TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I går, Luciadagen, framträdde jag som sjungande stjärngosse i Kullateaterns teatersällskap.  Vi medverkade med julsånger och diktuppläsning vid PRO Höganäs traditionella Luciafirande.  Jag hade anförtrotts uppdraget att framföra någon tänkvärd dikt/kuplett och fastnade för Tage Danielssons "Var blev ni av, ljuva drömmar".  Den skrevs till Monica Zetterlund som sjöng den i "Svea Hund."

 

Svara, du med röda stjärnan på din vårkavaj.

alla tåg som går mot lyckans land på första maj

-svara på en fråga från en vän som tappat tron,

när är dom framme vid sin slutstation?

 

Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord,

ett nytt sätt att leva?  Var det bara tomma ord

Var är dom nu, dom som påstod att dom hade alla sar

men svek alla oss och valde makten?  Dom är kvar.

 

Frihetens gudinna står på vakt i New Yorks hamn.

Om du har en dollar får du rum i hennes famn.

Hon som hade fred och frihet som sitt stolta mål

-så synd att hennes huvud var ett hål.

 

Var blev ni av ljuva drömmar om en rimligare värld?

Hon hjälper förtrycket med att låna det sitt svärt.

Var är dom nu, alla löss från  barbariets dunkla natt,

fascismens korpraler?  Jo, dom sitter där dom satt.

 

Vi som satts att leva i besvikelsens epok

- ja vd gör vi nu?  Vad ska vi tala på för språk?

Ett sätt är att, även om det blåser lite kallt,

tro på det vi trodde på - trots allt!

 

Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord.

Ett nytt sätt att leva  Var det bara tomma ord?

Var är han nu, våra drömmars junker Morgonröd?

Han rör ju på sej, så han är nog inte riktigt död...

 

Dessa kloka ord har stark relevans också i dagens värld och vårt eget Sverige.

Girighetens och självgodhetens apostlar har gjort allt för  att ta död på solidariteten men den lever, medan girigheten står där med byxorna djut nerdragna.  Socialdemokratin har trängts mot repen, slagits ner men rest sig på sju...

 

Samtidigt som jag medverkar i ett sällskap, Kullateatern, där laget är större än jaget (vi är ett gäng barn, ungdomar och vuxna i åldern 10-76 år som har mycket roligt och fungerar mycket bara tillsammans) läser jag individualisten Zlatans omskrivna bok "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Zlatan har berättat och författaren David Lagercrantz skrivit.  Jag måste erkänna att jag var skeptisk när jag läste de första rescenisonerna som nästan uteslutnde uppehöll sig kring Zlatans bråk med Barcelonatränren Pep Guardiola.  En egotrippad såpa tänkte jag. Men efter att ha läst boken har jag ändrat uppfattning.  Visst är Zlatan egotrippad. Men bakom masken, den tuffa fasaden, döljer sig en både känslig och medkännande person.  Hans rötter från krigens och motsättningarnas Balkan och hans uppväxt bl a på Rosengård i Malmö har präglat hans personlighet och han har uppenbarligen ofta haft svårt att anpassa sig i de kollektiv som ett fotbollslag är och måste vara för att lyckas i det långa loppet.  Det paradoxala i sammanhanget är dock att hans individualism inte minst i storlagen, Inter, Barcelona och Milan gått att kombinera med de kollektiva insatser som varit förutsättningen för dessa lags internationella framgångar.

 

Författaren David Lagerkrantz har på  ett fantastiskt skickligt sätt lyckats fånga hela Zlatans personlighet alltifrån det tuffa och inte sällan burleska språket till de medkännande dragen, omtanken om familjen och vännerna.

Det är ett rent Hemminwayskt svung över formuleringarna, samtidigt som man inte en sekund tvekar om att det är människan Zlatan som fyller hela paletten i ordmåleriet.  Något trivialt sprökskriveri är det rakt inte fråga om.

 

En höjdare med andra ord och ett givet julklappstips.

 

Och som sagt, trots att det blåser kallt, så tror vi på det vi trodde på trots allt.

Solidaritet och jämlikhet kan i det långa loppet aldrig besegras av girighet och egoism.

 

 

 

 

 Ja, vad blev det av allt detta det frågar sig det svenska folket, när den Svenska Statsministern Fredrick Reinfeldt, den Svenska Vice Statsministern Jan Björklund och den Svenska Försvarsministern Sten Tolgfors nu öppnar för en total översyn och breddning av FRA-lagen för att tillåta signalspaning av 9 600 000 svenska invånare på beställning av, Säpo, Säkerhetspolisen, Försvaret och Rikskriminalpolisen.

Detta innebär i klartext att den Svenska Regeringen går samma väg som Iran, Syrien och andra repressiva stater.

Det innebär att dessa myndigheter får fri tillgång oavsett var, när och hur, att kunna spana i datatrafik men även i telefontrafik.


Går Fredrick Reinfeldts, Jan Björklunds och Sten Tolgfors förslag igenom, skulle det innebära att alla svenskars aktiviteter skulle bli övervakade vid varje given tidpunkt, 24 timmar om dygnet.

Sådan är nämligen tekniken: för att kunna urskilja vissa aktiviteter så lyssnar FRA på allt. Alltid. Beteenden, rörelsemönster och samtal systematiseras och sorteras. Alla blir kartlagda och kategoriserade. Vissa mönster granskas närmare. Vilka mönster det är får vi aldrig veta. Det ligger i verksamhetens natur.

Nu kommer Fredrick Reinfeldt Sten Tolgfors och Jan Björklund att föra Sverige tillbaka till Stasitiden med full registrering och övervakning av sina medborgare.

Frågan är idag om det svenska folket vill leva och övervakas som Stasis avskyvärda regering gjorde med det östtyska folket?

När FRA-lagen kom så var de borgerliga partierna överens om att dem som blev signalspanade och fick till exempel sina mejl granskad, skulle kunna få veta de efteråt. Men hittills har inte en enda fått det, eftersom informationen från den Fredrick reinfeldt är hemligstämplad och sekretessbelagd. De visar olika rapporter från Signalspaningskommittén.

Flera av de borgerliga politikerna och oppositionspartierna som profilerade sig i debatten om FRA-lagen reagerar nu med besvikelse, sedan det visat sig att det integritetsskydd som regeringen utlovade inte fungerar i praktiken.

Dessa är mycket besvikna, främst på den Svenska Statsministern Fredrick Reinfeldt,den Svenska Vice Statsministern Jan Björklund och den Svenska Försvarsminister Sten Tolgfors.

Nu är det hög tid att tillsätta en ordentlig utredningskommission och gör det här i grunden rätt.

De rödgröna gick till val på att den omdebatterade FRA-lagen, som ger FRA möjlighet att signalspana i kabel, skulle rivas upp och göras om.

Denna ståndpunkt för Socialdemokraterna gäller fortfarande.

Att Säpo, den Svenska Regeringen, Säkerhetspolisen, Försvaret och Rikskriminalpolisen nu begär mer resurser och möjlighet till spaning är en självklarhet. De talar i egen sak.

Det som de nya Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna bör fråga sig är vilket samhälle vi svenskar vill leva i, vilket pris det svenska folket är villiga att betala för frihet och vad är det som vi vill vara fria ifrån?

Ja dagarna innan julafton, kan man fråga sig vad det blev av alla dessa drömmar.Är det inte hög tid att Sverige byter kurs 2014?
Bengt Silfverstrand: Delar i allt väsentligt din analys. Och visst är det hög tid att Sverige byter politisk kurs snarast möjligt.
Håller med Carl Schad.

Inom S, och hela vänstern för den delen, har vi hur mycket ammunition mot Regeringen som helst, och FRA är bara ett av alla utmäkta exempel att angripa. Känns så frustrerande att vi inte kommer upp ur diket och få till det!! Det börjar bli bråttom att få rätsida igen och gå på motoffensiv!

Ang. FRA brukar vi få höra att det var S som föreslog det, men det är inte alls samma förslag som FRA är idag. Att militära underrättelsetjänsten spanar i kabel och i luften anser jag jag vara OK, men aldrig att civil brottsutredande verksamhet företar sig att spana på ALLA i riket utan misstanke.


Återigen ännu ett område där vi måste vara tydliga och visa avstånd.


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst, och det gäller att inleda den motoffensiven utan ytterligare dröjsmål.
Är mycket tveksam till dit julklappstips och därmed gynna kapitalistkoncernen Bonniers samt multimiljonären Zlatan.

Hur går detta ihop med dina ideloogiska tankar om solidaritet. Borde du inte istället göra något vettigt för de pengarna som att skicka dem till välgörande ändamål?


Bengt Silfverstrand: Har man skygglappar, så har man. I stället för att tjuta med vargarna, så läste jag boken och konstaterade att innehållet hade helt annan tyngd än vad som framgick av de första rescensionerna. Efterhand har det kommit flera analyser och rescenioner som ställer sig mycket positiva. Så du bör nog rannsaka dina fördomar och göra upp med dina förutfattade meningar. Mina tankar om solidaritet framgår klart av både detta och andra blogginlägg från min sida. Sen har jag inte lagt ett öre på Zlatan utan lånat boken på vårt utmärkta, servicevänliga och effektiva offentliga bibliotek.
Det är intressant att se hur den borgerliga pressen gör allt för att dölja frånstötande inslag i Moderaternas och Alliansens politik. Taktiken består i att projicera all uppmärksamhet på Socialdemokraterna, och lägga största fokus på Håkan Juholt i avsikt att undergräva folkets förtroende för honom. Varje liten nyans i många av hans uttalanden misstolkas eller övertolkas, för att misstänkliggöra dem.

Nu kommer som på beställning avslöjanden på SVT:s nyhetskanaler om Moderaternas nätverk och sammanflätning med riskkapitalbolagen Carema och Triton. Det är moderater som är drivande krafter för dessa giriga och skattesmitande kapitalistiska månglare. Nu lovar man att i fortsättningen skatta i Sverige. Men samtidigt poängterar man, att det då inte finns förutsättningar att förbättra servicen på vårdhemmen genom personal förstärkningar. De Nya Moderaterna är en populistisk skapelse av Per Schlingmann där ideologi saknas. I stället är det PR-byråer som styrs av reklammakare och PR-nissar.


Bengt Silfverstrand: Ja. det var i sanning välgörande att för en gångs skull i gårdagens Aktuelltsändning få uppleva en ordentlig och närgången granskning av moderaternas sammanflätning med girighetskulturen i det privata vårdbolaget Carema.
Eftersom du lånade boken på biblioteket så må det väl vara hänt även om jag själv avstår att lägga min tid på dylik litteratur. Emellertid trodde jag att dina läsvanor främst bestod av författare som Hemingway, Solzjenitsyn, Dostojevskij, Strindberg. Moberg, Heidenstam, Goethe och liknande klassisk litteratur.


Bengt Silfverstrand: Att gilla klassisk litteratur står självfallet inte i någon som helst motsättning till att som sportintresserad ta del av intressanta levnadsskildringar - i det här fallet från en person som gjort en klassresa, men inte glömt bort sina rötter.
När skildringen dessutom är i händerna på en mycket skicklig författare - David Lagerkrantz - så blir behållningen desto större.
Ja,en ny politisk kurs behövs idag inte bara i Sverige utan också i Europa.

De nya Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna drömmer om att slå sönder solidaritetstanken. Solidaritetstanken är farlig för de som har marknadens privilegier att försvara.

Det har Centerpartiet,Folkpartiet och Kristdemokraterna gjort i sex år och övergett sina ideologiska plattformar.Det kommer att stå dem dyrt inför valet 2014.

Solidaritetstanken har en politisk sprängkraft som riktar sig mot konservatismens och nyliberalismens innersta kärna d.v.s. den ekonomiska makten att styra folket till underkastelse.

Under de senaste åren har en högervind svept genom Europa och Sverige. Dessa gör nu sitt yttersta att tillämpa konservatismens och nyliberalismens tankegångar. Resultatet kan de europeiska och svenska invånare se idag.

Skuldkriser,ekonomiska och finasiella kriser, skattesänkningar, politiska instramningar, ökade sociala motsättningar, skarpare konfrontationer, dagliga demonstrationer, de äldre som utsätts för vanvård och politiska reträtter.

En extrem konservativ och nyliberalisk förkunnelse har vunnit kortsiktiga framgångar i Europa och Sverige. Rörelse av detta slag kommer att försvinna. Men det är icke nog att de blomstrar ett tag. Risken är att Alliansens partier, d.v.s de nya Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna bringar värre saker i sin efterföljd.

Under sex års borgerligt styre i Sverige har det varit en fråga om folkförförelse, mutor och korruption av värsta slag där var och en skall klara sig själv, bara de får 1500 kronor mer i månaden.

Så har Fredrick Reinfeldt, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund köpt till sig svenska folkets totala tystnad.

Men människor i Sverige känner idag hotade av skattesänkningar, riskkaptitalbolag som för ut svenska medborgares skattepengar till sina paradis.

Människor i Sveriges avlånga land är rädda för dagens massarbetslöshet i Sverige, glesbygdsdöden, ungdomsarbetslöshet, bostadsbristen, konservativa strukturförändringar och nyliberalismens sociala orättvisor. Idag skall allt styras av marknaden.

Då stiger borgerliga och nyliberala Statsråd, Ministrar och Politiker fram i svensk media och hävdar att de skall befria svenska invånare från de socialistiska demokratiska hoten, om man bara avskaffar skatten, sänker löner och befriar svenska folket ifrån LAS.

De som idag är unga i Sverige och Europa upplever stora sociala och arbetsmarknadspolitiska orättvisor.

Kriminalitet, terrorism och våldsbrott har idag uppnått nya alarmerande höjder i Sverige tack vare att inga åtgärder har gjorts av den svenska regeringen under sex år.

Från den svenska regeringen är det tyst. Men det vore en katastrofal felbedömning att inte ta dessa protester på allvar.

Om Fredrick Reinfeldt, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund börjar förlora tron på det meningsfyllda i sina uppgifter, därför att konservatismens och nyliberalismens resultat ter sig groteskt, då reser dessa ansvariga svarta murar mot framtiden.

Om den svenska regeringen försummar problem som är avgörande i svenska folkets sociala verklighet, då kommer dessa människor samt ungdomen som skall ta över ansvaret i Sverige, att vända sig bort genom att fly till isolering eller genom att jaga terroristiska frälsningsläror.

Konservatismens och nyliberalismens totala sammanbrott? Gycklarnas parodi? Nu är det dags för en ny politisk kurs. Det är dags för ett socialistisk demokratisk genombrott.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM