TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Floskler om LO-kampanj

I dagens Aftonblad ondgör sig krönikören Lena Sundström över LO-s affisch- och annonskampanj till stöd för socialdemokraterna.  Tomma floskler kallar hon de högst levande knegarnas motiveringar till varför man vill ha en socialdemokratisk regering.  Vi har helt enkelt inte råd med en borgerlig regering,  är den röda tråden i de uttalanden som görs.  Men detta är ju alldeles sant.  Vanliga jobbare har kommer bevisligen att förlora på borgerlig politik innebärande bl.a. sänkta ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet, indragna garantidagar och nu senast moderaternas förslag att skära ner dagarna för vård av sjukt barn från 120 till 15.

 

Jag bygger Sverige säger tjejerna och killarna på LO-affischerna.  Visst är det sant.  I dag besökte jag en byggarbetsplats och fick av byggjobbarna alldeles kristallklara besked.  Använd överskotten i ekononomin till satsningar på äldrevården, tandvården och ungdomarna och mot brottsligheten.  Sen skadar det förstås inte att se LO-kampanjen också som en välbehövlig motvikt mot de massiva borgarkampanjerna signerade bl.a. Svenskt Näringsliv som nu i massutskick till hushållen lanserar sin s.k. ekonomifaktakampanj.  Visst är det fråga om fakta, men noga utvalda och lösryckta sådana.

 

Mot borgerliga kampanjer i försåtlighetens tecken kan ställas LO:s av klarspråk präglade budskap.

 

I sammanhanget kan det också vara på sin plats att ställa svensk facklig-politisk samverkan

 i kontrast mot vad som nu sker i Danmark.  Där har socialdemokratin och LO kapat de fasta banden.  Med förödande resultat.  ”Påsksmäll för Perssons danska vänner”, skriver borgerliga Helsingborgs Dagblad i en ledarkommentar och anspelar på den danska socialdemokratins fortsatta kräftgång i opinionen.

 

Och det är förstås detta perspektiv som den svenska borgerligheten vill  locka fram även i vårt land.  Därav de magsura uppstötningarna varje gång LO-stödet till socialdemokratin förs på tal.  Att synbarligen aningslösa tyckarskribenter i den alltmer kameleontkolorerade kvällspressen faller i farstun är givetvis ingenting som kan rubba cirklarna.

 

Fortsatt och nära facklig-politisk samverkan är en förutsättning både för stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden, våra därmed sammanhängande ekonomiska framgångar och för en socialdemokratisk valseger i september.2006-04-20, 14:29  Permalink


Jag är en vanlig jobbare och jag kommer bevisligen att tjäna mycket pengar på en borgelig regering. Så enkelt är det.
Det behövs inte så stora kunskaper för att förstå detta faktum.
Dessutom hotas mitt jobb av miljöpartistiska energiprishöjningar.Bengt Silfverstrand: Ja, det finns naturligtvis självplågare i alla läger. Men att påstå att man som vanlig jobbare skulle vinna på en b-regering som vill försämra tryggheten vid sjukdom, arbetslöshet och förtidspensionering, urholka anställningstryggheten, höja premierna i trafikförsäkringen, ta bort jobbarnas avdrag för fackföreningsavgiften, försämra föräldraförsäkringen m m är att hänge sig åt den mest svårartade form av bondfångeri.
Nu lever jag inte av "trygghet", utan av
hur mycket pengar som kommer in i plånboken varje månad. Blir jag sjuk så finns fackets försäkringar även vid en borgerlig regering. Det största hotet mot min trygghet är socialdemokratisk
underkastelsepolitik gentemot miljöpartiet i frågor rörande Sveriges energiförsörjning.


Bengt Silfverstrand: Man måste förstås se till helheten. Borgarna vill ju också höja avgifterna i försäkringssystemen vilket givetvis påverkar den totala ekonomin.
Att sen komma dragandes med miljöpartiet är ju rent trams. Uppgörelserna bygger på demokratiska beslut där man får ge och ta. Vi bedriver en långsiktig energipolitik med inriktning på ökade inslag av förnybara energikällor. Det är sannerligen ingen underkastelse.
Fakirer finns det gott om tydligen.

Trygghet är att veta att barnen kan gå i skolan utan att det skall kostar extra pengar (vi betalar solidariskt), att veta att sjukvården inte kostar skjortan, att jag har rätt till en hel mängd förmåner om jag mot min vilja blir arbetslös eller sjuk, eftersom vi betalar solidariskt till detta också. Jag vet att mina gamla föräldrar, sjuka anförvanter mm också har rätt till skälig levnadsstandard.

Det finns hur många exempel som helst. Men OM jag vet, att jag alltid kommer att vara frisk, tjäna bra, inte bli arbetslös, kan försörja anförvanter osv, då kanske....
"Tomma floskler kallar hon de högst levande knegarnas motiveringar till varför man vill ha en socialdemokratisk regering."

Det här var ju totalt helkul! Om du läser annonserna ser du att många av formuleringarna är identiska. Att alla formuleringar är produkten av copywriters på reklambyråer är uppenbart för dem flesta, men för Bengt är det "högst levande [...] motiveringar".

Humor i världsklass kallar jag detta för.Bengt Silfverstrand: Ytterligare ett exempel på floskler. Det vore ju rent ut sagt korkat om inte LO skulle använda sig av professionellt folk när det gäller utformningen av reklammaterial. Det avgörande i sammanhanget är att de som framträder på affischer och i annonser är levande människor som står för sina åsikter. Inte kryper bakom näringslivets s k ekonomifakta, förtäckta högerorganisationer som "Nya välfärden", "*Timbro" m fl.
Lena Sundström är ju en etablerad vänsterdebattör. Ingår även de numera i de "borgerliga förtalskampanjerna"?


Bengt Silfverstrand: Ingen har talat om förtalskampanjer. Bara konstaterat att floskler är floskler även om de framförs under s k vänstertäckmantel. Det vore ju onekligen intressant, om än sensationellt, om vi någon gång kunde få se en nyliberal ägna sig åt lite självkritik.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM