdemokrater du menar, Kjell. (S) i Stockholms kommun är nog mera progressivt om sanningen ska fram. Veroncia Palme t ex är en fins socialdemokrat för den progressiva linjen.
Kjell Hedman

”För S i Stockholm är ju långt åt höger”

Jag vet inte om jag tycker att tex Carin Jämtin är så långt åt höger, Jag uppfattade aldrig att hon och andra socialdemokrater i Sthlm stod längre till höger än tex Sven-Erik Bucht då han var kommunalråd i Norrbotten.

Om det hade handlat om att kopiera Alliansen eller Vänsterpartiets politik så torde dock det förstnämnda vara att föredra eftersom den har stöd av betydligt fler väljare än Vänsterpartiets.

Men det handlar inte om det.
Vad det handlar om är att vi har en av moderaterna dominerad regering och att det mellan dessa moderater och vänsterpartiet finns ett stort fält där (s) historiskt sett har befunnit sig och ska befinna sig.

På detta stora fält så får man inte positionera sig för nära Vänsterpartiet för då kommer man att missa alltför många av de väljare som finns mellan moderaterna och vänsterpartiet vilket är = en borgerlig valseger.

När (s) var som bäst under rekordåren på 50- 0ch 60-talen så förde man en mittenpolitik som låg rätt långt från Vänsterpartiets och då gick det bra för både partiet och landet. 1975 gjorde man en vänstersväng och resultatet av den blev valnederlag såväl 1976 som 1979.Bengt Silfverstrand: Nu är du åter ute på djupt vatten. Jämför inte 50-60-talets kommunistiska vänsterparti med dagen. Vänsterparti har samarbetat med (S) i regeringsställning under större delen av 90-talet och fram till valförlusten 2006.
Att skrämma med dagens vänsterparti är djupt ohederligt.
Vilka delar av s i Stockholm är långt åt höger?


Bengt Silfverstrand: Stockholms län förmodar jag.
Lars Johansson

Om inte jag mins fel så pratade S i stockholm om buttlers på tunnelbanan. Och så var dom för både RUT och ROT. Ja jag håller med dej att man måste ligga till vänster om M. Men det ska vara en klar linje där mellan. Sedan ska man komma ihåg att V har dragit sig mot höger så glappet mellan V och M har blivit mindre.


Bengt Silfverstrand: Ja, detta var naturligtvis djupt olyckligt men såvitt jag vet så vurmar inte Veronica Palm och Stockholms kommuns socialdemokrater för Rut och Rot. Åtminstone inte i dess nuvarande form.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM